MT53 M53 dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Tieneke (61) besloot zelf een kringloopwinkel te openen

Tieneke van Putten was altijd al een groot kringloopfan. Toen ze werkloos werd en moeilijk een nieuwe baan kon vinden, besloot ze de stoute schoenen aan te trekken en zelf een kringloopwinkel te beginnen.

“Jarenlang werkte ik als secretaresse, maar toen ik begin vijftig was, kwam ik door pech in de bijstand. Mijn jaarcontract werd niet verlengd. Ik was een alleenstaande moeder en kon geen andere baan vinden. Om toch wat te doen te hebben, besloot ik te gaan helpen in een kringloopwinkel. Ik kwam daar al geregeld. Het werk beviel me goed. En zo kwam ik op het idee om een eigen kringloopwinkel te beginnen. Die was er bij mij in Vianen namelijk nog niet.”

“Mijn eerste stap was een vergunning regelen. Dat lukte. Via Facebook en de krant kwam ik aan mensen die me wilden helpen. Ik vond een goed pand en begon. Al de eerste dag kwamen mensen spullen brengen en binnen korte tijd had ik 35 vrijwilligers om me heen. Toen begon het geregel. Mijn organisatie­skills kwamen hierbij goed van pas. En ik leerde dat je dingen gewoon kunt laten ontstaan, kunt loslaten. Het is geweldig hoeveel warmte en liefde ik heb ervaren bij het opzetten van deze kringloopwinkel. Mijn kinderen waren meteen enthousiast en ook de man van de kringloopwinkel waar ik eerder werkte, heeft me enorm geholpen.”

Altijd druk

“Aan het hele avontuur heb ik niet alleen veel fijne kennissen overgehouden, maar ook twee goede vriendinnen. Dat het hard werken is, vind ik niet erg. Voor mij is dit mijn baan, ik verdien er geld mee, net als de twee parttimers die mij assisteren. Het allermooist aan wat ik doe? Zien hoe er verbinding tussen mensen ontstaat via de winkel. Er zijn mensen die hier elke dag komen, gewoon voor een praatje. Mensen met psychische problemen ook, of fysieke handicaps. Ik heb vrijwilligers zien groeien, van onzeker naar zelfverzekerd. Dit is veel meer dan een winkel en daar ben ik trots op. De ruimte is huiselijk, knus en overzichtelijk en we hebben zelfs een bouw-kringloop en een textiel­atelier, waar dames van oude lappen stof mooie dingen maken. We zijn nu vijf jaar open en het is altijd druk. Ik ben trots op wat we met z’n allen voor elkaar hebben gekregen. Soms denk ik aan mijn overleden moeder. Zij was groot fan van kringloopwinkels. ‘Kijk ma, ik ben er zelf maar eentje begonnen,’ zeg ik dan in mezelf tegen haar. Ze had het geweldig gevonden.”

Marijke KolkRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden