MT17 M17 Relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Verschillende vrouwen hebben zich beklaagd over het grensoverschrijdende gedrag van Siebe. Volgens hem wordt tegenwoordig overal iets achter gezocht’

Liesbeth (56) kan er niet bij dat Siebe (55) niet inziet dat zijn gedrag ten opzichte van vrouwen niet door de beugel kan. Hij begrijpt op zijn beurt niet waarom zijn vrouw niet achter hem staat.

Liesbeth

“Wat ik misschien nog moeilijker vind dan wat hij heeft gedaan, is dat hij het bagatelliseert en alleen maar bezig is met de gevolgen voor hemzelf. Siebe is door de directie op non-actief gezet omdat een stagiaire een klacht over hem heeft ingediend. Ze heeft Siebes gedrag ­besproken met haar begeleider van de ­opleiding en die heeft het aangekaart bij de directie. Vervolgens hebben verschillende andere vrouwen zich ook beklaagd over het grensoverschrijdende gedrag van Siebe. Ze zeggen dat hij geregeld seksueel getinte opmerkingen maakt over hun uiterlijk, dat hij hen aanraakt op een manier die te ver gaat of een zoen op hun mond geeft. Ook zou hij intieme berichten sturen en heeft hij tegen die stagiaire gezegd dat hij haar sexy vond en iets buiten het werk wilde afspreken.”

MT17 M17 Relatie redden Beeld

Flirterig met vrouwen

“Toen hij me vertelde wat er speelde, in gedeeltes, wist ik meteen dat er meer aan de hand was. Aanvankelijk was het volgens Siebe zo dat een stel vrouwen elkaar had ­opgestookt, uit wraak, omdat hij een van hen een negatieve beoordeling had gegeven. Siebe is iemand die vrouwen makkelijk aanraakt en flirterig met ze omgaat. Ik geloof best wel dat hij dat niet zo bedoelt, dat het voor hem een normale manier van omgaan met vrouwen is. Ik heb al vaker tegen hem gezegd dat dat verkeerd kan worden opgevat en dat vrouwen dat vervelend kunnen vinden. Zij zullen ­bovendien bang zijn om hem af te wimpelen, omdat ze denken dat dat gevolgen heeft voor hun baan.”

“Siebe begrijpt dat niet. Volgens hem wordt tegenwoordig overal iets achter gezocht. Ik heb hem gevraagd wat hij ervan zou vinden als onze dochter tijdens een stage zo zou worden benaderd. Volgens hem is die mans genoeg om er iets van te zeggen als ze daar niet van gediend zou zijn.”

Er wordt over ons gepraat

“Hij verplaatst zich totaal niet in de vrouwen die hebben geklaagd en nog minder in hoe het voor mij is. Hij vindt vooral dat ik nu achter hem moet staan en dan wij naar de buitenwereld moeten laten zien dat we een front vormen. Ik vind dat moeilijk. Ik voel me vernederd, heb het gevoel dat er over ons wordt gepraat. Voor de kinderen vind ik het helemaal erg.”

“Waarschijnlijk betekent dit dat Siebe wordt overgeplaatst naar een andere vestiging. Dat moet hij dan maar doen, maar ik ben niet van plan om met hem mee te verhuizen. Ik heb tijd nodig om dit te verwerken.”

Siebe

“Ik denk dat door die hele MeToo-beweging iedereen enigszins is doorgeschoten. Ineens mag je helemaal niets meer zeggen en moet je minimaal een meter afstand houden. Ik ben inderdaad gewend om een vrouw een compliment te geven als ze er leuk uitziet en ik ben nogal fysiek. Dus als ik vind dat iemand goed werk heeft geleverd, zal ik haar inderdaad in mijn enthousiasme weleens twee kussen geven of haar omhelzen. Ik bedoel daar niet meer of minder mee dan dat ik blij ben met haar werk. Ik doe daar niet stiekem over. Ik gedraag me niet anders met vrouwen op mijn werk dan op feestjes als Liesbeth erbij is.”

Nooit ontrouw geweest

“Iedereen doet nu alsof ik vreemd ben ­gegaan of vrouwen heb aangerand op mijn werk, maar dat is absoluut niet zo. Ik ben Liesbeth nog nooit ontrouw geweest. Maar dat betekent niet dat ik mijn ogen in mijn zak heb en dat ik het niet leuk vind om naar vrouwen te kijken en wat te flirten. Ik ben altijd zo geweest en tot nu toe viel niemand daarover. Vanwege MeToo wordt er nu een probleem gemaakt van gedrag dat vroeger heel normaal was. Dus die begeleider van mijn stagiaire is met mijn baas gaan praten en heeft geëist dat haar leerling een andere begeleider zou krijgen.”

MT17 M17 Relatie redden Beeld

“Inmiddels werd er al gekletst en voelden andere meiden zich plots geroepen om te melden dat ik me tegenover hen ook ongepast had gedragen. Ik had daar nooit eerder een klacht over gehoord, mijn baas ook niet. Maar die kon niet anders dan mij naar huis sturen en een onderzoek in laten stellen. Tegen mij heeft hij gezegd dat het volgens hem een storm in een glas water is, maar dat het verstandig is om straks, na dat onderzoek, een tijd naar ons andere filiaal te gaan en te wachten tot het is overgewaaid.”

Meer loyaliteit verwacht

“Ik begrijp best dat het voor Liesbeth en de kinderen vervelend is dat ze hiermee worden geconfronteerd, maar ik had eerlijk gezegd wel wat meer steun en loyaliteit verwacht van mijn vrouw. Juist in deze periode is het belangrijk om naar buiten toe duidelijk te maken dat wij vertrouwen hebben in elkaar. Ik heb tegen Liesbeth gezegd dat ik geleerd heb van deze affaire en dat ik voortaan zal zorgen dat ik strikt zakelijk en afstandelijk met vrouwen omga. Voor haar lijkt dat nog niet genoeg. Kennelijk telt vooral het gevoel dat mensen een ander beeld van mij en dus van haar hebben gekregen en is ze minder bezig met hoe wij samen deze ellendige toestand kunnen overleven. Ik wil daar alles aan doen.”

De therapie

Ik merk dat mijn eerste reactie op Siebe vooral irritatie is. Ik vind het moeilijk dat hij vooral bezig is met zichzelf als slachtoffer van wat hij ziet als een overdreven puriteinse houding. Ik begrijp dat de sfeer onder zijn mannelijke collega’s niet veel anders is. Zij vinden dit ook een storm in een glas water. Er is veel tolerantie voor het versiergedrag van Siebe en bijna iets van bewondering.

MT17 M17 Relatie redden Beeld

Ik probeer hem duidelijk te maken dat een dergelijk klimaat het voor vrouwen heel moeilijk maakt om hun grenzen aan te geven en dat het hun een heel onveilig gevoel geeft. Siebe vindt dat die vrouwen zelf toch hun mond open hadden kunnen doen als er iets gebeurde wat ze niet wilden. Zijn directeur neemt het ook niet zo zwaar op. Die sfeer maakt het moeilijk om een klacht in te dienen over seksueel intimiderend gedrag of er zelfs maar tegen te protesteren. Temeer omdat de directie en managers allemaal man waren en de vrouwelijke medewerksters minder invloed en macht hadden.

Voor de stagiaire die uiteindelijk wel aan de bel heeft getrokken gold dat minder dan voor de vaste medewerksters. Zij liep stage in het kader van een hbo-opleiding en had een praktijkopleider achter zich die zich terecht verantwoordelijk voelde voor haar studenten.

Oprechte excuses

Voor de vrouwen die zich niet veilig voelden in dit bedrijf, maar zeker ook voor Liesbeth, is het belangrijk dat Siebe ziet dat zijn gedrag deze vrouwen heeft beschadigd en dat hij zijn macht heeft misbruikt. Pas als hij dit begrijpt en erkent, kan hij zijn oprechte excuses maken en het zelfverwijt en de schaamte van deze vrouwen verminderen.

Voor Siebe is dit moeilijk, omdat hij echt denkt dat hij op een speelse, gelijkwaardige manier omging met zijn medewerksters. Hij vond zichzelf een prettige baas en ging ervan uit dat zijn medewerksters het echt wel hadden gezegd als ze niet van zijn avances gediend zouden zijn.

Híj voelt zich slachtoffer

Op eenzelfde manier stelt hij zich naar Liesbeth op. Vervelend voor haar dat ze zich vernederd en onzeker voelt omdat er over Siebe wordt gepraat. Maar in zijn ogen is hij toch zeker het slachtoffer, terwijl hij niet echt iets heeft misdaan, dus ze zou juist nu achter hem moeten staan.

Het gesprek met mij geeft hierin niet echt een opening. Siebe blijft zich verdedigen en daardoor de vrouwen beschuldigen. Zelfs als hij tijdens het onderzoek hoort wat zijn gedrag voor deze jonge vrouw, de stagiaire, en voor de andere vrouwen betekende. Hoe onveilig en gespannen ze zich voelden in zijn aanwezigheid en hoe moeilijk het was om dat aan te geven, omdat hij immers alleen maar complimenteus was en grapjes maakte.

“Ik neem het aan en ik heb mijn excuses gemaakt,” zegt hij, “maar ik begrijp nog steeds niet dat ze er niets van tegen mij zeiden.”

Zijn huwelijk heeft deze crisis niet overleefd.

Namen en sommige omstandigheden zijn om privacy-redenen veranderd.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden