Wil Koordes is 100 jaar, interview uit Margriet Extra - gezond leven 1 - 2022 Beeld Privébeeld
Beeld Privébeeld

PREMIUM

Wil is 100 jaar: ‘Ik heb geluk met mijn genen’

Nederland telt steeds meer honderdplussers, lazen we donderdag bij RTL Nieuws. Begin dit jaar telde Nederland bijna 2600 honderdplussers, dat zijn er 400 meer dan vijf jaar geleden. In de toekomst zullen steeds meer mensen hun honderdste verjaardag vieren. Hoe het is om 100 jaar te worden, vertelde Wil Koordes-Stolk eerder dit jaar in Margriet Extra - Gezond Leven.

Wil Koordes-Stolk (geboren 6 mei 1922, Gouda) runde met haar man een drogist in Dordrecht en samen bouwden ze in de weekends aan hun huis in Luxemburg, waar ze na hun pensioen gingen wonen. In 2001 werd ze weduwe en in 2018 verhuisde Wil naar Doorn. Afgelopen augustus is ze ingetrokken bij haar nicht Anya Stolk en haar man in het Belgische Grembergen.

Honderd jaar worden

Wil: “Ja, dit jaar word ik honderd (in mei 2022). En dat verrast me niet eens zo, want mijn moeder is 101 geworden en ik heb altijd een goede gezondheid gehad. Ik ben nog goed ter been, helemaal met rollator, dus ik heb geluk met mijn genen. Ik heb nog één goede vriendin over van vroeger, Irene, en zij is nu 94. Hier in België ken ik natuurlijk niemand naast mijn nichtje en haar man, maar ik heb geen behoefte om nog nieuwe vrienden te maken. Dat ik nu altijd overal de oudste ben, merk ik niet zo. Ja, het is een treurige geschiedenis dat iedereen van vroeger wegvalt, maar we gaan nu eenmaal dood, niet iedereen wordt honderd. Zo is het leven, ik ben daar heel nuchter in.”

Het geheim van Wil

Het geheim? “Misschien die nuchterheid? En ik ben een vrolijk mens, een optimist. Ik zie het leven altijd van de gezellige kant en ben dol op grapjes, we hebben echt veel plezier met elkaar. Het mooie aan oud worden is dat je de wereld zo ziet veranderen, dat je dat allemaal mee mag maken… En ik heb natuurlijk geluk dat ik hier bij Anya ben beland, anders had ik zo langzamerhand wel naar een verzorgingstehuis gemoeten. Ik kon niet meer goed genoeg voor mezelf zorgen.”

Nooit ziek geweest

Moeten we het willen, honderd worden? “Alleen als je gezond blijft, denk ik. Ik ben nooit ziek geweest – heb zelfs nooit een griepprik gehad. Dus wat het betekent om ziek te zijn en dingen niet meer te kunnen, weet ik niet. Natuurlijk gaat mijn geheugen achteruit, soms kan ik niet meer op namen of woorden komen, maar de dokter zei dat ik me geen zorgen hoef te maken over dementie, omdat ik daar inmiddels te oud voor ben. Ja, die Belgen zijn echt leuk hoor.”

Dit interview verscheen eerder in januari 2022 in Margriet Extra - Gezond Leven. Je kunt Margriet Extra nabestellen op lossebladen.nl.

RedactiePrivébeeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden