Margriet logo
null Beeld

Wat zou Debby nog meer van plan zijn?’ vraagt Sanne zich af

Vorige week: Als ze aan de koffie zitten dringen plots gewapende mannen binnen.

“We hebben dit complex een week geobserveerd. Er waren vrachtwagens met een Belgisch kenteken. Wat was dat?” vraagt de ene rechercheur. Daan schudt zijn hoofd.

“Joh! Dat was onze leverancier uit Wallonië! Die kwam drie gietijzeren tuinbaken afleveren.” De rechercheur kijkt hem strak aan. “En die andere wagens?” Daan maakt een hulpeloos gebaar. “Er waren geen andere wagens!” “Ik heb nog kruidenpotjes besteld. Die zijn hier afgeleverd. Ook met een busje,” meldt Schaapje rustig. “Maar dat kwam niet uit België. Dat denk ik tenminste niet. Het waren 36 kleine potjes.” En als de rechercheur haar scherp aankijkt: “Ik heb de bon. Voor de btw.”

'Als het hier maar bij blijft'

Maar ze moeten toch mee naar het bureau. Er staat al een busje klaar op het erf. Sanne mag nog wel even labrador Saar thuis brengen, maar ook op die kleine wandeling loopt er een agent met haar mee. Op weg naar het politie­bureau al oppert ze aan haar medeverdachten dat Debby misschien de oorzaak is. “Ik denk zomaar dat zij een valse beschuldiging heeft gedaan. Dit is denk ik van meet af aan haar plan: treiteren en onrust zaaien.” “Als het hier maar bij blijft,” hoopt Daan. Hij kijkt naar juffrouw Schaap of zij hem misschien gerust kan stellen. Maar Schaapje staart naar haar handen en zegt: “We zijn nog niet van dit circus af, vrees ik.”

'Erg stil'

Toch verloopt het op het bureau allemaal vrij soepel. Sanne uit haar verdenking richting haar halfzus, maar daar reageert niemand op. “U kunt er rustig van uitgaan dat we dit soort acties alleen ondernemen op een gedegen vooronderzoek, mevrouw,” zegt de kale man met een superieur lachje. Sanne zwijgt. Dat lijkt haar het verstandigst. En zes uur later staan ze allemaal weer op straat.

Rinke, Anna en Marja komen ze halen. Rinke is totaal hyper van alles wat er is gebeurd. “Wat zeiden ze dan? Was er een inval? Een echte inval? En toen? Moesten jullie op de grond gaan liggen? Jemig! U ook, juffrouw Schaap? Wow. Wat een belevenis.” Anna is kalm. Die vraagt zomaar: “Gaat het met je, Jaap?” Dan pas beseft Sanne dat Jaap de hele tijd wel erg stil is geweest. Ze heeft hem nauwelijks gehoord.

Lees ook:

De donkere kant van mensen komt deze week boven in de nieuwste Sanne

'Het was een akelige ervaring'

“Ik ben zo geschrokken,” zegt Jaap. Sanne ziet dat zijn handen trillen. Zijn lip bibbert ook. “Och jongen toch,” zegt ze. Maar dan ligt Jaap al in de armen van Anna, zijn ex-vrouw. Marja, die al jaren een relatie heeft met Anna, slaat haar armen om hen heen. En zo staan ze daar met z’n drieën. Ze wiegen langzaam heen en weer. Sanne kijkt toe. Ze voelt dat Daan en Abel naar haar kijken. Rinke ook. Het is ook wel raar dat ik nu aan de zijlijn sta, beseft ze. Maar ik ga er niet ook nog eens omheen hangen. Dat vind ik nog veel gekker.

“Het was ook een akelige ervaring,” zegt ze dan maar. “Ze zouden ons misschien ook wel slachtofferhulp kunnen aanbieden.” “Ik vind een goed glas wijn ook wel op zijn plek,” vindt Daan. “Laten we maar snel naar huis gaan, jongens.” “Ja. Goed idee,” zegt Rinke. Ze rammelt met haar autosleutels. “Wie rijdt er met mij mee?”

'Heel ongemakkelijk'

En zo gebeurt het dat Sanne niet in dezelfde auto zit als Jaap. En dat is heel ongemakkelijk, vindt ze. En ook haar steun en toeverlaat juffrouw Schaap zit bij Anna en Marja in de auto. “Wat zou Debby nog meer van plan zijn?” vraagt ze zich hardop af, om haar gedachten een beetje af te leiden.

“Hè ja, laten we daar eens lekker over brainstormen. Misschien bestelt ze een heleboel pizza’s op jouw adres?” lacht Rinke. “Of een sloopbedrijf met een kraan met een sloopkogel!” Dat is Daan. Abel bedenkt: “Een laadbak met 35 kuub zand. Als ze die op je oprit storten...!” “Of een kudde jonge alpaca’s,” bedenkt Sanne. “Dat zou ik wel heel erg gaaf vinden!” giert Rinke. “Totdat ze allemaal op jou beginnen te spugen!” Ze bedenken van alles en vallen van het ene lachsalvo in het andere.

Maar onderwijl is Sanne bezorgd. Echt bezorgd. Om Jaap. Want zo ontredderd heeft ze hem nog nooit gezien.

Volgende week: Jaap wordt er kriegel van dat de vrouwen om hem heen zich zorgen om hem maken.

Dit verhaal verscheen eerder in Margriet 45 - 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Marjan van den Berg

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden