Dossier MT41 M40 werken na je 65e Beeld Marloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

‘Wat een voorrecht dat ik dit allemaal kan doen’

Renée van den Berg Tap (76) verkocht op haar zestigste haar medisch bedrijf. Na twee jaar reizen, maakte ze de switch naar een totaal andere branche. Ze geeft nu kledingadvies.

“Mijn hele leven werkte ik in de gezondheidszorg. Ik ben opgeleid als operatieverpleegkundige en in de jaren negentig werd ik mede-eigenaar van een bedrijf voor medische apparatuur voor thuis. In 2006 wilde mijn compagnon het verkopen. Ik wilde doorgaan, maar was realistisch genoeg om de kans aan te grijpen om meer van mijn vrijheid te gaan genieten, dus ging ik met prepensioen.

Dossier MT41 M40 werken na je 65e Beeld

Persoonlijk en zakelijk kledingadvies geven

In die periode erna maakten mijn man en ik mooie reizen. Ik genoot ervan, maar na twee jaar begon het weer te kriebelen. Ook miste ik de sociale contacten. Tijdens mijn werkende leven kreeg ik altijd al veel complimenten over mijn outfits. Soms ging ik met iemand winkelen om advies te geven. Tijdens een borrel sprak ik een vrouw uit het Vrouwen Netwerk voor de Gezondheidszorg. ‘Wat zie je er weer enig uit! Wil je me nog eens adviseren?’ In mijn enthousiasme floepte ik eruit: ‘Goed, maar ik doe het nu professioneel.’ Dat was niet zo, maar opeens wist ik: dit is wat ik wil; vrouwen persoonlijk en zakelijk kledingadvies geven.

Dossier MT41 M40 werken na je 65e Beeld

Zekerder voelen door goede kleding

Ik liet een website bouwen en liet het iedereen in mijn netwerk weten. Ik kreeg heel leuke reacties, ook van artsen, die zeiden: ‘Je zag er altijd leuk uit en dit past bij je.’ Ik kwam bijvoorbeeld in een rood mantelpakje naar vergaderingen. Daarmee maak je direct een statement. Dat is heel belangrijk voor vrouwen, om die zelfverzekerdheid uit te stralen. Misschien ben je het niet, maar met goede kleding kun je je zekerder voelen.

Mijn bedrijf heeft vanaf het begin goed gelopen. Ik heb geen opleiding op dit gebied gevolgd, maar van huis uit wel de liefde voor mooie kleding meegekregen. Het is iets wat ik puur op gevoel doe. Ik weet precies wat ik mooi vind en welke kleuren en stoffen bij elkaar passen. En ik krijg er ontzettend veel energie van. Als het aan mij ligt, blijf ik dit nog heel lang doen. Daarnaast pas ik twee dagen per week op mijn kleinkinderen en ben ik een enthousiast golfer. Wat een voorrecht dat ik dit allemaal kan doen!”

Jessica van ZantenMarloes Bosch. Styling: Ora Bollegraaf. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden