MT42 M42 Persoonlijk Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Via deze initiatieven strijd je samen tegen eenzaamheid

Er zijn steeds meer kleine initiatieven om eenzaamheid te verminderen en om mensen aan elkaar te koppelen. Daar heeft ook corona iets goeds aan bijdragen. Mensen zijn zich bewuster van hoe eenzaamheid kan ontstaan, het bestrijden ervan staat hoger op de agenda en het onderwerp is beter bespreekbaar.

 • Oma’s Soep
  Oma’s Soep (omassoep.nl) is een mooi voorbeeld van zo’n initiatief. De opbrengsten van verse soepen en maaltijden naar ‘recept van oma’ worden ingezet voor sociale impact. Zij bestrijden eenzaamheid en vieren op dit moment al in tien grote steden het leven met alle ouderen in Nederland.
 • Persoonlijk contact
  Supermarktketen Jumbo heeft in 2019 de eerste kletskassa geopend in Brabant. En vorig jaar, door corona wat later dan gepland, is het startsein gegeven om landelijk tweehonderd van deze kletskassa’s te gaan openen. Deze kassa’s zijn bedoeld voor mensen die geen haast hebben, behoefte hebben aan persoonlijk contact en het fijn vinden om een praatje te maken bij het afrekenen.
 • Lokale initiatieven
  Gemeentes spelen een belangrijke rol in het organiseren van activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zij zijn de regisseur om samen met bedrijven, ondernemers, burgers en maatschappelijke organisaties een spil te vormen in de aanpak van eenzaamheid. Daarnaast geven zij vorm en inhoud aan een landelijk initiatief als Burendag. Meer hierover lees je op de website van je eigen gemeente en ook vaak in de wekelijkse huis-aan-huisbladen in de regio.
 • Zelf vrijwilliger worden?
  Gemeentes en organisaties zijn altijd blij met nieuwe betrokken vrijwilligers. Wil je zelf iets betekenen voor anderen? Dan kun je je bij je eigen gemeente aanmelden om vrijwilliger te worden, via de websites van de genoemde kleine initiatieven of bij grote landelijke organisaties als oranjefonds.nl, humanitas.nl en vluchtelingenwerk.nl
 • Nieuwe ontmoetingen
  De site is een sprankelende beweging vol vriendschap en betekenis voor elke leeftijd. Nieuwe mensen in de buurt vinden om mee te gaan wandelen of fietsen, naar het theater te gaan of samen te eten. Je vindt het er allemaal. Je kunt er ook zelf oproepjes plaatsen.
 • Echte post
  Wat is leuker dan echte post ontvangen? Er zijn een aantal leuke initiatieven zoals en waar je meer leest over een kaartje laten bezorgen of versturen.
 • Landelijk project
  Eén tegen eenzaamheid is een landelijk platform waarop veel initiatieven tegen eenzaamheid worden verzameld. Het platform werkt samen met gemeentes, landelijke organisaties en de overheid. Van maatjesprojecten in je eigen provincie tot leuke projecten waarin oud aan jong wordt gekoppeld of waar juist gelijkgestemden elkaar kunnen vinden. Op eentegeneenzaamheid.nl lees je meer.

Mis je een initiatief tegen eenzaamheid in deze opsomming? Laat het ons weten via margriet.nl/reageer.

Caroline van MourikRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden