Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Dat weekendje weg bleek een fantastisch cadeau’

weekendje-weg-margriet.jpg

Deze week in Mijn Verhaal vertelt Marion (47) over de problemen in haar gezin en hoe ze die deels heeft opgelost door een weekendje weg te gaan. “Waren er geen discussies met ons, dan hadden ze wel ‘discussies’ met elkáár.”

Opgebrand

“Zeker achteraf denk ik dat wij, met de problemen die speelden in ons gezin, nog goed wegkwamen vergeleken met andere ouders van pubers. Er waren felle discussies over school met onze oudste zoon. Er was onenigheid met onze dochter over uitgaan en over vriendinnen die nou niet bepaald het beste in haar naar boven haalden. En met onze jongste zoon was er het issue gamen. ‘Ach, zolang er maar geen drugs in het spel zijn,’ zeg ik altijd maar. En toch voelde ik me op een bepaald moment totaal opgebrand. Omdat ik als thuiswerkende moeder in ons huis weinig gelegenheid kreeg tot opladen. Was er geen werk, dan was er wel het eindeloze huishouden, de zorg voor mijn ouders, een fysio-, tandarts- of ortho-afspraak van de kinderen waarbij ik moest begeleiden, huiswerk dat uitleg behoefde, een jas of schoenen waarvoor we de stad in moesten, enzovoorts, enzovoorts.

Geen momentje alleen

Gedoetjes met de tieners liepen daar als een rode draad doorheen. En waren er geen discussies met ons, dan hadden ze wel ‘discussies’ met elkáár. Met kleine kinderen plof je vervolgens, na het bad- en bedritueel, tevreden op de bank voor een rustig avondje; pubers zijn nachtvlinders en gaan leven als jij tegen half elf worstelt om wakker te blijven – niets geen momentje met manlief alleen, zij zijn er altijd bij. Kortom: ruimte voor mijzelf, ik was er enorm aan toe. Om stil te worden in mijn hoofd en vanuit het ‘niets’ weer energie op te doen.

Weekendje weg

Ik moest wel over een flinke drempel om een weekendje weg voor mijzelf te boeken. Maar wat een fantastisch cadeau bleek het, voor mij én het gezin. Drie dagen heb ik gelezen, gewandeld, geslapen en zo min mogelijk op mijn telefoon gekeken. Dankzij die prikkelloosheid kon ik resetten en was ik daarna weer een geduldigere moeder en relaxter mens. Ook nu bijna al onze kinderen de puberteit achter zich hebben gelaten, houd ik deze weekendjes voor mijzelf erin, één tot twee keer per jaar.

Wij vrouwen laten ons, denk ik, te vaak te veel opslokken door vooral ons gezin, omdat het ons zo dierbaar is en we het idee hebben daarin onmisbaar te zijn. Door even een paar stappen terug te doen, geef je jezelf tijd om op te laden en man en kinderen de kans om te ervaren hoe zelfstandig ze zijn zonder jou: win-win! Dus, lieve moeders, ook eens proberen, juist nu of anders misschien ná Covid-19?”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | Getty Images


Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant