Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Ik wil wel seks, maar niet meer met mijn man’

nog-nooit-verteld-ik-wil-wel-seks-maar-niet-meer-met-mijn-man.jpg

Ze houdt heus nog van haar man. Maar aan seks met hem moet Katinka niet meer denken. Liever fantaseert ze over andere mannen.

Flirten en dollen

“Vorig weekend kwam het weer tot een pijnlijke botsing tussen Jan-Willem en mij. We waren gaan eten bij ons vriendenclubje en dat was zó gezellig, dat het tot een spontaan dansfeestje had geleid. Met z’n achten stonden we te swingen in de huiskamer. De drank maakte mij los en ik had me verleidelijk opgesteld tegenover de mannen die er waren. Niet té hoor, allemaal in het nette, maar net een beetje flirten en dollen.

‘De sensualiteit spat er vanaf’

Ik had mijn echtgenoot al een paar keer zien kijken en naar hem gelachen, mij van geen kwaad bewust. Helaas had hij het allemaal minder leuk gevonden. ‘Als je daar zo sexy staat te dansen,’ zei hij in de auto, zijn kaken strak op elkaar, ‘zou niemand denken dat jij nooit meer zin hebt. De sensualiteit spat er vanaf, Katinka. Hoe kán dat nou toch? Wil je echt niet mee naar een seksuoloog? Ik trek dit zo niet langer.’ Mijn goede stemming sloeg meteen om en zwijgend reden we naar huis.

Hypocriet

Zonder nog iets te zeggen gingen we slapen. Heel even overwoog ik om beneden nog een glas wijn naar binnen te gieten om daarna naar Jan-Willem toe te kruipen. Maar dat voelde zo hypocriet… De dag erna, met de kinderen aan het ontbijt, ontdooide de sfeer weer. Het blijft nooit lang ijzig tussen ons, daarvoor houden we te veel van elkaar en hebben we het veel te gezellig. Ondanks die roze olifant die continu in de kamer staat. Of eigenlijk met name in de slaapkamer.”

‘Als hij op me ligt, wil ik hem eigenlijk het liefst wegduwen’

Zin maken

“Jan-Willem en ik vrijen namelijk vrijwel nooit meer. Als we op vier keer per jaar komen, is het veel. Dat was vroeger wel anders. En niet alleen toen we verliefd waren. Ook na de komst van onze kinderen – nu dertien en zestien – bleef het nog lang vonken in bed. Maar zo’n vijf, zes jaar geleden merkte ik dat ik Jan-Willems toenadering steeds vaker uit de weg ging. Hij is de afgelopen jaren dikker geworden. En kaal, terwijl zijn lange haren toch één van de charmes waren waarvoor ik viel. Daarnaast ruikt hij niet altijd even fris uit zijn mond. Dingen waar hij niets aan kan doen – ook aan zijn gewicht niet, het is niet dat hij zich volpropt of zo, het is puur de leeftijd, denk ik – maar die hem voor mij wel minder aantrekkelijk maken.

Van seks genieten

Hoewel ik onveranderd van hem hou, voelde ik dat hij me niet meer zo opwond. Ik hoopte dat het tijdelijk was en maakte nog geregeld zin in seks. Ik weet dat je dat soms even moet afdwingen; dat ik toch erg van een vrijpartij kon genieten als we eenmaal bezig waren, al stond ik van tevoren niet te springen. Maar het ging me steeds meer tegenstaan. Tongzoenen deed ik sowieso liever niet meer. En de rest lukte me alleen als ik mijn ogen sloot en mijn fantasie gebruikte. Naar andere mannen. Een knappe collega op mijn werk. Een buurman met een lekker lijf. Of een acteur die ik die avond op tv had gezien.

Aantrekkelijker dan mijn eigen man

Niet dat ik echt iets voor deze mannen voelde. Geen verliefdheid of zo. Maar ik vond ze wel aantrekkelijker dan mijn eigen man. Behoorlijk pijnlijk om dat te beseffen. Want Jan-Willem is wel de man van wie ik hou. De vader van mijn kinderen – en wat vervult hij die rol met verve. Hij is mijn maatje, degene op wie ik kan rekenen en bij wie ik altijd terecht kan, no matter what. Ik wil hem absoluut niet inruilen. Alleen in bed dan, kortstondig en anoniem….”

Smoesjes en excuses

“Ik voelde me schuldig over mijn dromen. Maar toen deden we het tenminste nog. Na verloop van tijd ging hij me fysiek te erg tegenstaan en sleepten die fantasieën me er niet meer doorheen. Ik ben mij er tijdens de seks sterk van bewust dat het Jan-Willem is die op mij ligt en eigenlijk wil ik hem dan alleen maar wegduwen. Dat doe ik nog net niet, dat zou hem ongetwijfeld enorm kwetsen. Maar hij merkt wel dat ik op zo’n moment verstar. En dat ik elke smoes aangrijp om het maar niet te doen. Dat zorgt voor spanningen tussen ons. Jan-Willem doet zijn uiterste best voor mij. Hij wil mij graag van tevoren lekker masseren, ‘opdat ik in de stemming raak.’ Of, erger nog, hij stuurt aan op uitgebreid voorspel, met orale seks enzo. Terwijl ik, als ik het gevoel heb dat ik het niet langer kan maken om hem af te wijzen, er het liefst zo snel mogelijk vanaf ben. Een vluggertje en dan weer een paar maanden opgelucht ademhalen.”

Stiekem masturberen

“Het is een nare situatie waar we allebei mee zitten. Echt benoemen doen we het zelden. Ik, omdat ik niet durf te zeggen hoe ik er écht in sta. Liever laat ik doorschemeren dat mijn libido gewoon is gezakt. Maar dat is onzin. Ik heb wél zin in seks, alleen niet meer in seks met mijn eigen man. Maar ik masturbeer wel, als Jan-Willem niet thuis is. Ik heb daar zelfs een speeltje voor. Goed verstopt in een lade; ik zie zijn gekrenkte gezicht al voor me als hij het zou vinden. Voor nu is dat voldoende, maar soms frustreert het me dat ik enkel op die manier aan mijn trekken kom. Ik zou graag weer eens passievol vrijen met iemand. Daar kan toch niets tegenop.

Aangetrokken tot andere man

Het laatste jaar kom ik steeds vaker een man tegen tot wie ik mij aangetrokken voel. En dan is er nog steeds die knappe collega op mijn werk met wie ik weleens een beschuitje zou willen eten. Hij is onlangs gescheiden en dat is gevaarlijk. Hij vindt mij ook leuk, dat laat hij vaak genoeg doorschemeren. Een move zal hij niet maken, omdat hij denkt dat ik gelukkig getrouwd ben. Maar ik weet dat ik hem zo zou kunnen verleiden. Dat is niet wat ik wil. Ik vind de situatie nu al moeilijk genoeg, laat staan dat ik ook nog vreemd zou gaan. Daarmee zet ik ons huwelijk op het spel, ons fijne gezin en dat mag niet gebeuren. Tegelijk denk ik weleens: zo’n seksloos leven, dat is voor ons beiden een ramp. Ik wil dat niet, daar zijn we nog veel te jong voor. Ik heb eigenlijk geen idee hoe het verder moet met ons.”

Tekst | Lydia van der Weide

De namen in deze tekst zijn vanwege 
privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? 
Er wordt integer en vertrouwelijk met je 
bericht omgegaan. Mail naar Lydia van 
der Weide: redactie@margriet.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant