Margriet logo
null Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Tatiana en Katalina konden zelf nog net op tijd wegkomen, voordat vluchten niet meer mogelijk was’

Jet van Lieshout (65) komt uit Helmond. Samen met haar man Jan besloot ze Tatiana (47) en haar dochter Katalina (16) in huis te nemen. “Het bijzonderst vind ik wat hun komst in mijn eigen netwerk teweegbracht.”

“De dag waarop Tatiana en Katalina zouden aankomen, verliep net even anders dan verwacht. Ik kreeg een telefoontje dat ze toch níét kwamen. Tatiana besloot vanuit Roemenië terug te gaan naar Oekraïne om haar twintigjarige zoon op te halen, die daar nog samen met zijn vriendin was. Alle mannen tussen de achttien en zestig jaar mogen Oekraïne niet uit, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het leger. Er zijn wel uitzonderingen, onder andere als een familielid een beperking heeft. Katalina is geboren met een hartafwijking, waardoor ze cognitief ietsje achterloopt en haar handen een stuk kleiner zijn. Voor Tatiana de laatste strohalm om haar zoon mee te krijgen. Helaas lukte dat niet. Tatiana en Katalina konden zelf nog net op tijd wegkomen, voordat de brug vanuit Odessa dichtging en vluchten niet meer mogelijk was.”

Eetgewoontes

“Tatiana nam opnieuw contact met ons op en sinds half maart zijn ze hier. Het bijzonderst vind ik wat hun komst teweegbracht in mijn eigen netwerk. Iedereen is zo meelevend en meedenkend, een soort olievlek aan vriendelijkheid. Deed ik een oproepje voor schoenen, dan stond het nog maar nét online of een kennis bracht een nieuw paar. Van onze lokale opticien kreeg Tatiana een bril; die van haar heeft ze in alle haast achtergelaten. Ook heeft de directrice van De Rooi Pannen in Eindhoven voor Katja een plek geregeld binnen de koksopleiding en mag Tatiana in september beginnen met een opleiding voor volwassenen. Beiden hebben een grote passie voor koken. In de eerste week hebben wij al kennisgemaakt met de Oekraïense keuken, zij met de Hollandse. Vooral het patatje speciaal viel erg in de smaak, haha. Ze moeten wel wennen aan de Nederlandse eetgewoontes; warm eten doen ze in Oekraïne op andere tijden en broodmaaltijden hebben ze bijna niet. Maar ze willen zich graag aanpassen.”

Rekening houden met elkaar

“In het begin was ik even bang hoe ze zouden reageren op de geaardheid van mijn dochter. Tatiana en Katalina zijn best gelovig en ik heb gehoord dat ze in Oekraïne anders tegen homoseksualiteit aankijken. Gelukkig hadden ze daar totaal geen moeite mee. Laatst had ik toevallig RuPaul’s Drag Race aan staan, een talentenjachtprogramma voor dragqueens. Toen Katalina naar beneden kwam, keek ze verbaasd naar de televisie. Gefascineerd heeft ze zitten meekijken. Iedereen in huis houdt rekening met elkaar. Het samenwonen gaat daarom heel goed, en ik heb er alle vertrouwen in dat dat zo blijft.”

Tatiana en Katalina en Jet (rechts). Beeld
Tara Beck.Marloes Bosch. Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden