Margriet logo
Willemien Koning Beeld Lisette Sijm
Beeld Lisette Sijm

PREMIUM

Willemien werkt voor Provinciale Staten: ‘Ik vind het uitdagend om toch elke keer weer de beste weg te vinden met elkaar’

Op woensdag 15 maart is het weer zover: we mogen naar de stembus om te stemmen voor zowel de Provinciale Staten als de Waterschappen. Willemien Koning (57) werkt in Noord-Holland als Statenlid namens het CDA. Hoe ervaart zij het werken in de politiek in een tijd waarin de samenleving polariseert en wat motiveert haar?

De politieke carrière van Willemien Koning begint in 2006. Ze wordt gevraagd voor de gemeenteraad in Langedijk en is hier vervolgens negen jaar lang fractievoorzitter. “In 2015 heb ik de overstap gemaakt naar de provinciale politiek,” vertelt Willemien. “Na negen jaar lokale politiek was ik wel klaar voor een nieuwe uitdaging en de provinciale politiek trok me heel erg. Vooral omdat daar veel dossiers behandeld worden die mijn interesse hebben, zoals ruimtelijke ordening, landbouw, visserij en natuur. Daar wilde ik mijn bijdrage aan leveren.”

Van de gemeenteraad naar Provinciale Staten

De stap van de gemeenteraad naar Provinciale Staten is niet zomaar gemaakt. “Eerst moest ik op de kieslijst van mijn partij zien te komen en dan ook nog op een hoge plek. Dat laatste omdat ik dan ook daadwerkelijk verkiesbaar ben. Maar ik was niet de enige die hoog op de lijst wilde komen. Gelukkig is het me gelukt om voldoende draagvlak te krijgen, waardoor ik op plek vijf op de lijst kwam.”

Met een hoge plek op de lijst is er nog geen garantie dat Willemien daadwerkelijk als Statenlid aan de slag kan. “Je partij moet ook nog eens genoeg stemmen krijgen bij de verkiezingen. In 2015 lukte dat en dus mocht ik plaatsnemen als Statenlid. Ik mocht ook meteen aan de slag met de dossiers waarmee ik aan de slag wilde.”

Veranderingen in de politiek

“In de acht jaar dat ik voor Provinciale Staten werk, is er best wel wat veranderd. De hele tendens in de maatschappij en de politiek is anders dan toen, zeker bij de thema’s waar ik op focus: natuur, landbouw en milieu. Denk alleen al aan de stikstofdiscussie waar de afgelopen jaren veel om te doen is geweest. Als politicus ben je daar constant mee bezig.”

“Daarnaast zijn de verschillen ook een stuk groter, zowel in de politiek als in de maatschappij. Discussies zijn vaak zwart-wit en er zijn partijen die standpunten innemen die haast onmogelijk zijn. Ik zie dat daardoor een kloof ontstaat tussen wat partijen willen en wat mogelijk is. Er is ook sprake van polarisatie. Partijen begrijpen en respecteren andere meningen niet meer en dat is in mijn ogen niet goed voor de politiek. Je moet er altijd samen uit zien te komen.”

“Ik heb ook gemerkt dat het lastiger is om het gesprek aan te gaan met andere partijen. Je moet constant met argumenten uitleggen waarom jouw visie het best is voor de samenleving en de sector waarvoor je je hardmaakt. Er wordt wel geroepen dat we meer natuur willen, en dat klinkt goed en leuk, maar ten koste van wat? Ik vind het belangrijk dat we niet alleen proberen om de natuur uit te breiden maar dat we ook de bestaande natuurgebieden versterken. Daarbij moet er voldoende ruimte blijven om ons voedsel te telen. Ruimte voor landbouw is nodig om te zorgen dat voedsel beschikbaar en betaalbaar is voor iedereen.”

Drijfveren

Wat is de drijfveer van een politicus in een tijd waarin de samenleving steeds meer lijkt te polariseren? “Ik vind het uitdagend om toch elke keer weer de beste weg te vinden met elkaar. Hoe gaan we met elkaar om en hoe kom je op een passende manier dichter naar elkaar toe? Maar ook de vraagstukken in mijn dossier blijven me bezig houden. Hoe houden we een goede agrarische sector over en hoe kunnen we samen een land vormgeven waarin we op een goede manier kunnen samenleven?”

Ambities

Willemien begon in de gemeenteraad en maakte later de overstap naar de provincie. Wat is de volgende stap? “De komende vier jaar wil ik me blijven inzetten voor de provincie, zoals ik tot nu toe steeds gedaan hebben. Daarna wil ik misschien weleens verder kijken. Ik heb niet de ambitie om landelijk aan de slag te gaan, maar het lijkt me wel leuk om wethouder te worden.”

Nynke KooyLisette Sijm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden