Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Tineke(39): “Ik schaam me voor mijn afkomst”

1187954_silhouette_pose_27.jpg

Tineke (39): Mijn ouders zijn de liefste mensen op aarde en toch schaam ik me voor ze. Ze wonen in een achterstandswijk, hebben weinig geld en passen gewoon totaal niet bij het leven wat ik nu leid. Daarom verzwijg ik mijn afkomst, iedereen denkt dat ik een rijkeluiskindje ben.

Ik ben erg blij met het leven wat ik nu heb. Ik heb een goede baan, woon in een mooi appartement en heb sinds kort ook een lieve vriend. Hij komt uit een ‘goed’ gezin met rijke ouders en kinderen die gestudeerd hebben. Het tegenovergestelde van waar ik vandaan kom. Daar schaam ik me voor. Ik wil zo graag geaccepteerd worden door zijn familie en ik wil niet dat mijn afkomst dat voor mij verpest. Daarom weet niemand iets van mijn echte afkomst af.

1191138_silhouette_pose_35Ik heb een hele leuke en liefdevolle jeugd gehad. Mijn moeder heeft nooit gewerkt en was daardoor altijd bij mij en mijn twee broertjes. Mijn vader was timmerman maar door kapotte knieën kon hij al snel niet meer veel werken. Echte luxe heb ik daardoor in mijn jeugd niet gekend. Mijn kleding was tweedehands en veel cadeautjes kreeg ik niet. Toch ben ik altijd wel gelukkig geweest, het was altijd fijn thuis.

Maar ik wilde meer. Ik wilde mijn ouders bewijzen dat ik ook voor hen kon zorgen. Daarom heb ik me op school en studeren gestort. Omdat dit me goed afging, kreeg ik al snel een goede baan. Ik vind het heerlijk dat ik niet op geld hoef te letten. Dat ik kleding en spullen kan kopen waar ik vroeger alleen over kon fantaseren. Ook geef ik elke maand wat aan mijn ouders, gewoon om ze toch dat beetje luxe te geven. Hier zijn ze me enorm dankbaar voor en dan voel ik me ook wat beter over de leugens over mijn afkomst.

In mijn omgeving merk ik dat er vaak neerbuigend gedaan wordt over ‘armere mensen’. Daarom verzwijg ik dat ik uit een arm gezin kom. Ik houd zo mijn afkomst gescheiden van mijn nieuwe leven. Dit heeft altijd goed gewerkt. Tot nu. Ik heb een nieuwe vriend waar ik echt een toekomst mee zie. Hij weet dus niets van mijn afkomst af. Ik wil niet dat mensen op mijn werk het te weten komen. Het liefst zou ik het houden zoals het nu was. Maar ik weet ook wel dat ik het vroeg of laat aan hem moet vertellen en dat hij zeker wil dat ik ook duidelijk ben tegen zijn familie. Ik weet niet zo goed hoe ik dit aan moet pakken. Ik wil niet dat ik anders behandeld ga worden en ik wil zeker niet dat er over mij gepraat gaat worden. Hoe kan ik dit nou het beste aanpakken?

Ook interessant