null Beeld

“We hadden vier begrafenissen per week; ik besloot in actie te komen’’

In de extreem armoedige sloppenwijk Kliptown, nabij Pretoria in Zuid-Afrika, is de vrijgevochten MAMA Lorna een baken van hoop voor honderden kwetsbare kinderen, waaronder ook aidswezen. Op Internationale vrouwendag is deze krachtige vrouw niet alleen een voorbeeld vanwege haar strijdbaarheid en volharding, maar ook omdat ze anderen het vertrouwen geeft dat zij recht hebben op een betere toekomst.

Margriet samen met Kinderfonds MAMAS

“Ik had nooit het plan om een MAMA te worden. Maar het is de beste beslissing die ik ooit heb genomen.’’ Hieronder lees je MAMA Lorna’s verhaal.

Wake-up call

Door hard werken bouwde alleenstaande tienermoeder Lorna een goed leven op voor zichzelf en haar kinderen. Maar in 2000 gaf ze dat allemaal op. Ze kon niet langer aanzien wat er in haar buurt gebeurde en besloot actie te ondernemen. “Ik noem het vaak mijn ‘wake-up call’, die dag dat mijn buurvrouw aids bleek te hebben,” begint MAMA Lorna. “Nu kwam het ineens dichtbij! Ik zag met eigen ogen hoe de ziekte genadeloos om zich heen sloeg, niets en niemand sparend. Zieke vrouwen die geen idee hadden wat hen overkwam, vier begrafenissen per week; dit was aids! Ik ging vrijwilligerswerk doen in het ziekenhuis en leerde meer over HIV. Ik weet niet waar ik de moed vandaan haalde, maar ik besloot in actie te komen.”

null Beeld

Kledingwinkel als kliniek voor aids

Haar kleine winkeltje in tweedehands kleding haalde ze leeg en richtte het in als ‘aidskliniekje’. Hier konden mensen getest worden en kregen ze voorlichting. Met twaalf andere vrouwen ging ze dagelijks op pad om mensen thuis te verzorgen en te begeleiden tijdens hun laatste levensfase. “Ik kon niet laten gebeuren dat de één na de ander doodging, zonder iets te doen!”

Ze zag schrijnende situaties bij mensen thuis waarbij kinderen er opeens alleen voor stonden. MAMA Lorna: “Hoe konden we hen aan hun lot overlaten? Iedere dag legden we allemaal een paar Rand opzij om wat groente te kopen. We gaven de kinderen eten, stopten hen in bad, stuurden hen naar school. Dat ging als een lopend vuurtje rond. Steeds meer kinderen klopten aan…”

Stichting Push

Inmiddels heeft deze reddende engel een heel centrum van hoop opgebouwd en haar eigen stichting Persevere Until Something Happens (Push) opgezet. Gesteund door Kinderfonds MAMAS en met een team van vrijwilligers regelt ze voor honderden kinderen drie gezonde maaltijden per dag, naschoolse opvang, persoonlijke aandacht, huiswerkbegeleiding, voorlichting en sport en spel. Elke dag weer.

Beste beslissing ooit

“Ik had nooit het plan om een MAMA te worden. Maar het is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Onze kinderen zijn de dupe van grote, nationale problemen waar ze niets aan kunnen doen. Als ik de kinderen zie spelen in onze speelplaats, met een volle maag en een grote glimlach, dan voel ik me gezegend. Deze kinderen hebben niet gekozen voor de ellende waar ze in terechtkwamen. Ze kregen simpelweg geen eerlijke kans. Wij geven hen die kans nu wél! Wij lopen met hen mee, zo lang als nodig is.”

null Beeld

Hoop voor meer dan 60.000 kinderen - Kinderfonds MAMAS

Gelukkig zijn er de MAMAS. Kinderfonds MAMAS steunt de MAMAS van Zuid-Afrika: ruim tweeduizend krachtige vrouwen die opstaan voor de armste kinderen. De MAMAS organiseren dagelijkse zorg, zoals voeding, huiswerkbegeleiding, medische zorg en veilige plekken om te spelen. Ze zorgen voor alles wat nodig is om een kind gezond en kansrijk groot te laten worden. Samen vormen de MAMAS de Beweging van Hoop. Een groeiende beweging, die Zuid-Afrika van onderaf structureel verandert en al meer dan 60.000 kinderen hoop geeft.

Tanja van Kempen
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden