Margriet logo
Vanaf vandaag begint de Ramadan en mijn dochter doet mee Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Vandaag begint de ramadan en mijn dochter doet mee

Als jong meisje deed freelance journalist Serife Bayar (39) nog mee met de ramadan, maar vanaf haar tienerjaren verwaterde haar enthousiasme ervoor. Nu gaat haar twaalfjarige dochter voor het eerst wél meedoen. Hoe is dat?

Mijn vriendinnen noemen mij wel eens een halve kaaskop: ik kan erg genieten van alle Nederlandse feestdagen zoals kerst, ben gek op stamppot en erwtensoep en ik draai altijd liedjes van André Hazes. Ik ben geboren en getogen in Nederland, maar mijn roots liggen in Turkije, het geboorteland van mijn ouders. Ik ben opgegroeid met twee culturen en zie dat als een verrijking. Zo vier ik alle Turkse én Nederlandse feestdagen en dat is dubbel genieten!

Ramadan

Op 22 maart begint na zonsondergang de ramadanmaand voor alle moslims over de hele wereld. Vervolgens start op 23 maart in de ochtend het vasten. Ramadan is de belangrijkste maand van de Islamitische kalender en de maand waar je tussen zonsopgang en -ondergang niets mag eten en mag drinken (ook geen water!). De ramadan is een belangrijke maand voor moslims, omdat het vasten één van de vijf zuilen is, zogenoemde verplichtingen waar moslims zich aan dienen te houden.

Toen ik op de basisschool zat, deed ik actief mee met de ramadan en ik keek altijd uit naar het Suikerfeest, dat gevierd wordt als de ramadan voorbij is. Omdat mijn ouders deelnamen aan de ramadan, was het voor mij vanzelfsprekend om ook mee te doen, hoewel ik vrij ben opgevoed en zelf mocht bepalen wat ik wilde doen. Mijn moeder was pedagogisch medewerker en vierde alle feestdagen in haar klas én bij ons thuis. Zo zocht ik elk jaar paaseieren, tuigde ik een kerstboom op en verkocht ik mijn oude troep op Koninginnedag.

Tradities verwaterden

Toen ik naar de middelbare school ging en daarna naar de universiteit, verwaterden die tradities voor mij. Af en toe nam ik nog eens deel aan de ramadan. Mijn ouders woonden inmiddels niet meer in Nederland en mijn partner deed sowieso niet mee. Ik vond het ongezellig om in mijn eentje te vasten.

Twaalfjarige dochter gaat vasten

Dit jaar zal het voor het eerst anders zijn dan de afgelopen jaren, want mijn twaalfjarige dochter wil de hele maand gaan vasten en is vastberaden dit vol te houden. Ze vindt de Ramadan een gezellige maand en ’s nacht opstaan om te gaan eten erg bijzonder. Verder vindt ze het erg leuk om moeilijke Turkse gerechten te maken, zoals manti (een soort dumplings), gevulde druivenbladeren en toetjes. Samen zullen we de hele dag in de keuken staan om alles voor te bereiden en ’s avonds gaan we het vasten verbreken met andere familieleden en vrienden. De ramadanmaand staat in het teken van samenzijn, samen met je familieleden het vasten verbreken, bidden en dankbaar zijn. En dat is precies wat ze er zo mooi aan vindt.

Ik vind dit erg bijzonder, aangezien haar vader en ik nooit meer vasten en nooit veel aandacht hebben besteed aan de ramadan. Maar ik vind het vooral erg knap dat ze zo gedisciplineerd is en er voor de volle honderd procent voor gaat. Ik hoop alleen niet dat ze het moeilijk gaat krijgen op school en dat ze zich goed kan blijven concentreren.

Voorbereidingen

Al een paar dagen ben ik bezig met de voorbereidingen. De belangrijkste boodschappen haal ik in huis: dadels, druivenbladeren en genoeg meel en gist om zelf broodjes te maken. Als mijn dochter om vier uur ’s morgens opstaat, wil ze graag ontbijten met Turkse broodjes in plaats van een koud broodje pindakaas. “Mama, deze maand wil ik alleen lekker Turks eten, zoals Turkse pizza ’s en gevulde druivenbladeren. En af en toe een patatje oorlog met een satékroket, is dat goed?“ Gelukkig valt de appel niet ver van de boom en blijkt zij net zo van twee culturen te genieten als ik.

Serife BayarGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden