Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Margot werd uitgezonden naar Mali: ‘Weer thuis zijn was echt een cultuur-shock’

margot1.jpg

Militair Margot den Boer (51) werd vorig jaar zes maanden uitgezonden naar Mali. Ze heeft een dochter van 26. Dit jaar is ze ruim op tijd voor kerst thuis.  ‘Ik had maandenlang in een uniform gelopen met een wapen op zak. Nu had ik me feestelijk aangekleed. Een vreemde gewaarwording’

“Overal kerstlichtjes, dennenbomen op straat, dertig graden koeler en mensen die allemaal druk, druk, druk zijn. Ik kreeg een lichte cultuurshock toen ik thuiskwam, vorig jaar na een missie van zes maanden in een heet Mali. Het contrast was groot. Slapen in mijn eigen bed, in plaats van een stapelbed in een tent – dat was het enige wat ik wilde. Geen geluiden van helikopters, vliegtuigen of collega’s die opstaan of hun bed induiken op andere tijden dan ik. Gewoon rust.”

‘Ik wil hier weg, dacht ik alleen maar’

“Tijdens een missie werk je zeven dagen per week, je hebt nooit weekend. Wat was ík moe toen het was afgelopen. Naast slapen verlangde ik naar een lekkere lange douche, want ook dat kan tijdens zo’n uitzending maar beperkt. Natuurlijk moest ik boodschappen doen toen ik terug was, maar eenmaal in de supermarkt dacht ik dat ik knettergek werd. Al die mensen die bezig waren met hun kerstinkopen; waar was ik in beland? En ik kon er ook de weg niet meer vinden. Waar stond de koffie ook alweer en waar het broodbeleg? Ik wil hier weg, dacht ik alleen maar. Het was zo’n andere wereld dan waar ik vandaan kwam.”

Op tijd thuis voor kerst

“Op Eerste Kerstdag ben ik toch even bij familie aan het kerstdiner aangeschoven. Ik had me een beetje feestelijk aangekleed, terwijl ik maandenlang in een uniform had gelopen met een wapen op zak. Ook dat was zo’n rare gewaarwording. Zo waren er wel meer dingen waar ik aan moest wennen. Autorijden bijvoorbeeld. Na een missie moet je echt de tijd nemen om te acclimatiseren. Letterlijk in dit geval.”

‘Soms vliegt defensie een kerstboom in’

“Ik vertrok in de zomer naar Mali en kwam terug toen het hier winter was. Je groeit niet mee met de seizoenen en ook de aanloop naar de kerst, mis je compleet. Soms worden er weleens kerstpakketjes van thuis opgestuurd, of wordt er door defensie een kerstboom ingevlogen. Maar het is niet te vergelijken. Toch heb ik tijdens een missie geen heimwee. Ik vind het een geweldig beroep, en zou absoluut weer gaan als ik zou worden uitgezonden. Natuurlijk mis ik dan mijn inmiddels volwassen dochter. Het is zo fijn om weer regelmatig moeder-dochteruitjes te hebben. En het is dit jaar extra fijn dat ik de kerstsfeer wél meemaak en ruim op tijd thuis ben voor kerst.”

Fotografie | Marloes Bosch
Tekst | Steffie Taal

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-51. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant