Margriet logo
null Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUM

‘We vinden het belangrijk om naast een eigen leven ook voldoende dingen samen te doen’

Sandra Deira (57) en haar man Mike (60) zijn al 35 jaar gelukkig met elkaar en hebben drie volwassen kinderen.

“Mike en ik houden allebei ontzettend van gezelligheid. Misschien dat het onze Surinaamse roots zijn, we zijn allebei in Suriname geboren en als kleuter naar Nederland verhuisd; bij ons thuis is het een zoete inval. Vroeger, toen de kinderen nog klein waren, was dat al zo. We woonden in de Amsterdamse Jordaan en elke zaterdag kwamen vrienden en familie binnenwaaien. Vaak al bij de lunch en dan bleven ze zitten tot na het diner. Heerlijk vond ik dat! Het huis was ook altijd gevuld met kinderen. Met veel van hen – die inmiddels volwassen zijn – heb ik nog steeds een goede band.”

Fase 1

“Mijn man en ik zijn allebei heel sociaal, ik denk dat dát is wat ons bindt. Ook nu organiseren we elke maand themadinertjes en daar genieten we allebei van. We hebben sowieso veel gemeenschappelijk. Toen ik hem leerde kennen via wederzijdse vrienden in een café op het Leidseplein bleek dat we allebei van dezelfde muziek houden. Van die funky discomuziek van vroeger, nog van onze ouders. Zoals Earth, Wind & Fire, en Marvin Gaye. De vonk sloeg niet direct over tijdens onze eerste ontmoeting. Dat kwam pas later. Hij had beloofd een cassettebandje voor me op te nemen met muziek, maar daar moest ik érg lang op wachten. ‘Hé, dat is die gozer van het Leidseplein!’ zei ik tegen m’n zus toen ik hem op de markt tegenkwam. Ik moest maar een keer bij hem thuiskomen, zodat ik zelf muziek uit kon kiezen, zei hij toen ik hem aansprak. Ik werd uiteindelijk smoorverliefd op zijn lieve en zorgzame karakter.”

null Beeld

Fase 2 en 3

“We hebben het altijd belangrijk gevonden om tijd voor elkaar vrij te maken. Toen de kinderen kleiner waren was het soms best pittig. Er zit vier jaar tussen de kinderen, dus als er één op de middelbare school zat, hadden we er ook nog één op de basisschool én een baby. Gelukkig wilde mijn moeder altijd oppassen, of m’n zus of lieve buren. Op die manier konden Mike en ik een avondje weg. We waren echt feestbeesten, hoor. Dan gingen we naar Amsterdamse clubs als Club Carribbean of de iT.”

Fase 4

“Tegenwoordig gaan we liever samen golfen, iets wat we allebei leuk vinden. We vinden het belangrijk om naast een eigen leven ook voldoende dingen samen te doen. Eigenlijk hebben we nooit menings­verschillen. En als die er zijn, dan gaan ze over futiliteiten. Mike is heel geordend en kan bijvoorbeeld in de stress schieten als ik spullen niet netjes terugleg. ‘Je kunt je er maar druk om maken,’ zeg ik op zo’n moment dan lachend. Vaak is het snel weer goed. Het is verspilde energie om boos te blijven. Ik heb wel lang getwijfeld of we moesten trouwen. Wat voegt het toe? dacht ik. We komen allebei uit een gezin met gescheiden ouders. Ik zag de meerwaarde niet zo, Mike ook niet. Het is dat de kinderen graag wilden dat we allemaal dezelfde achternaam hadden. Toen zijn we getrouwd. En ik moet zeggen: getrouwd zijn is heel anders dan samenwonen. Het voelt hechter, als een diepere verbintenis. Ik ben nog elke dag blij dat Mike destijds aanbood om een cassettebandje voor me op te nemen.”

Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer

Nathalie de GraafEster Gebuis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden