Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Door zo puur mogelijk te eten, heb ik mijn leven teruggewonnen’

mijnverhaal46.jpg

Marina: “Ik was 53 en leefde als een tachtigjarige. Zo futloos was ik een jaar geleden. Ik had inmiddels wel geaccepteerd dat ik sneller moe was dan anderen. Ik weet nog dat een collega, ik was toen 25, zei: ‘Jij bent gewoon niet zo sterk.’ En ja, misschien was dat wel zo. Ook hoofdpijn hoorde bij mijn ‘normale’ klachten, dacht ik. Tot ze, naarmate ik ouder werd, alsmaar frequenter en intenser werden.
Natuurlijk trok ik aan de bel. Maar niemand vroeg écht door. Mijn huisarts vermoedde stress en adviseerde me aan yoga te gaan doen. En de homeopathisch arts stelde een magnesium-supplement voor. Ik voelde me totaal niet serieus genomen, terwijl ik al veel had moeten opgeven vanwege mijn migraineaanvallen en gebrek aan energie. Werken ging niet meer en ook mijn vrijwillige bezigheden moest ik laten varen. Al bij het opstaan, ook al had ik goed geslapen, voelde ik een soort waas in mijn hoofd. Ik was gewoon niet helder, nooit echt wakker.
Omdat ik geen last had van mijn maag en darmen, heb ik nooit vermoed dat de oorzaak zou kunnen liggen in mijn voeding. Door een toevallige samenloop van omstandigheden kwam ik tijdens een vakantie in Spanje in contact met een arts die mij helemaal doorlichtte en aanraadde een voedselintolerantietest te doen. De onderzoeken wezen uit dat mijn lichaam negatief reageert op diverse producten, waaronder tarwe, eigeel, mais, sinaasappels en lactose. Door deze producten al die jaren toch te gebruiken, was mijn darmwand beschadigd geraakt, waardoor mineralen en vitaminen in mijn voeding niet goed konden worden opgenomen. Een verandering in mijn eetpatroon zorgde er al na drie dagen voor dat ik ’s middags niet meer hoefde te slapen. En ook mijn hoofpijnen werden duidelijk minder. Nu, na een jaar, durf ik zelfs te zeggen dat ik door zo puur mogelijk te eten – zonder verwerkte producten – mijn leven heb teruggewonnen. De zoektocht is nog niet voltooid, ik heb bovendien tijd nodig om mijn lichaam weer te vertrouwen. Maar langzaam denk ik weer aan ‘vastigheden’, vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, en dat voelt ontzettend positief.
Met mijn verhaal wil ik laten zien dat voeding echt veel invloed heeft op de gezondheid van alle verschillende organen. Je kunt klachten en ziektes voorkomen door goed te eten. Ik ben me erin gaan verdiepen en heb ontdekt hoe interessant deze materie is. Ga ook op zoektocht, zou ik willen zeggen. Om de oorzaak van lichamelijke ongemakken te achterhalen. En liefst ook om te voorkomen dat je, zoals ik, klachten krijgt omdat je niet eet wat bij je lichaam past.”

Productie | Laura Kraeger
Beeld| iStock

Dit interview stond in Margriet 2017-46. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Meer lezen?

Kijk voor meer openhartige verhalen op Margriet.nl/interviews.

Bekijk ook

Creatief met groen: Stukje natuur in een glazen vaas

Lees ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant