null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

Vera heeft de ziekte van Hashimoto: ‘Die trage schildklier veranderde álles aan mijn leven’

De maand januari is Thyroid Awareness Month, een maand waarin verschillende organisaties stilstaan bij schildklierklachten. Problemen met de schildklier worden vaak niet herkend en kunnen juist daardoor voor flink wat ellende zorgen, weet ook ervaringsdeskundige en orthomoleculair therapeut Vera Kamphorst van Happy Hashimoto.

Zij heeft een te trage schildklier door de auto-immuunziekte Hashimoto en moest een lange, frustrerende weg afleggen voor ze serieus genomen werd door artsen. "En dat terwijl een vroege diagnose zo veel problemen kan voorkomen", vertelt ze aan Margriet.

Steeds meer vage klachten

Vera Kamphorst was zelf begin twintig toen haar eerste klachten ontstonden. Ze had een drukke baan en deed productiewerk op festivals. "Werk waarbij je gewoon een paar weken 24/7 doorgaat net voor een festival, en pas na het evenement heb je weer tijd om wat rust in te bouwen. Tot je weer aan de slag gaat met de volgende klus." Alleen merkte ze steeds vaker dat dat bijkomen wel érg lang duurde. "En ik hield steeds meer vage vermoeidheidsklachten en vage pijntjes over. Ik herstelde gewoon niet meer na een drukke periode en voelde me gewoon echt ellendig. Steeds vaker was ik somber, kon ik me slecht concentreren en ik werd angstig. Ik wist gewoon: dit klopt niet."

‘Maar je bent ook zo druk’

Maar elke keer als ze bij de huisarts kwam, werd er eigenlijk niets ontdekt. "Mijn schildklierwaarden waren wel iets verhoogd, maar het was volgens de arts niet genoeg om klachten te veroorzaken of om er iets mee te doen. Dus dan werd er steeds maar gezegd dat ik het rustiger aan moest doen. Dingen als 'Maar je bent ook zo druk!' werden er gezegd en er werd zelfs gesuggereerd dat ze een burn-out zou hebben, door haar drukke baan.

"Heel frustrerend, want je weet van binnen of je een burn-out hebt of niet. Ik had nog steeds zin in het leven en mijn werk, maar het lúkte me gewoon niet. Ik was gewoon op." Hoewel ze zelf wel eens wat gehoord had over een te trage schildklier, wist ze zelf ook niet precies hoeveel en welke klachten konden ontstaan. "Als ik toen wist wat ik nu weet had ik misschien harder mijn best gedaan bij de huisarts. Maar ik wist gewoon niet beter, en je gaat er vanuit dat de arts het weet."

Eindelijk een diagnose

Pas toen Vera na een vakantie nog steeds niet bijgekomen was, kwam ze weer een stap dichter bij een diagnose. "Ik voelde me zo slecht; was zó ziek. Ik kon eigenlijk niet meer van de bank komen en wilde alleen maar huilen. In vier maanden tijd was ik ineens 25 kilo aangekomen, ik voelde me echt ellendig." Ze was net gestopt met roken dus in eerste instantie werd het aankomen in gewicht daaraan gerelateerd, maar toch kon ze de huisarts overhalen om een uitgebreide bloedtest te doen.

"En pas op dat moment bleek dat het helemaal mis was met mijn schildklier, mijn waarden waren hoger dan het onderzoek kon meten. Ik was zó blij toen de huisarts zei dat we medicatie konden opstarten. Eindelijk wist ik wat het was; ik had een labeltje en een naam! Ik dacht: nu wordt het éindelijk allemaal beter. Die trage schildklier veranderde alles aan mijn leven en wie ik was; nu kon ik dat weer oppakken."

Een trage schildklier

Een te traag werkende schildklier komt relatief vaak voor. In Nederland zijn tussen de 500.000 en 800.000 mensen met een schildklieraandoening. Het merendeel van hen heeft een trage schildklier; meestal komt dat door de auto-immuunziekte Hashimoto. Een trage schildklier komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Voor elke man met de aandoening, zijn maar liefst acht vrouwen met dezelfde diagnose.

Het stoppen met roken kan bij Vera een trigger geweest zijn voor de openbaring van de trage schildklier. Dit is een veelvoorkomend moment waarop het zich laat zien; ook na een bevalling, tijdens de pubertijd en na de menopauze wordt het vaker gediagnosticeerd. Ook een traumatische gebeurtenis of ernstige stress kunnen ervoor zorgen dat een trage schildklier zich openbaart.

Veranderingen in levensstijl

De huisarts schreef Vera medicijnen voor: "Ik kreeg medicijnen in de vorm van schildklierhormonen en ik voelde me gelijk een stuk beter. Deze medicatie moest ik de rest van mijn leven blijven slikken en ik moest rekening houden met blijvende restklachten, aldus mijn huisarts. De mist klaarde een beetje op; ik kon weer sporten en ik knapte flink op." Maar een half jaar later zwakte dat weer af en ontstonden er weer nieuwe klachten. "Dus toen had ik weer meer medicatie nodig, waarna ik me weer even goed voelde, tot het weer afzwakte. De medicijnen zijn zó belangrijk bij een te trage schildklier, maar uiteindelijk ontdekte ik dat er meer nodig was om me echt fit te voelen."

Ze verdiepte zich in de aanvullende geneeswijzen en kwam terecht bij een orthomoleculair therapeut. "Daar ontdekte ik dat mijn trage schildklier veroorzaakt was door de ziekte van Hashimoto en dat er meer nodig is dan medicijnen om een auto-immuunziekte als Hashimoto aan te pakken. Ik veranderde mijn eetgewoonten en levensstijl, en merkte dat ik steeds minder restklachten kreeg." Inmiddels heeft Vera zelf ook de opleiding tot orthomoleculair therapeut gevolgd. Om andere mensen met een trage schildklier te helpen, is ze Happy Hashimoto begonnen.

Herken je de symptomen?

Maar het belangrijkste is en blijft die diagnose, benadrukt Vera. "De klachten die passen bij een trage schildklier zijn divers en komen ook vaak voor bij andere aandoeningen. Vermoeidheid, concentratieproblemen, neerslachtigheid; het past bij van alles. Daarom wordt de diagnose trage schildklier vaak zo laat gesteld, terwijl er zó veel ellende voorkomen kan worden door een vroegtijdige diagnose en behandeling." Als je jezelf in de symptomen herkent (klik hier voor een checklist), is het daarom dan ook heel belangrijk dat je een afspraak maakt bij de huisarts. Vraag om een uitgebreid bloedonderzoek waarin de werking van de schildklier meegenomen wordt.

"Als je een trage schildklier blijkt te hebben en de medicatie opgestart wordt, zul je merken dat er veel klachten minder worden. Maar om je echt weer fit en energiek te voelen zul je ook aanpassingen moeten doen op het gebied van voeding en leefstijl. En geloof me, dat is het meer dan waard!", vertelt Vera.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/Cultura RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden