null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Vier maanden na corona: hier heeft Margriet-stagiaire Manon nog last van

Of je nu erg ziek bent geweest van het coronavirus, of het in mindere mate hebt gehad: het virus zorgt bij veel mensen voor een ellendige nasleep. De één is ontzettend moe en moet opnieuw conditie opbouwen, terwijl de ander zijn of haar smaak en of reuk nog steeds mist, na het virus te hebben gehad.

Ook Margriet-stagiaire Manon ervaart nog altijd de gevolgen van het coronavirus, dat ze in augustus opliep.

Maandenlang niet proeven

Reuk- en smaakverlies is één van de symptomen, waaraan je het coronavirus vaak kunt herkennen. Dertig tot maar liefst negentig procent van alle besmette personen heeft last van deze klachten. En ook als je niet meer besmettelijk bent, kunnen deze klachten nog lang aanhouden. Een deel van de mensen met reuk- en smaakverlies, door het coronavirus, krijgt al vrij snel alles weer terug, terwijl anderen maanden later nog altijd problemen hebben met het ruiken en proeven van dingen.

Smaak- en reukverlies door het coronavirus

Waarom het coronavirus voor deze klachten zorgt, is nog onduidelijk. Specialisten denken dat het te maken heeft met een opgezwollen reukzenuw (de bulbus) of een probleem met het neusweefsel, wat verantwoordelijk is voor geur (het reukepitheel). Wanneer het reukepitheel beschadiging heeft opgelopen, worden bepaalde seintjes niet meer doorgegeven aan je hersenen. Je smaakpapillen zijn dan niet kapot en in principe kun je nog wel ruiken, maar wanneer je iets iets eet of drinkt, komen de prikkels niet goed door. Daardoor smaakt het dus eigenlijk nergens naar óf juist heel gek.

Lees ook:

Helga verloor haar man aan de gevolgen van het coronavirus

Terugkerendegeuren en smaken

Margriet-stagiaire Manon behoort tot het deel van de mensen dat na een aantal maanden nog steeds klachten heeft. In augustus 2020 liep Manon het coronavirus op; waar ze het precies opliep is onduidelijk. Reuk- en smaakverlies waren één van de eerste symptomen waaraan zij het virus herkende; uit de coronatest bleek vervolgens ook dat ze daadwerkelijk positief was. “Ik ben goed ziek geweest van het virus, maar gelukkig ben ik nog jong en gaat het herstel dan vaak een stuk sneller. Daarom leek het er ook op dat - naarmate de tijd vorderde - mijn smaak en reuk weer terugkeerde. Ik kon de smaak van chocolade, koekjes en andere snacks weer herkennen en ook bepaalde geuren kwamen terug.”

Broodje zonder smaak

Maar het tegendeel werd bewezen toen ze, voor het eerst na besmetting met het coronavirus, haar tanden zette in een luxe belegd broodje. “De smaken van de truffelmayonaise, de rucola en de smaak en geur van het brood waren er niet, tenminste niet zoals die horen te zijn. Terwijl ik net dacht dat ik weer meer begon te proeven. Ik had zó enorm veel zin in dat broodje carpaccio, maar zonder smaak is er echt niets aan." Inmiddels is Manon vier maanden verder en nog steeds zijn bepaalde dingen, zoals groenten en fruit smaakloos voor haar.

Aanhoudende klachten na corona

Ondanks dat Manon wel weer wat dingen proeft, blijft het frustrerend. “De dingen die ik voorheen wel graag at of dronk, zoals: bananen, appels, frituursnacks of zelfs koffie hebben hun eigen smaak niet meer. Koffie ruikt nu naar teer, thee naar vanille en etenswaren smaken vooral hetzelfde. Dus mezelf verheugen op iets lekkers, tijdens de feestdagen is nu erg moeilijk, omdat alles op elkaar lijkt.” Maar niet alleen haar smaak is veranderd door het virus, ook haar reuk is anders. “Alle douchegels, deodoranten en wasmiddelen hebben dezelfde geur. Het is makkelijk want ik hoef geen keuze te maken welk product ik vandaag eens wil gebruiken, maar leuk is anders.”

Long covid

Manon is niet de enige met lang aanhoudende coronaklachten. Er zijn zelfs duizenden mensen die last hebben van long covid. Uit onderzoek van King's College London blijkt dat ongeveer één op de zeven mensen minimaal vier weken last heeft van coronaklachten. Eén op de twintig mensen is minimaal acht weken ziek na corona, en één op de 45 mensen heeft echt langdurige coronaklachten: zij zijn na twaalf weken nog steeds niet beter. Kortom: het is inmiddels duidelijk dat, zowel de klachten als de nasleep van het coronavirus bij iedereen anders kan zijn. Het is en blijft een onzichtbaar en zeer onvoorspelbaar virus, zegt Manon.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Anosomievereniging

Beeld | Getty Images

Manon MaasGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden