Wil (72): 'Ik kan nu zelfs inloggen op het online patiëntenportaal’
De maatschappij digitaliseert steeds verder. Handig, maar niet als je niet met computers bent opgegroeid. Dat geldt ook voor Wil Ruisendaal (72). Ze leerde op latere leeftijd goed lezen en schrijven. Nu is zij taalambassadeur bij Stichting ABC*, en doet ze online bijna alles zelf.
Margriet in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
“Als kind heb ik veel achterstand opgelopen. Ik ben vaak blijven zitten en op mijn veertiende gaan werken. Ik kon toen nauwelijks lezen en niet schrijven: als ik papieren moest invullen, deed mijn vader dat.”
Leren lezen en schrijven
“Na 38 jaar werken kwam ik in de ziektewet. Ik kreeg toen de kans om gratis naar school te gaan – en zo leerde ik toch nog lezen en schrijven. Nu is mijn belastingaangifte het enige wat ik niet zelf doe. Vroeger interesseerde het me allemaal niet, maar nu ga ik aan de slag als ik iets nieuws tegenkom. Zoals met het online patiëntenportaal van mijn huisarts en het ziekenhuis. Ik heb een knieoperatie gehad en heb daarvoor zorg nodig. Mijn huisarts vertelde over dit portaal en legde uit hoe ik toegang kon krijgen. Ik schreef het op en ging het thuis proberen. Het lukte niet meteen, en ik word nerveus als ik iets niet kan. Maar ik doe alles het liefst zelf, dus ik probeerde het de volgende dag gewoon weer. En toen lukte het wél. Nu kan ik zelf mijn bloeduitslagen en afspraken bekijken.”
‘Mijn belastingaangifte is het enige wat ik niet zelf doe.’
Taalambassadeur
“Als taalambassadeur vertel ik anderen dat het de moeite waard is om te leren lezen en schrijven als je dat nog niet, of niet goed, kunt. Zodat ook zij de cursussen gaan volgen die ik heb gevolgd. En ik test voor Pharos bijvoorbeeld apps, patiëntenportalen en websites, om te zien of ze gemakkelijk te begrijpen zijn. Zo heb ik ook advies gegeven over de CoronaCheck-app. Ik heb hem inmiddels ook zelf op mijn telefoon staan – ik zing bij een koor, dus ik moet wel. DigiD aanvragen, App downloaden, het was zo gebeurd.”
Elkaar helpen
“Mijn buurvrouw snapte niet hoe het werkte, dus ik heb het haar uitgelegd. Dat was het leukste wat ik heb gedaan: ik kon haar daar echt mee helpen. Ik hoop dat zij mij dan weer wil helpen bij het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor moet ik zo veel stappen volgen, ik kom er niet uit. Maar dat is dan ook het enige. Whatsappen, mailen, bankieren, ik kan het allemaal zelf. Ik ben veel zelfstandiger geworden.”
Digitale hulp
Vind je het ook lastig om online dingen te regelen? Je bent niet de enige! Ruim 4 miljoen Nederlanders zijn niet digitaal vaardig genoeg om zelfstandig zaken te doen met de overheid. Dit kan bijvoorbeeld lastig zijn omdat je nog nooit iets digitaal hebt aangevraagd, slechtziend bent of laaggeletterd. Meer dan de helft van de 55+’ers heeft digitaal hulp nodig. Kijk eens op www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl en ontvang hulp bij het regelen van digitale zaken.
*Stichting ABC is een belangenbehartigingsorganisatie voor (en door) laaggeletterden in heel Nederland. Meer informatie op a-b-c.nu.