Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Mijn vriend is ontzettend gierig’

nog-nooit-verteld-mijn-vriend-is-ontzettend-gierig.jpg

Susan (52) is dol op haar liefde Sjoerd, met wie ze een latrelatie heeft. Er is maar één ding dat ze graag anders had gezien: dat haar vriend niet zo gierig zou zijn en niet zo op zijn geld zou zitten.

Ontzettend attent

“Ik zie Sjoerd nog voor me op onze eerste date. Toen we na uren praten op het punt stonden te vertrekken, pakte hij met een galant gebaar de rekening. ‘Deze is voor mij’, zei hij met een grote glimlach. ‘Ik wil jou graag trakteren na deze onvergetelijke avond.’ Ik lachte terug, ik vond het erg attent dat hij wilde betalen. Overigens was dat zeker geen must voor me: ik ben een zelfstandige vrouw, verdien mijn eigen geld en zeker op een eerste date vind ik splitten gerechtvaardigd. Maar natuurlijk waardeerde ik het wel. Nu ik Sjoerd beter ken, weet ik hoe bijzonder het was wat hij deed. Dat hij echt hoteldebotel van me moet zijn geweest en er alles aan wilde doen om mij voor zich te winnen.”

‘Mijn vriend is gierig’

“Want hoewel we nu tweeënhalf jaar samen zijn, zijn de keren dat hij mij na deze eerste avond spontaan heeft getrakteerd op één hand te tellen. Hij is de liefste man die ik ken, maar ook de gierigste. En eerlijk gezegd kan ik me daar vreselijk aan ergeren. Na die eerste ontmoeting ging het snel tussen ons. Een paar dagen later ging ik bij hem eten en bleef meteen het hele weekend. Wat waren we verliefd. Dolblij dat we elkaar gevonden hadden. In het begin konden we niet van elkaar afblijven en brachten hele dagen door in bed. Dat hij zelden een flesje wijn of iets anders meenam als hij bij mij kwam, iets wat ik andersom wel deed, daar stond ik niet bij stil. Ook niet bij dat hij mij altijd liet betalen als we eten bestelden.”

Zijn cadeaus

“Dit deden we ook alleen als hij mij was en ik niets meer in de koelkast had. Dat was iets dat Sjoerd niet leek te overkomen. Het was met mijn verjaardag, een maand of vier na onze ontmoeting, dat ik voor het eerst dacht: hee… Ik werd vijftig, maar vierde dat niet anders dan andere jaren. Toch hadden veel vriendinnen me groots in de watten gelegd. Van Sjoerd kreeg ik één rode roos, een boekje over een gebied in Frankrijk waar we op vakantie zou gaan en een tegoedbon voor een massage: door hemzelf. Romantisch, maar niet opzienbarend. Natuurlijk zei ik er niets over, maar ik besefte opeens wel dat hij me dan wel graag op uiteenlopende manieren verwende (dat masseren deed hij bijvoorbeeld vaker, en hij kookte graag uitgebreid voor me), maar nooit diep voor me in de buidel tastte.”

Lees ook:
Nog nooit verteld: ‘Ik ging terug voor mijn kinderen’

Ineens viel het kwartje

“Als we elkaar zagen nam hij zelden wat voor me mee. Geen bloemetje, geen andere attentie, niets. Ik realiseerde me dat zijn koelkast altijd volstond met producten met korting. Dat hij graag vertelde hoe hij op de markt laatste groenten en fruit had gescoord voor een spotprijs. Dat hij het sowieso graag over geld had, over waar je iets voor de beste prijs kon halen, hoe je korting kon regelen enzovoort. En dat hij na die ene eerste keer werkelijk nooit meer had betaald bij een gezamenlijk uitje. Hij stuurde altijd aan op fifty fifty maar hij liet het zich wél aanleunen als ik mijn portemonnee trok. Hoewel ik niet zwem in het geld, is het voor mij geen ding. Ik verdien genoeg om fijn te kunnen leven. Verder draait het om heel andere dingen, nietwaar? Daardoor waren al deze dingen me nooit opgevallen.”

‘Ik had een krent getroffen’

“Maar opeens kon ik er niet meer omheen: ik had een krent getroffen. Inmiddels weet ik waarom. Toen Sjoerd opgroeide was er weinig geld. Er moest altijd beknibbeld worden in zijn gezin van herkomst. Ze gingen niet op vakantie. Kleren werden zelf gemaakt. Zijn ouders hebben de verwarming nog altijd op zeventien graden. ‘Trek de volgende keer lekkere een dikke trui aan’, zegt zijn moeder, wanneer ze me ziet rillen. Die Spartaanse levensstijl heeft Sjoerd gelukkig niet overgenomen. Hij hecht aan comfort, aan een mooie auto en kan prima geld uitgeven aan elektronica. Maar hij zoekt dan wel tot op de bodem uit waar hij dat het goedkoopst kan krijgen. Geld over de balk gooien als dat niet echt nodig is: nooit. En naar anderen is hij dus ook niet gul, terwijl hij genoeg verdient. Maar daar spaart en belegt hij van – vanzelfsprekend op een uiterst veilig manier.”

Hand op de knip

“Natuurlijk is het mooi dat ik geen man heb getroffen met schulden of een gat in zijn hand. Maar dit is wel weer het andere uiterste. Sjoerds benepen manier van leven roept regelmatig ergernis op. Temeer daar hij er geen moeite mee heeft als anderen – ik! – wel geld uitgeven aan hem. Ik heb een tijdje geprobeerd om hem te laten veranderen door zelf heel royaal te zijn. Als ik telkens van alles betaalde, zou hij dat vanzelf toch ook wel gaan doen? Mooi niet. Hij profiteerde van mijn gulheid maar hield zelf zijn hand op de knip. Als ik hem daarop aansprak, deed hij alsof zijn neus bloedde. Hij kan het overal over hebben, behalve over het onderwerp geld. Ik kreeg het hooguit voor elkaar dat hij eens koffie met taart betaalde. Met een trots gezicht alsof hij heel wat voor me over had. Eens nam hij me mee uit eten, maar bleek zijn portemonnee vergeten te zijn toen het op afrekenen aankwam. Ik schoot voor en moest er vervolgens maar liefst drie keer om vragen voordat hij me terugbetaalde. Om gek van te worden.”

‘Hij wordt nerveus als ik meer bestel dan hem’

“Uiteindelijk heb ik aangedrongen op een gezamenlijke rekening voor uitjes. Daar storten we nu maandelijks evenveel op. Dat voorkomt het eeuwige gehannes van onromantisch splitten. Al merk ik dat hij nerveus word als ik een doodenkele keer meer bestel dan hij. Bovendien stuur ik er altijd op aan dat ík afreken met onze pas, omdat ik weet dat hij anders een schandalig lage fooi geeft. Ach, ik probeer me er maar niet druk om te maken. Iedereen heeft wel wat. En met zijn liefde is Sjoerd wél gul. Niemand die zoveel koosnaampjes voor me heeft verzonnen als hij.”

Samenwonen of niet?

“Hij staat ’s nachts voor me op om warme melk te maken als ik wakker lig. Om me daarna net zo lang op mijn rug te kriebelen tot ik weer in slaap val. En hij is altijd bereid om naar me te luisteren en met me mee te denken als ik ergens mee zit. Al deze dingen zijn goud waard. Maar ik zie wel op tegen samenwonen, iets waar we het soms over hebben. Aan de ene kant wil ik niets liever. Maar dan gaat geld nog wel een issue worden, dat weet ik zeker.”

Tekst | Lydia van der Weide
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant