Bryans tweet ging viral: ‘Alleen voel ik me niet meer’ | Margriet
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

De tweet van Bryan (27) over eenzaamheid ging viral: ‘Alleen voel ik me niet meer’

bryans-tweet-over-eenzaamheid-ging-viral-alleen-voel-ik-me-niet-meer.jpg

De 27-jarige Bryan stuurde zomer 2019 een tweet rond over zijn gevoel van eenzaamheid. Die tweet bereikte duizenden mensen, maakte heel wat verhalen bij jongeren los en zorgde voor heel wat bijzondere ontmoetingen en activiteiten.

Hoi, ik ben Bryan, woon in Tilburg en ben 26 jaar oud. Ik voel me dagelijks alleen. Zou graag iemand hebben om leuke dingen mee te doen. Ik vind het moeilijk aansluiting te vinden in de maatschappij omdat er gewoon te veel van me verwacht wordt. #maatjegezocht #eenzamejongeren.”

De jongere generatie

“Deze Tweet stuurde ik vorige zomer de wereld in. Speciaal voor dat moment had ik een Twitteraccount aangemaakt. Ik was het zat. Op social media zag ik iedereen de tijd van zijn leven hebben, maar ik zat alleen thuis. Ik wist niet goed waar en hoe ik vrienden moest maken. Door een pestverleden waarin ik zes keer switchte van basisschool had ik geen vrienden van vroeger. Op mijn werk had ik best aanspraak, maar die collega’s waren veel jonger of ouder en het contact was. Voor mij voelde het als een constante strijd om aansluiting te vinden in de maatschappij. Op tv zie je ‘Geer en Goor’ die eenzame ouderen opzoeken, maar het gevoel alleen te zijn speelt ook bij andere generaties.”

Lees ook: Margriet Belbuddy’s: er is altijd iemand om mee te praten

De gecreëerde groep

“De donkere kant van eenzaamheid: je echt alleen voelen, zelfs in een overvolle stad waar het krioelt van de mensen. Als elke dag voelt als een worsteling. Het maakte dat ik mijn bericht plaatste op Twitter. De Tweet werd duizenden keren gedeeld en al na een week kwam het tot een ontmoeting met leeftijdgenoten in Rotterdam. Daarna crosste ik het land door voor afspraken met andere eenzame jongeren. Daar hield ik vriendschappen aan over en een tijdje heb ik er zelfs een liefde aan overgehouden. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd. Op jongerenevents sprak ik als gastspreker en in mijn woonplaats ging ik in gesprek met wethouders, waarna budget is vrijgemaakt om jongerenactiviteiten te organiseren. Ik startte de besloten Facebookgroep Brabant Maatjes. De groep bestaat inmiddels uit bijna duizend leden en elke dag komen er nog eenzame jongeren bij.”

Activiteiten

“Velen van ons kampen met een laag zelfbeeld. Daarom is in de groep alles gericht op positiviteit. Plaatst iemand een selfie, dan is het de ongeschreven regel dat anderen daar iets aardigs onder zetten. Ik vind het belangrijk offline contact boven online contact te initiëren. Daarom plan ik barbecues, wandelingen en spelletjes. Soms met een clubje van vijf leden, soms is de groep groter dan dertig. Er wordt me weleens gevraagd of mijn eenzaamheid is opgelost, maar zo simpel is het niet. Het voelt alsof het nog op de loer ligt.”

De tweet van Bryan (27) over eenzaamheid ging viral: ‘Alleen voel ik me niet meer’ (EIND)

De hashtags

“Ten tijde van een intelligente lockdown kan het opspelen. Dan verval ik in een oude computergameverslaving en moet ik mijzelf toespreken dat dagelijks tien, vijftien uur gamen mijn gemoed geen goed doet. Ik zoek op de hashtags die ik ooit gebruikte in mijn Tweet. Zo stuit ik op andere eenzame jongeren die de hashtags gebruiken en kan ik ze een luisterend oor bieden. Ik zou het leuk vinden een vriendin te ontmoeten en sta open voor nog meer nieuwe vriendschappen, maar alleen voel ik mij niet meer.”

De tweet van Bryan (27) over eenzaamheid ging viral: ‘Alleen voel ik me niet meer’

Eenzaamheid komt veel voor in Nederland. Maar hoe ga je hier het beste mee om? Wij geloven dat het begint met een goed gesprek. Met iemand die je begrijpt en een luisterend oor biedt. Daarom zijn we de Margriet Belbuddy’s gestart. De hele maand oktober zitten onze Margriet Belbuddy’s klaar om naar je te luisteren wanneer je eenzaam bent. Waar je ook mee zit, onze Belbuddy’s zijn er voor je! Je kunt ze van maandag t/m vrijdag tussen 18.30 en 22.00 uur bereiken via 088 076 77 00. Speken we je later?

Tekst | Anne Broekman
Beeld | iStock

Ook interessant