null Beeld Fotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer
Beeld Fotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

PREMIUM

‘Voor een scherpe geest blijf ik mezelf uitdagen; dansen, buiten zijn en nieuwe dingen ondernemen’

Melita Mertens (65), kreeg na het overlijden van haar ouders een duidelijker toekomstbeeld: experimenteren met relaties en vriendschappen.

“Ik heb al 23 jaar mijn eigen bedrijf en ik wil blijven werken tot ik geen opdrachten meer krijg. Dat vind ik een heerlijk vooruitzicht. Waarom stoppen omdat ik een bepaalde leeftijd heb bereikt? De drijfveer in mijn leven is liefde geven en anderen helpen. Zo rond mijn dertiende werd ik me daar ook daadwerkelijk van bewust. Als een klasgenootje ruzie had met zijn ouders ging ik bemiddelen. Toen al. Dat is ook mijn doel voor de komende tien jaar: anderen helpen, mezelf zijn én blijven. En goed voor mezelf zorgen. Dat ik recentelijk mijn relatie na vijftien jaar beëindigde, valt ook onder de noemer zelfzorg.

Vrijheid

“De stap om voor mezelf te kiezen, vond ik moeilijk. Maar mezelf blijven ontwikkelen en nieuwe dingen doen, vind ik belangrijker dan een relatie waarin ik het niet meer voel. Het is voor het eerst in 48 jaar dat ik alleen ben. Ik had een relatie van 32 jaar en vervolgens dus een van vijftien jaar. Wat ben ik trots op mezelf dat ik deze stap heb durven zetten. De vrijheid die ik nu ervaar maakt me heel gelukkig, dat wil ik in de toekomst blijven voelen. Een nieuwe liefdevolle relatie is welkom, maar dat wil ik niet meer met één persoon met wie ik altijd samen ben.”

null Beeld

In het hier en nu

“Momenteel experimenteer ik met relaties, vriendschappen en vrijheid in al zijn vormen. Wat ik heel belangrijk vind, is mijn geest en lichaam gezond en scherp houden. Mijn ouders en diverse familieleden zijn overleden aan dementie. Ik was voor zowel mijn vader als moeder mantelzorger en ondanks dat ik niet alleen enorm heb gehuild, maar ook veel gelachen, heeft het ziekteproces me wel angst ingeboezemd. Angst dat ook ík dementie zou krijgen. Nadat mijn moeder overleed, heb ik me vijf jaar geleden laten onderzoeken. Er was niks te zien! Die positieve uitslag was echt een keerpunt in mijn leven. Vanaf dat moment dacht ik: ik ga alles doen, tot ik erbij neerval. De angst dat ik ga dementeren ben ik nu totaal kwijt. Voor een scherpe geest blijf ik mezelf uitdagen; dansen, buiten zijn en nieuwe dingen ondernemen. Als ik van tevoren weet dat ik een drukke dag heb, sta ik eerder op en zorg ik op die manier voor ‘extra’ tijd. Ik kijk niet te veel achteruit of vooruit maar leef in het hier en nu. Op deze manier voel ik me gelukkig en rustig. Ik hoop zolang ik leef met een open mind en vol nieuwsgierigheid naar de volgende dag uit te kijken.”

Els MeyerFotografie: Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden