Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Voorwoord Leontine: over witte wieven, de geur van winter en prachtige herinneringen

leontinebos.jpg

Leontine van den Bos is hoofdredacteur van Margriet. Elke week lees je wat ze meemaakt in haar voorwoord. Deze week vertelt ze over witte wieven, de geur van winter en prachtige herinneringen. 

Roerloos

De laatste blaadjes zijn gevallen. Ik zit aan een klein ven ergens in Brabant en tuur over het water. Aan de overkant is een grote man bezig met het omkappen van iepenbomen. Ze zijn geveld door de iepenziekte. Af en toe snijdt het geluid van zijn zaagmachine door de stilte. Er zweeft een mistsluier over het water. Witte wieven. Ik begrijp die naam heel goed, want als ik mijn ogen een beetje dichtdoe en door de kiertjes kijk, komen ze tot leven. Waterfeeën. Doorzichtige nymfen. Ze passen bij deze week, waarin veel mensen in stilte hun overledenen herdenken. Ze brengen herinneringen aan vroeger en de eerste geur van de winter. Het is windstil en ze bewegen nauwelijks, deze waterfeeën. Maar als de grote man klaar is met het kappen van de iepen en een diepe rust over het ven valt, lijken ze tot leven te komen. Flarden mist als witte sluiers uit verre dromen. Als zij bewegen lijkt het water eronder nog roerlozer. Het is november geworden, de maand van de verstilling. Waarin soms dingen echt lijken die het niet zijn. Of andersom.” – Leontine

Je kunt Leontine volgen op Twitter en Instagram.

Fotografie | Marloes Bosch
Styling | Inge Holkenborg
Visagie | Carmen Zomers

Deze column is afkomstig uit Margriet 2017-46. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Bekijk ook

Ben je ook altijd zo blij verrast als de barista van je favoriete koffietentje speciaal voor jou een hartje in je koffie maakt? Ha, dat kun je ook heel makkelijk zelf! Een hartje in je melk maken is misschien alleen weggelegd voor de echte pro’s, als je ‘m maakt van cacaopoeder is het zó gepiept.

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant