Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Rik van de Westelaken: ‘Ik zie wel wat er op mijn pad komt’

rikvandewestelaken.jpg

Sinds zijn overgang van de publieke omroep naar de 
commerciële wordt presentator Rik van 
de Westelaken (46) opeens geacht zichzelf te zijn in interviews en op tv. Dat is even
 wennen, en grenzen aangeven, vertelt hij aan Margriet.

Lees het hele interview met Rik van de Westelaken in Margriet nr. 38. Je kunt het hele interview ook online lezen via Blendle.

Soms is het heel gezond om iets anders te gaan doen, zegt Rik van de Westelaken. Zeventien jaar werkte hij als nieuwslezer bij het NOS journaal, tot hij vorig jaar de overstap maakte naar Net5. Wie de drie uiteenlopende programma’s bekijkt die hij sindsdien heeft gepresenteerd, kan niet anders concluderen dan dat ’t héél anders is dan zijn vorige baan. Rik was quizmaster van 5 Golden rings, presenteerde het avonturenprogramma Peking express en maakte het 
reportageprogramma Rik over de grens, 
waarin hij overal ter wereld bijzondere gemeenschappen portretteert. Eén van de lessen die hij heeft geleerd: jezelf zijn op tv valt nog niet mee.

Wat was voor jou het keerpunt? Wanneer dacht je: nú ga ik iets anders doen?
“De uitreiking van de Emmy Awards in 2015. De NOS was genomineerd met de uitzending over de Dag van Nationale Rouw na de MH17-ramp. Ik mocht naar Amerika voor de uitreiking. Terwijl ik daar rondliep tussen de grootheden uit de Amerikaanse journalistiek, dacht ik: beter dan dit gaat het niet worden. Hoeveel kan ik nog leren bij de NOS?”

Dat klinkt vrij rationeel. Was er ook een gevoelsaspect? Was je het werk zat?
“Het was niet dat ik het niet meer leuk vond. Ik heb daar met zó veel plezier gewerkt, dat er bijna ongemerkt zeventien jaar voorbij zijn gegaan. Ik verlangde er wel steeds meer naar om zélf langere 
interviews te maken, niet alles in twee minuten te hoeven persen en me ook eens met andere onderwerpen bezig te houden dan het dagelijkse nieuws. Ik was klaar met ‘Man valt voorbijganger aan met hakbijl’. De vragen die dat soort 
berichten bij me opriep werden nooit beantwoord, terwijl die nieuwsgierigheid me ooit de journalistiek in dreef.”

Maar bij Net5 presenteerde je ook 
Peking express en een quiz. Hoe is dat te rijmen met je verlangen naar uitgebreidere journalistiek?
“Ik ben geen eendimensionaal persoon. Ik heb in mijn NOS-tijd toch ook 
aan Wie is de mol? meegedaan. 
Peking express presenteren leek me gaaf en een quiz wilde ik ook wel proberen. Ik voel me een jonge hond – ook al ben 
ik dat niet echt – die mag verkennen 
wat het leven te bieden heeft. Kan ik méér dan het nieuws lezen en grote 
evenementen verslaan? Ik dacht: ik krijg een contract voor twee jaar bij Net5, ik ga vól dat avontuur in en kom er hoe 
dan ook als een rijker mens uit. En dan bedoel ik niet financieel.” (lacht)

‘Ik sta nog steeds niet in mijn ondergoed op de bar, maar kan nu wel gewoon Rik zijn’

Nee? Je bent toch naar een commerciële zender gegaan?
“Ik ben geen grote A-ster, laten we het daar maar op houden.”

Vooral in je eigen programma Rik over de grens kun je meer van jezelf laten zien dan je als nieuwslezer kon. Hoe gaat dat je af?
“Dat valt nog niet mee. Bij de NOS ben ik me zó bewust geworden van hoe ik overkom! In Het journaal was het niet de bedoeling dat ik mijn eigen emoties toonde; het ging om het nieuws en niet om mij. Ik merk dat ik nu in mijn eigen programma nog steeds terughoudend op dingen reageer. Soms valt figuurlijk m’n mond open van verbazing, maar laat ik dat op beeld nog te weinig merken.”

Is het ook eng, jezelf zijn op tv?
“Ja, omdat het je kwetsbaar maakt. In Rik over de grens moet ik ontroering, boosheid of verontwaardiging laten zien. Het gaat dus ook over míj. Kritiek komt dan harder binnen. Mijn eindredacteur zegt dat ik moet vergeten wat andere mensen ervan vinden. Ik heb lang in een coconnetje gezeten en kruip daar nu langzaam uit. Hoe lelijk of goed gelukt die vlinder wordt, geen idee, maar ik doe mijn best er wat van te maken.”

Dat klinkt alsof je overstap voelt als een bevrijding.
“Voor een deel wel. Ik voel niet meer de druk van een nieuwsorganisatie die niet in diskrediet gebracht mag worden. Als NOS-gezicht kun je niet in je ondergoed op een bar gaan staan of een commerciële presentatieklus bij een bank aannemen. Ik heb nu meer bewegingsvrijheid. Ik sta nog steeds niet in mijn ondergoed op de bar, maar kan nu wel gewoon Rik zijn.”

Lees het hele interview met Rik van de Westelaken in Margriet nr. 38. Je kunt het hele interview ook online lezen via Blendle.

Interview | Bas Maliepaard
Fotografie | Ester Gebuis
Styling | Brigitte Kramer
Visagie | Carla Rep

Lees ook

Kijk ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant