Wies is 100 jaar, ze vertelt erover in Margriet Extra Beeld privebeeld
Beeld privebeeld

PREMIUM

Wies is 101 jaar: ‘Je moet zelf de slingers ophangen om het gezellig te hebben’

Nederland telt steeds meer honderdplussers, lazen we donderdag bij RTL Nieuws. Begin dit jaar telde Nederland bijna 2600 honderdplussers, dat zijn er 400 meer dan vijf jaar geleden. In de toekomst zullen steeds meer mensen hun honderdste verjaardag vieren. Hoe het is om 100 jaar te worden, vertelde Wies Vaessen - Heijnen eerder dit jaar in Margriet Extra - Gezond Leven.

Wies Vaessen - Heijnen (6 januari 1921) was verloskundige, ving probleemgezinnen op en werkte na haar pensioen jaren als ziekenzuster in pelgrimsoord Thibessart in de Ardennen. Ze kreeg vier kinderen, van wie er drie zijn overleden en is sinds 1991 weduwe. Ze woont in een verzorgingstehuis voor blinden en slechtziende ouderen.

Zelf de slingers ophangen

Wies: “Zestien jaar geleden kwam ik in dit prachtige verzorgingstehuis wonen omdat ik maculadegeneratie kreeg. Zo mooi en ruim en praktisch als hier vind je het nergens. Als ik naar buiten kijk, zie ik geen tuin, maar een park en dan denk ik: dit moet het aardse paradijs zijn, het is zó mooi! Als het even kan, ga ik naar buiten - mijn zoon komt twee, drie keer per week en dan neemt hij mij altijd mee in mijn rolstoel. Je moet zelf de slingers ophangen om het gezellig te hebben, als je maar blijft zitten en niks onderneemt, wordt het leven saai. En we kunnen hier boetseren, speksteen snijden, er is gymnastiek; elke dag kun je kijken waar je zin in hebt. In het begin deed ik met alles mee, maar dat lukt niet meer. En je krijgt er ook minder behoefte aan, net als aan de vele contacten die ik altijd had. Ik kan elke dag hulp krijgen, maar ik wil mezelf blijven aankleden en douchen, ik wil zelf mijn afwas doen en niet afhankelijk zijn.

Elke dag blij zijn

Moeten we het willen, honderd worden? “Willen? Je hébt niks te willen! Je moet elke dag blij zijn dat je nog leeft en genieten van wat er allemaal is. Ik heb me enorm verheugd op mijn honderdste verjaardag en het was een prachtige dag. Door de corona was een receptie niet mogelijk, maar de burgemeester van Oosterbeek kwam langs en ik kreeg een felicitatie van de koning en de koningin, zó bijzonder! En van de Commissaris van de koning kreeg ik een bos bloemen die zo groot was dat hij alleen in een emmer paste!”

Een geboren optimist

Het geheim? “Ik ben een geboren optimist, heb enorm genoten van mijn gezin en had prachtig werk; als vroedvrouw heb ik ongeveer tweeduizend baby’s op de wereld helpen komen. Ja, ik heb altijd veel plezier gehad in mijn werk, ik hou van mensen en van kleine kinderen en ik ken ook veel mensen. Na ons pensioen hebben mijn man en ik nog zes jaar in een pelgrimsoord in de Ardennen gewoond, waar ik als vrijwilliger werkte in het bijbehorende ziekenhuis. Dus doe waar je gelukkig van wordt en pak de zaken die je niet wilt hebben op, en gooi ze over je rug! Je zult zien dat je dan veel makkelijker leeft. Ja, ik zeg altijd: ik ben optimist tot in de kist.”

Dit interview verscheen eerder in januari 2022 in Margriet Extra - Gezond Leven. Je kunt Margriet Extra nabestellen op lossebladen.nl.

Juliette Eichholtzprivebeeld
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden