Margriet logo
null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Vind je dat juicekanalen te ver gaan?

Steeds vaker zorgen zogenoemde juicekanalen ervoor dat het privé­leven van BN’ers op straat komt te liggen. Gevoelige informatie wordt de wereld in geslingerd, vaak zonder de feiten te checken.

null Beeld
  • De online roddelkanalen kwamen op tijdens de eerste coronalockdown. Sindsdien hebben ze aan populariteit gewonnen.
  • Veel juicekanalen zijn actief op Instagram, waar ze roddels – over relatieproblemen of wangedrag van BN’ers – in hun stories delen. Bekende kanalen zijn lifeofyvonne, fawrynotsawry, en marwajuice.
  • De makers van de kanalen zien zichzelf niet als journalisten en houden zich meestal dan ook niet aan de Leidraad van de Journalistiek, waarin principes staan als hoor en wederhoor.
  • Carlo Boszhard deed al eens aangifte tegen verschillende juicekanalen wegens smaad en laster.

    Bronnen: vrt.be, charlotteslaw.nl, nu.nl
null Beeld
null Beeld

Lezeres Daniella Schmitz Marinissen

“Jazeker, ze gaan te ver. Als er geen sprake is van bijvoorbeeld seksueel of gewelddadig grensoverschrijdend gedrag gaat jouw privéleven niemand iets aan.”

Lezeres Tineke van der Haar

“In een land waar iedereen de mond vol heeft van privacy, is het triest zoals er op dit moment met BN’ers wordt omgegaan.”

Lezeres Laura Buszewski

“Ik vind dat de juicekanalen bij het naar buiten brengen van gevoelig informatie, die nadien een leugen blijkt te zijn, moeten worden aangeklaagd.”

Mediawetenschapper Linda Duits, over het naar buiten brengen van onware roddels, bij de NOS

“Mensen denken vaak dat de vrijheid van meningsuiting onbeperkt is, maar dat is niet zo. We hebben wetten die ons tegen smaad en laster beschermen en daarbij maakt het niet uit wáár je iets zegt dat feitelijk onjuist is en een goede naam besmeurt.”

Lezeres Lida van der Meij

“Ze moeten iedereen in hun waarde laten en niet alles zomaar op straat gooien. Vaak zijn er nog kinderen bij betrokken ook.”

Tanja Jess op Instagram, nadat haar man Charly Luske onder vuur kwam te liggen bij een juicekanaal

“Ik ben me rot geschrokken. Deze ‘mensen’ deinzen werkelijk nergens voor terug.”

Lezeres Simone Plas-de Groot

“Het gaat veel te ver. Op deze manier maken ze bekende Nederlanders kapot.”

Lezeres Jenny van der Horst

“Ja, ik zeg boycotten. Dat is de enige manier. Als je ze liket verdienen ze eraan, dus laten we beginnen daarmee te stoppen.”

Lezeres Petra Lowe

“Wat die kanalen doen vind ik heel vervelend. BN’ers zijn ook gewoon mensen met voor- en tegenspoed.”

Tara Beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden