MT30_31 M30_31 relatie redden Beeld Istock (illustratie)
Beeld Istock (illustratie)

PREMIUM

‘Toen ik ontdekte dat hij tijdens ons huwelijk toch weer seks met een man had gehad, was ik totaal overstuur’

Wendy (53) is getrouwd met Pieter (52). Dat hij ooit datete met vrouwen én mannen en nu diepe vriendschappelijke gevoelens heeft voor een man maakt haar erg onzeker.

MT30_31 M30_31 relatie redden Beeld

Wendy

“Al vrij snel nadat wij elkaar leerden kennen, vertelde Pieter dat hij eerder relaties met meisjes én met jongens had gehad. Zelf noemde hij dat trouwens geen echte relaties. Hij was in de war en wist niet of hij homo of hetero was. Uiteindelijk besloot hij dat hij op mensen viel en dat het niet belangrijk was of dat jongens of meisjes waren. Toen wij iets met elkaar kregen waren we halverwege de twintig. Voor Pieter was meteen duidelijk dat hij met mij verder wilde. Hij zei dat het voor het eerst was dat hij zich echt aan iemand wilde binden, voor altijd, en dat hij met mij kinderen wilde en oud wilde worden.

Biseksueel?

Ik twijfelde aanvankelijk. Ik was wel verliefd, maar kende Pieter als een jongen die op jongens viel. Iedereen reageerde ook verrast op onze relatie. Zo van: ‘Hè? Pieter en jij? Ik dacht dat hij homo was.’ Dat maakte me onzeker. Ik wist theoretisch wel dat mensen biseksueel konden zijn, maar kon me daar niet zo veel bij voorstellen. Ik dacht dat je toch altijd meer het een of het ander was. Ik was bang dat hij later toch weer zou gaan verlangen naar seks met jongens. Maar Pieter stelde me gerust. Hij zei dat hij voor mij ging en dat het vast weleens zou voorkomen dat hij gevoelens van verliefdheid zou hebben voor een ander, want dat dat in elk huwelijk kon voorkomen. Volgens hem zou dat voor een vrouw of een man kunnen zijn en was hij sowieso van plan om daar niets mee te doen.

Totaal overstuur

Toch ben ik daardoor altijd onzeker geweest over onze relatie. Vooral in periodes dat er op seksueel gebied niet zo veel gebeurde, toen de kinderen klein waren bijvoorbeeld. Ik was dan bang dat ik hem niet kon geven wat hij wél met een man had ervaren. Dat werd erger toen ik ontdekte dat hij tijdens ons huwelijk toch iets met een man had gehad. Toen ik daarachter kwam, volgens Pieter meteen nadat het voor de eerste keer was gebeurd, was ik totaal overstuur. Ik overwoog om bij hem weg te gaan, maar Pieter heeft me ervan overtuigd dat het voor hem alleen seks was en dat het niks te maken had met zijn liefde voor mij. Hij kon niet beloven dat het nooit meer zou gebeuren. Ik heb hem toen gevraagd om dan wel discreet te zijn. Ik wilde het niet weten en wilde ook niet dat het in onze omgeving bekend zou worden. Hij heeft dat beloofd. En toen leerde hij Philip kennen... Voor hem heeft hij gevoelens die hij niet wil ontkennen. Hij wil mij niet kwijt, maar wil daarnaast de ruimte om Philip geregeld te zien. Ik denk niet dat ik dat kan.”

MT30_31 M30_31 relatie redden Beeld

Pieter

‘Ik wil Wendy best beloven dat ik geen seks heb met Philip, maar mijn vriendschap met hem zal ik niet verbreken’

“Ik heb Wendy gevraagd of ze net zo zou hebben gereageerd als ik verliefd was geworden op een andere vrouw. Aan de ene kant denkt ze dat ze dat nóg erger zou hebben gevonden, omdat zij immers ook een vrouw is en dan het gevoel zou hebben dat ze had gefaald. Maar dan zou ze nog kunnen vechten voor onze relatie. Terwijl het volgens haar nu een oneerlijk gevecht is. Want als ik de voorkeur geef aan een man, dan verliest ze mij op den duur toch. Denkt zij. Dat ik gevoelens heb voor Philip heeft júíst niet alleen met seks te maken. Als het Wendy daarom gaat, wil ik best beloven dat ik daar een grens trek. Dus alleen vriendschap en geen seks met Philip. Al heb ik het gevoel dat mijn gevoelens voor Wendy hierdoor niet veranderen.

Diepe vriendschap

Natuurlijk voel ik me ook seksueel aangetrokken tot Philip. Wendy en ik houden van elkaar, maar als je bijna dertig jaar een relatie hebt, verandert er iets. De verliefdheid wordt liefde en vertrouwd zijn met elkaar. Het verlangen naar seks is voor ons beiden minder. Maar als we vrijen voelt dat nog steeds goed en zeggen we ook tegen elkaar dat we dat meer zouden moeten doen. Wat ik voor Philip voel is een diepe vriendschap. We hebben mooie gesprekken en delen dezelfde belangstelling. Voor mij heeft dat geen invloed op mijn relatie met Wendy. Ik hou van haar en wil er alles aan doen om onze relatie te behouden. Alles, behalve het verbreken van de vriendschap met Philip.

Bedrogen

Ik wil hem geregeld zien en samen sporten, wandelen of eten. Wendy wil hem leren kennen en wil vooral ook dat hij haar ontmoet, zodat hij haar bestaan niet kan ontkennen. Ik wil dat liever nog niet. Voor nu is dit iets wat ik voor mezelf wil. Wendy wil dat hij een soort huisvriend wordt. Ze is heel bang dat anderen of de kinderen achter deze vriendschap komen en als Philip bij ons thuis komt lijkt het ‘normaler’. Het maakt mij niet zo veel uit wat mensen denken, maar omwille van Wendy zullen Philip en ik voorzichtig zijn en elkaar alleen zien in zijn woonplaats. Ik zou het ook niet willen verbergen voor de kinderen, maar als Wendy niet wil dat zij ervan weten, respecteer ik dat. Ik vraag me alleen wel af of het verstandig is. Al wonen de kinderen niet meer thuis, ze merken toch wel dat er iets speelt. Mochten ze erachter komen, dan ben ik bang dat ze zich bedrogen voelen en dat dat veel beschadigender is voor onze relatie dan als ik eerlijk vertel over mijn gevoelens.”

MT30_31 M30_31 relatie redden Beeld

De therapie

Paren vinden trouw aan elkaar heel belangrijk en de ontdekking van ontrouw leidt in bijna alle relaties tot een crisis en een gevoel van onveiligheid. Toch komt ontrouw veel voor. Uit recent onderzoek van psycholoog Henk Noort blijkt dat 25 tot 30% van de Nederlanders met een vaste relatie weleens is vreemdgegaan. Deze cijfers zijn aan de lage kant, omdat niet iedereen hier eerlijk voor uitkomt. Van de relaties die worden beëindigd, gebeurt dit in 30% van de gevallen door overspel. Daarbij is de relatie meer in gevaar als de vrouw ontrouw is dan als de man vreemdgaat. Vrouwen zijn waarschijnlijk meer dan mannen, op zoek naar zielsverwantschap.

Oude onzekerheid

Het feit dat ontrouw veel voorkomt,betekent niet dat het geen persoonlijk drama is voor de paren die ermee te maken krijgen. Dat geldt zowel voor de trouwe als voor de ontrouwe partner. De trouwe partner voelt zich afgewezen en in veel gevallen bedrogen omdat er vrijwel altijd een tijdlang wordt gelogen over het buitenechtelijke contact. De ontrouwe partner voelt zich vaak schuldig, lijdt onder het verdriet dat hij veroorzaakt en is vaak ook teleurgesteld in zichzelf. Voor Wendy is het extra ingewikkeld dat Pieter verliefd is geworden op een man. Dit roept bij haar een oude onzekerheid op, die al bestaat sinds het begin van hun relatie. Ze heeft zich steeds afgevraagd of Pieter wel echt op vrouwen viel en of hij mannen niet aantrekkelijker vond.

Eerlijk zijn

Als je al onzeker bent, zie je vervolgens allerlei signalen dat die onzekerheid terecht is. Dat speelde vooral in periodes dat Pieter en zij minder verlangden naar seks. Juist in zo’n periode, Wendy’s overgang, werd Pieter verliefd op Philip. Hij toont begrip voor Wendy’s onzekerheid, maar is tegelijk vastbesloten dat hij deze relatie wel wil voortzetten naast zijn huwelijk. Wendy wil hem niet kwijt en wil daarom proberen of ze hiermee kan leven. Ze probeert met Pieter te onderhandelen over wat hij wel en niet kan en mag met Philip. Dat helpt haar niet echt. Vooral niet omdat ze merkt dat Pieter wel dingen afspreekt - over geen seks met Philip hebben bijvoorbeeld - maar niet gelooft dat hij zich daaraan kan houden. Er is in elk geval eerlijkheid en daaruit voortvloeiend vertrouwen geboden om een vaste relatie waarin een derde een belangrijke rol zal gaan spelen, te laten overleven. Dat betekent niet dat je elk intiem detail moet delen, maar wel dat je open moet zijn over je gevoelens. Daarnaast is het belangrijk dat je tijd en aandacht besteedt aan je vaste relatie. Van de ontrouwe partner wordt extra inspanning verwacht om het vertrouwen en de veiligheid terug te brengen in de relatie. Op de andere partner wordt een beroep gedaan om zich hiervoor open te stellen. Lange tijd lijkt het alsof Wendy en Pieter het gaan redden, maar uiteindelijk blijkt dit voor Wendy toch te moeilijk en besluit ze te gaan scheiden omdat Pieter de relatie met Philip niet beëindigt.

Namen en sommige omstandigheden zijn om privacyredenen veranderd.

Annette HeffelsIstock (illustratie)
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden