MT50 M50 voetbalmoeders Beeld Claudia Sanches & Miguel HartHaar & make-up: Franceen Denbow Productie en achter de schermen: Chicas Productions Curacao
Beeld Claudia Sanches & Miguel HartHaar & make-up: Franceen Denbow Productie en achter de schermen: Chicas Productions Curacao

PREMIUM

‘Voor aanvang van elke wedstrijd maakt Jurriën even oogcontact met me’

Ajacied en Oranjeverdediger Jurriën Timber (21) heeft zijn talent niet van een vreemde: zijn oma Norma (85) en moeder Marilyn (63) waren in hun jongere jaren ook al zulke sportieve types.

Voetbalmoeder

Marilyn: “Ik voel me geen voetbalmoeder, helemaal niet. Ik ben een gewone moeder die haar vijf jongens zo goed mogelijk heeft opgevoed en hoop een voorbeeld te zijn voor andere moeders van topsporters. Als alleenstaande ouder was dat niet altijd even makkelijk: fulltime werken, het gezin bij elkaar houden... Maar ik heb geen moeilijke kinderen. We hebben het met z’n allen gedaan, waarbij Jurriën ook een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij was altijd al heel behulpzaam en een jongen die ervan houdt om thuis bij het gezin te zijn.”

Trots

Marilyn: “Jurriën en zijn tweelingbroer Quinten waren pas vijf jaar toen ze bij Feyenoord gingen voetballen. Ik vroeg onderweg naar trainingen weleens: ‘Hebben jullie geen zin in iets anders, tennissen of zwemmen?’ Maar dan kwam er niet eens antwoord.”
Norma: “Het is een hele eer om de oma van zulke getalenteerde voetballers te zijn. Vanaf dat ze klein waren, kwam ik elke zomer naar Nederland. Daardoor heb ik hun ontwikkeling van dichtbij meegekregen.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Dansen

Marilyn: “Ik ben altijd een danser geweest en had niets met voetbal, maar met de jaren ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen. Ik heb ontelbaar veel uren doorgebracht langs de zijlijn en vijf jaar terug dacht ik: laat ik zelf ook maar eens gaan voetballen. Ik vond het een leuke bezigheid die wel wat op dansen lijkt, maar was geen fan van de trappen die je tegen je benen krijgt.”

Routine en discipline

Norma: “Onze hele familie is heel sportief. Ik zat zelf op softbal en de opa van de jongens was een heel goede voetballer die in zijn tijd heel populair was op Curaçao.”
Marilyn: “Je hebt het in de genen of niet, maar het heeft ook met opvoeding te maken. Het was bij ons altijd routine en discipline: naar school gaan, voetballen, slapen. Alles wat er in de voetbalcarrière van de jongens gebeurt hebben we samen gedaan, waarbij mijn geloof me ook enorm heeft geholpen.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Bidden

Marilyn: “De jongens zijn allemaal gelovig, zo heb ik ze opgevoed: op zondag naar de kerk, bidden. Ik vind het mooi dat Jurriën ervoor kiest om zijn geloof naar buiten te brengen in de media en alle interviews. Voor elke wedstrijd vraagt hij mij of ik met hem wil bidden. Als ik live bij de wedstrijd ben, zalf ik de jongens met olie: dat is een symbool van de Heilige Geest voor buitengewone kracht. Maar als hij in het buitenland zit, belt hij me een uurtje van tevoren en doen we het gewoon telefonisch.”

MT50 M50 voetbalmoeders Beeld

Laat het gaan

Marilyn: “Toen de jongens net prof waren, zat ik op de tribune bij Jong Ajax achter mensen die kritiek hadden op Jurriën. Ik had daar veel moeite mee, maar mijn oudste zoon heeft me geleerd om stil te blijven en niets te zeggen: ‘Laat het gaan.’ Inmiddels zijn we zeven jaar verder en verdiep ik me niet meer in wat andere mensen over de jongens zeggen en schrijven.”
Norma: “Ik maak me wel druk als ik iets lelijks lees, want die jongens werken zo hard. Het is niet eerlijk.”

Oogcontact

Norma: “Ik kijk naar alle wedstrijden van de teams waar de jongens in spelen: Ajax, Oranje en Feyenoord. Ook als ze zelf niet meespelen. Het WK ga ik ook vanaf Curaçao volgen: iedereen hier weet wie Jurriën is en ziet hem als een van ons, dus dat wordt een groot feest.”
Marilyn: “Wij gaan als gezin naar Qatar, de vliegtickets zijn al geboekt. Dat is heel belangrijk voor Jurriën, want hij is een echt familiemens. Hij houdt ervan dat wij erbij zijn en maakt voor aanvang van elke wedstrijd even oogcontact met me.”

Fleur BaxmeierClaudia Sanches & Miguel HartHaar & make-up: Franceen Denbow Productie en achter de schermen: Chicas Productions Curacao

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden