null Beeld Anp, privébeeld.
Beeld Anp, privébeeld.

PREMIUM

Tatjana Almuli: ‘Ik heb een fascinatie voor de kwetsbaarheid en puurheid van het vrouwelijk lichaam’

Tatjana Almuli (31) is fotograaf, schrijver en journalist. Haar debuut Knap voor een dik meisje werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2019. Haar nieuwe roman Ik zal je nooit meer gaat over de complexe moeder-dochterband, het verliezen van een ouder op jonge leeftijd en uitgestelde rouw.

null Beeld

1. Gelukshormoon

“Van buitensport met vriendinnen tot trainen in de sportschool, ik houd heel erg van sport. Zo’n sportschoolabonnement sluit je één keer af en daarna voelt elk bezoek als een cadeau. Dat geldt trouwens ook voor mijn ­Museumjaarkaart, krantenabonnement en bioscooppas.”

2. Schrijvershuisje

“Aan de rand van Amsterdam staat De Wolkerstuin, het voormalige tuinhuisje van Jan Wolkers. Schrijvers mogen hier zo nu en dan vertoeven. Vorige zomer werkte ik er aan Ik zal je nooit meer. Jan Wolkers bracht er jaren door en vond het helend om in die natuur te zijn toen hij zijn kindje verloor. Dat gegeven gaf mijn schrijfperiode extra lading.”

null Beeld

3. Stevie

“Onze kitten is vernoemd naar Stevie Nicks, de zangeres van onder andere Fleetwood Mac. Bij mijn vriend was eerst nog twijfel - we wonen driehoog in Amsterdam op 65 m2 - maar Stevie is zó brutaal, wild en lief tegelijk, dat we inmiddels beiden om zijn.”

4. Dierbaar

“In de woonkamer, boven een antieke stoel van opa en oma, hangt deze houtskooltekening gemaakt door mijn moeder. Een naakte vrouw, ik vermoed een zelfportret. Ik heb een fascinatie voor het vrouwelijk lichaam. Als fotograaf word ik vaak gevraagd voor naaktfotografie door vrouwen die bezig zijn met zelfacceptatie. Mooi om die kwetsbaarheid en puurheid in een foto te kunnen vangen.”

5. Notitieboekjes

“Sinds mijn zestiende draag ik altijd notitieboekjes bij me en een vulpen. Voor losse gedachtes, voor werk en één als dagboek. Vooral als ik ideeën onderzoek voor een boek of artikel werkt het als ik ze met de hand opschrijf. Los van het laptopscherm stroomt de creativiteit meer.”

6. Restaurant

“Café Restaurant Amsterdam is een fijne plek. Ik fiets er minstens eens per week naartoe. Het restaurant heeft een hoog plafond, industrieel gevoel, fijn licht en natuurlijk een goede kaart. Tot de lunch is het er rustig. Mijn favoriete tijdblok om heerlijk alleen te zijn.”

Nicole GabriëlsAnp, privébeeld.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden