Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Diëtist of gewichtsconsulent: voor wie kun je het best kiezen?

eten-na-acht-uur.png

Als je hulp wilt bij het afvallen, kun je een diëtist inschakelen. Maar je kunt ook naar de voedings- of gewichtsconsulent. Voor wie kun je het best kiezen?

Een belangrijk verschil tussen diëtisten en gewichtsconsulenten (ook wel voedingsconsulenten genoemd), is dat de laatste geen beschermd beroep hebben. Iedereen mag zich gewichtsconsulent noemen. Diëtisten hebben altijd een vierjarige hbo-opleiding diëtiek gevolgd. Bovendien mogen zij ook mensen begeleiden die een ziekte of medische klachten hebben, zoals diabetes. Gewichtsconsulenten mogen dat niet. Zij mogen simpel gezegd geen echte diëten voorschrijven.

Richtlijnen Goede Voeding

Toch kan een gewichtsconsulent je goed op weg helpen als je gewoon gezond bent en wat kilo’s kwijt wilt. De Consumentenbond adviseert wel iemand te kiezen die bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) is aangesloten. De BGN stelt verschillende kwaliteitseisen aan haar leden. Om aangesloten te zijn moeten ze bijvoorbeeld een geldig mbo-diploma gewichtsconsulent hebben, hiervoor is een opleiding nodig van ongeveer een jaar. Hun voedingsadviezen moeten ook zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Gewichtsconsulent soms goedkoper

Als je aanvullend verzekerd bent, kan het advies van een gewichtsconsulent goedkoper zijn dan dat van een diëtist. Dat komt omdat veel aanvullende verzekeringen het bezoek aan een gewichtsconsulent als ‘preventieve zorg’ (gedeeltelijk) vergoeden. Je hoeft dan geen eigen risico te betalen. Voor de diëtist worden de eerste drie uur vanuit de basisverzekering betaald, maar hiervoor geldt wél het eigen risico. Gemiddeld kost een diëtist 60 euro per uur, voor drie uur komt dat neer op 180 euro. Het eigen risico is 385 euro, dus moet je die 180 euro zelf betalen. Alleen mensen met diabetes, de longziekte COPD of een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zijn voor een diëtist vrijgesteld van dit eigen risico.

Check je polis

Je kunt ook aanvullend verzekerd zijn voor de diëtist, dan geldt het eigen risico niet. Maar er wordt altijd éérst aanspraak gemaakt op de drie uur uit de basisverzekering. Dus die 180 euro ben je hoe dan ook kwijt. Check daarom goed je polis als je aanvullend verzekerd bent, want mogelijk heb je recht op een (aantal) consult(en) bij een gewichtsconsulent. Een BGN-gewichtsconsulent vraagt gemiddeld tussen de 45 tot 65 euro per uur. Veel consulenten bieden trajecten aan tegen een gereduceerde pakketprijs.

Tips

De Consumentenbond geeft verder de volgende tips om te zien of je met een bonafide gewichtsconsulent in zee gaat.

– Gewichtsconsulenten horen geen afslankproducten of maaltijdvervangers te verkopen en crashdiëten aan te raden.

– Zegt je gewichtsconsulent dat je bepaalde groepen voedingsmiddelen helemaal moet vermijden? Of wordt er juist aangeraden specifieke (dure) producten te gebruiken die bijvoorbeeld je metabolisme zouden stimuleren? Dan gaat deze ‘deskundige’ buiten zijn boekje. Een consulent kan wel adviseren meer of minder van bepaalde groepen voedingsmiddelen te gebruiken.

 

Bron | gewichtsconsulenten.nl, Consumentenbond, Voeding + Advies

Lees ook

Máxima en Willem-Alexander maken lekkere lunch voor ouderen
Schaamlipkanker: zo ben je er nog op tijd bij
Zo mooi: dit zijn de lievelingssieraden van koningin Máxima

Bekijk ook

Creatief met groen: zelf deze mooie hortensiakrans maken? Groenstylist Romeo Sommers laat zien hoe je dat doet.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant