null Beeld

Tjitske Reidinga: ‘ Een heel leuke veertigplusser die in vorm probeert te blijven. In die categorie val ik nu’

Actrice Tjitske Reidinga (45) staat deze zomer op het toneel in Geen paniek. Reden voor een gesprek over onder meer onzekerheid, schuldgevoelens en weloverwogen keuzes.

“Het zou zomaar kunnen dat dit mijn laatste interview is voordat ik een fikse gevangenisstraf krijg,” zegt Tjitske Reidinga. Ze spreekt de zin uit op haar bekende, onderkoeld humoristische toon. Toch moet de actrice later deze middag daadwerkelijk op het matje komen bij de leerplichtambtenaar om te praten over haar jongens. “Ik kreeg een officiële brief van school, waarin zelfs staat dat ik een advocaat of tolk mag meenemen. Zo serieus is het dus.” Wat is er precies aan de hand? Na haar scheiding van acteur Vincent Croiset, de vader van haar zoons Klaas (12), Foppe (12) en Jacob (6), heeft Tjitske er een gewoonte van gemaakt om eens per jaar alleen met haar kinderen een buitenlandse reis te maken. “Dat is helemaal geweldig. Ik sta tot februari altijd maandenlang in het theater en daarna hebben de jongens één week voorjaarsvakantie. Dit jaar zijn we naar Costa Rica gegaan. Zo’n verre reis is moeilijk in te passen in die schoolvakantie en in de zomerperiode is het voor mij al helemaal lastig, omdat ik dan veel werk. Wat ik dus heb gedaan: ik meldde de jongens ziek en nam ze vier dagen langer mee. Maar ik ben door de mand gevallen. Schijnbaar heeft iemand op school gezegd: ‘Maar Foppe is helemaal niet ziek, hoor. Hij is gewoon op vakantie.’ Ik moet straks dus keihard het gesprek aan. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe dat afloopt. Het voelt niet alsof ik iets fout heb gedaan. Volgens mij leren de jongens tijdens een verre reis meer dan op menige schooldag. Maar ik heb niet de illusie dat ik daarmee de leerplichtambtenaar kan overtuigen. Ik betwijfel dus ernstig of we hier een exotische familietraditie van kunnen maken.”

Mijn scheiding was de kroon op mijn schuldgevoel naar de kinderen toe

In de zomer werkt Tjitske dus veel. Ook dat is inmiddels een traditie. Als grande dame van het Amsterdamse theater DeLaMar speelt ze sinds 2013 jaarlijks twee toneelvoorstellingen waaronder een zomerkomedie. Deze zomer is dat Geen paniek. Het is een Nederlandse bewerking van het Britse Noises off, een komedie over een theatergezelschap dat een klucht speelt.

“Het geestige aan Geen paniek is dat je deels die klucht voor de schermen ziet en deels achter de schermen meekijkt hoe die theateracteurs met elkaar omgaan. Het draait meer om de vorm dan om de inhoud. De kracht zit hem in de klassieke misverstanden en de vele deuren die steeds open- en dichtgaan. Dat ziet er ongelooflijk grappig uit, maar is technisch ingewikkeld om te maken.” Tjitske verheugt zich daarom helemaal niet op de eerste paar repetities. “Al die misverstanden moeten er heel per ongeluk uitzien. Het is precisiewerk en het duurt lang voordat zo’n machine lekker draait. Pas als het technisch loopt, kun je als acteur invulling geven aan jouw personage. Dan wordt het eigenlijk pas leuk.” Tjitske speelt het stuk met een groep van twaalf topacteurs met wie ze al jaren werkt, onder wie Dick van der Toorn, Guy Clemens en haar partner Peter Blok.

“Bij zo’n ingewikkelde voorstelling moet de samenwerking optimaal zijn en kun je grote ego’s al helemaal niet gebruiken. Er zijn collega’s die echt kunnen vechten om een zin. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik denk vaak: hoe minder tekst, hoe beter. Want het komt er in de basis op neer dat ik toneelspelen gewoon best eng vind. De repetities zijn oké, maar als eenmaal het publiek erbij komt is dat zó spannend, dat ik weleens denk: waarom doe ik dit?! Vooral rond de premièreweek voel ik de druk. Dat komt ook doordat ik een beetje het uithangbord van de voorstelling ben. Ik ben zeker niet beter of leuker dan de rest. Maar omdat ik publicitair de kar trek, lijkt het of ik straks ook in mijn eentje op dat toneel sta te shinen. Dat is helemaal niet zo. Het past ook niet bij mijn karakter. Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Mede daarom ga ik na Geen paniek een jaar lang niet meer toneelspelen. Ik wil even rust. Ik heb de afgelopen jaren met heel veel liefde en overgave ontzettend veel gedaan bij het DelaMar. Nu voel ik de behoefte om die routine te doorbreken. Ik wil ook weer televisie en film doen, me een tijdje op andere dingen richten en met andere mensen werken.”

Dit interview met Tjitske Reidinga komt uit Margriet-22. Dit nummer nabestellen? Dat kan via magazine.nl. Je kunt het hele interview ook online lezen via Blendle.

Tekst | Ernest Marx

Fotografie | Iris Planting

Styling | Maartje van den Broek

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden