null Beeld

Trijntje Oosterhuis: ‘Kerst is voor mij muziek’

Trijntje Oosterhuis (44) en muziek. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ook of misschien wel júíst met kerst. Een gesprek met de zangeres over de rol die muziek, de liefde, haar ouders en kinderen in haar leven spelen.

Het is een gezellige drukte in Trijntjes fraaie oude pastorie in Noordeinde. December is voelbaar. Er is kerstversiering, de open haard brandt. Ook voor de zangeres is het een speciale tijd van het jaar. Wat ze precies gaat doen tijdens de feestdagen, weet ze nog niet. “Maar het huis zal ongetwijfeld weer vol zitten met familie en vrienden,” zegt ze. “Ik zie altijd wel hoe het loopt. Het wordt in elk geval volle bak en gezellig.”

Kerst brengt mooie jeugdherinneringen boven. Het was bij hen thuis vroeger dan sowieso feest: haar iets oudere broer Tjeerd, met wie ze popband Total Touch vormde, is jarig op Eerste Kerstdag. “Na de kerstnachtdienst vierden we zijn verjaardag. En op de dag zelf werd lekker gegeten met familie. Mijn ouders waren gescheiden en we woonden bij mijn moeder. Maar ze gingen nog goed met elkaar om. We hadden het fijn samen.”

Toen ze wat ouder waren en in de band zaten, traden ze soms op tijdens de feestdagen. “Dat vond ik leuk,” zegt ze. “Kerst ís voor mij muziek. In Amerika bestaat de mooie traditie dat bekende soulzangers en jazzmuzikanten in die periode platen met kerstliedjes uitbrengen: Aretha Franklin, Donny Hathaway, Stevie Wonder, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra…. Vond ik als kind al prachtig. Ik luisterde daar veel naar en zong dan mee.” Heel de familie werkte overigens met kerst, nog steeds. “Mijn moeder treedt dan op als violiste. En mijn vader is als priester ook altijd aan het werk. Heeft hij twee preken en is vervolgens te moe om het vlees aan te snijden. Hij is nu 84 en gaat maar door.”

Ook dit jaar zijn kerst en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden voor Trijntje: net als vorig jaar treedt ze in december met bekende kerstliedjes op in kerken: die zitten nu vol voor haar in plaats van voor haar vader. “Een leuk gegeven,” zegt ze. “Tijdens die kerkentour spelen we ook Nederlandstalige liedjes. Die komen heel anders binnen dan wanneer ik ze in het Engels zing, heb ik gemerkt. Het publiek identificeert zich met een tekst die het verstaat. Het gaat over dingen die ze zelf ook meemaken in het leven: liefde, huwelijk, doop, scheiding, noem maar op. Vanwege dat enthousiasme doe ik hiermee nu ook een tour langs de theaters in het land en heb ik het album Leven van de liefde uitgebracht. De liedjes daarop hebben mij altijd ontroerd. Het zijn stuk voor stuk prachtige composities en ik hoop dat ik iets van mijn eigen gevoel aan het publiek kan overbrengen, al is het maar een stukje. En dat idereen na afloop met een goed gevoel naar huis gaat. Ik vind dat zó mooi. Wat heb ik toch een mooi vak, denk ik dan.”

De thema’s van die nummers bieden genoeg aanknopingspunten voor een interview over haar eigen leven. Laat ze blijven (een politiek getinte song over asielzoekers, eerder uitgevoerd door Youp van ’t Hek) is zelfs een familieproject: vader Huub schreef de tekst, Tjeerd de muziek en moeder Josefien speelt altviool. “Muziek verbindt ons,” zegt Trijntje.

Is de familieband belangrijker geworden nu je ouders ouder worden?

“Het is heel fijn dat mijn ouders er nog zijn. We zoeken elkaar vaak op, maar er wordt niet geclaimd. Er zijn geen verwachtingen, we zien elkaar omdat we dat graag willen. Wij leiden erg onze eigen levens, zitten in onze eigen creativiteit. We geven elkaar daarin de ruimte en voelen die connectie. Die zal ik ook nog voelen als ze er straks niet meer zijn. Ze zitten zo in mij verankerd.”

Wat is het belangrijkste wat je ouders je hebben meegegeven?

“Dat je er voor elkaar bent. En dat je mag zijn wie je wilt zijn. Ze hebben nooit druk op me gelegd: je moet dit, je moet dat. Wil jij in plaats van studeren de muziek in? Doe het! Ze lieten me vrij in die keuze en geloofden in mij. Dat gaf zó veel zelfvertrouwen. Ze steunden me. Gunden het me. Ik heb nooit gedacht: ik doe dit niet, ik durf niet. Soms leidde dat tot overmoed. Maar als het fout ging, vingen ze me op. Op die manier wil ik er ook zijn voor mijn kinderen.”

'Mijn grote wens was dat ik ooit moeder mocht worden van een vrouw'

Typeer jezelf eens als moeder?

“Ik ben een bikkelmoeder! Ik vecht als een leeuwin voor mijn kinderen en deins nergens voor terug. Ik ben ook een échte ‘kip op de eieren’-moeder, die thuis na schooltijd zit te wachten met tosti’s en kopjes thee en vraagt hoe het op school was. Dat is het mooie van mijn beroep: ik werk veel ’s avonds. Omdat ik er overdag vaak ben, vinden ze het niet erg dat ik op zaterdag een keer niet naar het voetbal kom kijken als ik vrijdagnacht heb opgetreden. Ik vind het een voorrecht om moeder te zijn. Jonas en Marijn zijn te gekke jongens, elf en dertien zijn ze nu. Mael was een cadeau.”

Mael kwam op je 42ste in je leven; was het daardoor ‘af’?

“Omdat ik twee prachtige zoons heb gekregen, was ik al bevoorrecht. Maar ik heb altijd gevoeld dat Mael nog zou komen. Mijn grote wens was dat ik ooit moeder mocht worden van een vrouw. Ik vind het leuk om een vrouw te begeleiden in de wereld waarin wij zitten. Ik heb in mijn moeder een sterke vrouw gehad die me zelfstandig heeft gemaakt. Dat heeft mij geholpen zelf ook een sterke vrouw te worden. Want ja: ik ben een sterke moeder. Je kunt me een irritante moeder vinden, maar ik ben héél sterk.”

Vijf jaar geleden scheidde Trijntje van echtgenoot Sander van den Eeden. Een groot verdriet.

Voelde het als een nederlaag om net als je ouders te moeten scheiden?

“Natuurlijk. Het is nooit mijn intentie geweest. Toch heb ik mijn ouders nooit als stel gezien; het waren meer broer en zus. Ik vind het nu heel fijn te zien dat ze nog zo voor elkaar zorgen als vrienden. Door hun scheiding heb ik zowel een goede relatie gekregen met mijn vader als met mijn moeder – dat zie je niet dikwijls bij kinderen van wie de ouders bij elkaar zijn gebleven. Mijn kinderen maken dat nu ook mee. Ze krijgen het beste van mij mee én van hun vader.”

Heeft die periode je nog sterker gemaakt?

“Ik denk dat je altijd sterker uit zulke situaties komt.

Het album Leven van de liefde van Trijntje ligt nu in de winkel. De theatertour loopt t/m juni 2018 en t/m 29 december is ze weer te zien en horen in de mooiste kerken van Nederland. In 2018 verschijnt er een nieuw studioalbum, dat ze samen maakt met onder anderen Dotan, Diggy Dex en Alain Clark. Kijk voor alle informatie op trijntje.nl. Margriet geeft drie keer twee gesigneerde albums van Trijntje weg: Leven van de liefde en A Christmas evening with Trijntje. Kans maken? Vul vóór 31 december 2017 het winformulier in. (verlopen)

Lees het hele interview met Trijntje Oosterhuis in Margriet nr. 53. Je kunt het hele interview ook online lezen via Blendle.

null Beeld

Tekst | Bram de Graaf

Fotografie | Ester Gebuis

Styling | nga ho, Maureen Vloesmeijer (assistentie)

Visagie | Yolanda Soniga

Lees ook

Bekijk ook

Met deze originele, zelfgemaakte soepkommen gemaakt van een kleine pompoen zorg jij dat je gasten nog wel even napraten over dat lekkere dinertje bij je thuis.

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden