Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

‘Werk en bijstand combineren? Sociale Dienst in de war!’

marjan-columniste.jpg

Margriet-columniste en journaliste Marjan van den Berg is getrouwd en heeft drie dochters en twee kleinkinderen. 

“Sinds maart betalen ze niet meer.” Ik ken Henrike al heel lang. Ze is een alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering. Daarnaast werkt ze in deeltijd. Ooit nodigde ze me uit te komen voorlezen in haar peutergroep. Later werkte ze zich op tot onderwijsassistent.
 We hielden contact via haar blogs en Facebook. Je hebt namelijk nogal wat te verhalen, als je werk en bijstand combineert. Daar raakt een Sociale Dienst totaal van in de war. En als zo’n instantie in de war raakt, stoppen ze met uitkeren. Dat melden ze niet. Dat doen ze
 gewoon. Dat merk je dus pas als je ineens rood staat.

Feiten op een rijtje: Henrike werkt sinds november vorig jaar twee dagen per week als onderwijsassistent. Van dat salaris, zo’n vijfhonderd euro, mag ze de eerste zes maanden 25 procent houden bovenop haar bijstandsuitkering van 926 euro. Daarna nog 12,5 procent. Zit je nu mee te rekenen? Dat is inderdaad niet veel. Maar Henrike vindt veel voldoening in haar werk. Ze is dol op haar leerlingen en ze neemt op de koop toe dat ze er met de vakantie weer uit wordt gezet. Maar dat ze sinds maart moet leven van zeshonderd euro in de maand, dat is niet te doen.

“Mijn spaarpot is bijna leeg. Ik heb tot nu toe één eenmalige betaling gekregen van 376 euro. Dankzij de Bijstandsbond. Die bemiddelden met mijn Klantmanager bij de Sociale Dienst. Maar mijn Klantmanager kreeg mijn Inkomstenmanager niet te pakken.
 Zijn vervanger heeft de dossiers nog niet bekeken en belooft telkens morgen terug te bellen.” Aldus Henrike. Mijn oren klapperen nog steeds. Heb je dus als uitkeringsgerechtigde twee managers die jouw zaak in hun portefeuille hebben, maar die kunnen elkaar niet vinden. Dus heb je ook een Bijstandsbond nodig, waar vrijwilligers voor je
 in de bres springen. En al die tijd probeer jij rond te komen van
 zeshonderd euro met een kind en een huur en een zorgverzekering en vul zelf maar in.

Henrike heeft inmiddels een aardig dossier opgebouwd van de Sociale Dienst. Er zitten wonderlijke brieven in. Zoals die ene, waarin ze ervan wordt beschuldigd dat haar dochter twee maanden niet bij haar zou hebben gewoond. Haar toelage werd gekort. Dan duurt het weer maanden voordat de advocaat van de Bond dat heeft rechtgezet. Henrikes dossier groeit net zo hard als haar onzekerheid over de
 toekomst. De eerste dag van de zomervakantie is meteen ook haar laatste werkdag. Dat heeft ze natuurlijk allang doorgegeven aan de DWI. Zo heet dat officieel. Dienst Werk en Inkomen. Maar of dat doorkomt? En of ze dan die bijstand weer krijgt? Henrike houdt haar hart vast. “Je zou hopen dat ze werk stimuleren,” verzucht ze. Want zij wil wel. Zij wil graag. Er is dus per vandaag een gedreven onderwijsassistent beschikbaar! Locatie Amsterdam!

Foto | Ester Gebuis

Deze column stond in Margriet 2017-31. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl. Meer columns van Marjan van den Berg lees je hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook onderstaande vlog van Marjan van den Berg.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant