Margriet logo
Tineke Ouwendijk verloor al haar broers en zussen aan kanker en heeft het nu zelf ook. Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

PREMIUM

Tineke (78) verloor al haar broers en zussen aan kanker en kreeg het zelf ook: ‘Ik wilde de bruiloft van mijn kleinzoon niet bederven’

Toen al haar broers en zussen een voor een overleden aan kanker, hoopte Tineke Ouwendijk zelf de dans te ontspringen. Maar toen ontdekte ze een knobbeltje in haar borst. Het was de eerste keer dat ze iets mankeerde, want vroeger waren zij en haar broers en zussen nooit ziek. “We wisten niet eens wat hoofdpijn was.”

Twaalf jaar geleden was Tineke op vakantie met haar dochter in Turkije. Na een paar dagen zon, zee en strand ontdekte ze ineens een knobbeltje in haar borst. “Ik wilde onze vakantie niet verpesten, dus ik heb niks tegen mijn dochter gezegd. Toen ik weer thuis was, ging ik meteen naar de dokter en de volgende dag zat ik al in het ziekenhuis: het bleek kwaadaardige borstkanker te zijn.”

Stil op de bruiloft

Dat hield Tineke nog even stil binnen de familie, want haar kleinzoon ging bijna trouwen. “Ik wilde die dag niet overschaduwen met mijn ziekte. Anderen merkten tijdens de bruiloft wel dat er iets aan de hand was, omdat ik erg stil was en geen hap door mijn keel kreeg. Maar ik zei dat ik gewoon niet zo’n trek had: ik deed er alles aan om de bruiloft van mijn kleinzoon niet te bederven. Uiteindelijk vertelde ik mijn kinderen diezelfde avond nog over mijn borstkanker. Na het feest, dat wel. Ze schrokken enorm. ”

Tineke vroeg zich al een hele tijd af óf en wanneer ze kanker zou krijgen, aangezien al haar vijf broers en zussen de afgelopen twintig jaar aan de ziekte waren overleden. “En ja, ik werd de volgende. Het gekke is dat geen van ons eerder ooit ziek was. We wisten, bij wijze van spreken, niet eens wat griep en hoofdpijn was.”

Impact op de familie

Toch kreeg de ene na de andere broer of zus een vorm van kanker. “Dat was heel triest. We steunden elkaar, maar uiteindelijk verwerkte iedereen het verlies op z’n eigen manier. Vooral omdat we verspreid door het land woonden en elkaar weinig zagen, soms alleen op verjaardagen. Ik vond het het heftigst voor mijn moeder, die haar kinderen een voor een zag gaan.”

Zin in het leven

Tineke weet dat ze niet meer beter wordt en krijgt een levensverlengende hormoonkuur. Toch probeert ze van elke dag te genieten. “Ik ben heel nuchter. Toen ik hoorde dat ik kanker heb, dacht ik: ik moet verder. Het is een taboe om over kanker te praten en dat probeer ik te doorbreken. Ik ben er heel open over en dat werkt bevrijdend, zowel voor mijn omgeving als voor mezelf.”

Op het moment vult Tineke haar dagen met het onder de aandacht brengen van haar boek Theaterbelevingen, waarvan de gehele opbrengst naar het KWF gaat. “Ik hoop echt dat er snel een medicijn wordt gevonden tegen kanker. Ik ben niet meer te helpen, mijn kinderen later misschien ook niet, maar wie weet de generatie daarna wel. Daar doe ik het voor.”

In het boek beschrijft ze haar avonturen in de tijd dat ze actief was bij het Gelders Opera- en Operette Gezelschap. “Ik ben geen type dat afwachtend op de bank gaat zitten. Elke dag ben ik druk in de weer met de verkoop van het boek. Ik snap ook niet waar ik de energie vandaan haal, want ik leef onregelmatig en heb het ontzettend druk. Toch ben ik bijna nooit moe en ik hoop nog járen mee te gaan. Ik heb nog zin in het leven en wil nog helemaal niet dood. Er is nog zo veel om van te genieten. Ik denk altijd maar: vier het leven en maak er wat van.”

Wil je een boek van Tineke bestellen om het KWF te steunen? Dat kan door een mail te sturen naar: tinekeouwendijk@planet.nl

Saskia WinkensEigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden