null Beeld

Trijntje Oosterhuis: ‘Ik ben selectiever geworden in wat ik doe’

Het was geen kwestie óf ze het zou doen. Maar een kwestie van wannéér haar eerste Nederlandstalige album zou verschijnen. Tien jaar geleden was ze naar eigen zeggen nog te ‘bleu’. Nu is niet alleen de tijd, maar vooral ook Trijntje Oosterhuis (43) zelf rijp genoeg om haar ode te brengen aan het Nederlandstalige lied.

Tijdens de voorbereidingen van de theatertournee werd het idee geopperd een album op te nemen met de liedjes die waren geselecteerd, als een soort aandenken van de tour die onlangs van start is gegaan. De zangeres koos op haar nieuwe album Leven van de liefde onder andere de nummers: Eenzaam zonder jou van Andre Hazes, Omarm van Bløf’, Toen ik je zag van Hero en Liefde van later van Herman van Veen. “Er staan zestien nummers op het album. Maar ik kan deel twee tot en met vijf eigenlijk ook al invullen. Er bestaan zo veel mooie Nederlandstalige nummers," vertelt Trijntje aan Margriet.

We gaan je het onmogelijke vragen: wat is in jouw ogen het beste Nederlandstalige nummer ooit gemaakt?

“Dat kan ik echt niet zeggen. Er is er geen één, alle nummers hebben een eigen schoonheid. De liedjes die ik voor dit album heb gekozen zijn op dit moment in mijn ogen de mooiste.”

Laten we het anders vragen: bij welk nummer hield je het tijdens de opnames niet droog?

“Ha! Ik heb geen één keer gehuild. Nee, weet je; het gaat dieper dan dat. Zo’n nummer Liefde van later van Herman van Veen, dat is een van de zwaarste nummers van het album. Mijn leven is anders nu ik dat nummer heb mogen zingen. Het is alsof er een gevoel in mij, dat ik altijd al heb gehad, door het zingen is verankerd. Snap je?”

Komt dat omdat het Nederlandstalig is?

“Ik ben geboren in deze taal. Alles wat je in het leven voor de eerste keer doet, zoals moeder worden, verliefd worden, de eerste kus, een dierbare verliezen… alles wat je voelt; die emoties horen bij een Nederlands woord. Verdriet is verdriet, wanhoop is wanhoop, blijdschap is blijdschap. Dat is niet ineens happiness. En zo voelt het ook tijdens het zingen. Het is directer, ik kan gelijk putten uit mijn eigen levenservaring.”

Er is veel gebeurd in je privéleven. Je bent gescheiden, hebt de liefde weer gevonden en bent ook moeder van een dochter geworden. En dat allemaal in krap drie jaar tijd…

“Het was een rottijd. Laat ik er niet omheen draaien. Maar er gebeurde ook veel moois. Ik ontmoette Alvin (Lewis, tweelingbroer van zangeres Berget Lewis). Al snel bleek ik in verwachting. Ik had dat nooit verwacht. Ik was 42, het was nu of nooit meer… Ik heb nu een samengesteld gezin van vier kinderen. Een van Alvin, twee van mij en een meisje van ons samen. Daarmee is een van mijn grootste wensen in vervulling gegaan: moeder worden van een dochter.”

Vorig jaar heb je een stapje teruggezet voor je gezin. Maar met het nieuwe album, de komende tour en de schrijfprocessen van een eigen Nederlandstalige plaat geef je volop gas. Hoe houd je dat nu vol?

“Ik heb niet heel bewust gas teruggenomen. Eigenlijk heb ik dat altijd al gedaan sinds ik kinderen heb. Zij gaan voor alles. En hoe meer tijd je doorbrengt met de kids, hoe minder tijd je hebt voor ‘de rest’. Maar het is geen keuze, het is meer een organische situatie. Ik ben selectiever geworden in wat ik doe. Vroeger vond ik alles leuk; het maakte me niet uit dat ik midden in de nacht thuiskwam na een optreden. Nu zit ik soms op de bank en zeg ik om negen uur tegen Alvin: ik kan echt niet meer.”

Hoe zorg je voor de juiste balans?

“Door regelmatig de was op te vouwen. Lekker op de grond met die stapel was. Het is bijna meditatief. Nee, maar serieus: ik zie mezelf als een sterke, zelfstandige vrouw. Echt een vrouw van deze tijd. Maar daarbij heb ook ik last van de druk die in deze tijd op vrouwen ligt. Wat wil ik nou? Wil ik die carrière? Hoe wil ik zijn als moeder? Ik vind het soms nogal overdonderend.”

Waarvan lig je weleens wakker?

“Dat ik nergens meer aan zou toekomen. Zeker toen ik er alleen voor kwam te staan. Hoe moest ik dat gaan doen? Ik kon niet bedenken dat ik ooit nog een keer iemand zou vinden die mij die ruimte zou geven."

En toch vond je hem…

“Het was voor mij zo’n opluchting dat Alvin begreep welke ruimte ik nodig heb. En ik ben daarin ook direct heel duidelijk geweest. Ik denk dat dat het belangrijkste is in een relatie: zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Anders ga je zwalken. En daar word je niet gelukkig van. Ik ben nu gelukkig.”

null Beeld

Het nieuwe album Leven van de liefde van Trijntje is te koop bij bol.com voor € 16,99.

Winactie

Margriet.nl mag vijf keer het nieuwe album weggeven. Vul snel onderstaand winformulier in.

Tekst | Annemarie van Looij

Foto | Carin Verbruggen

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Zeg maar dag tegen al die pluistruien.

Margriet Winter Fair

De feestdagen beginnen al in november! Kom je ook tussen 17 en 23 november naar Margriet Winter Fair in de Brabanthallen? Bestel nu je kaarten.

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Bezoek dan Margriet Vriendinnen, een ontmoetingsplek waar je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen bij je in de buurt. Op Margriet Vriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die je aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden