Tante Co Beeld Tante Co
Beeld Tante Co

PREMIUMZij maakt het verschil

Tante Co gaat in gesprek met mensen in verpleeghuizen: ‘Ik zorg dat ze erbij blijven horen’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: tante Co, een digitaal scherm in de sociale ruimte van een verpleeg- of verzorgingshuis, waarmee contact wordt gelegd met de bewoners. Rogier Croes bedacht Tante Co.

Helene: “Rogier Croes is de bedenker van Tante Co, een interactief touch-screen, dat letterlijk praat met bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen. Zo'n simpel, maar briljant idee.”

Kun je vertellen wat Tante Co precies doet?

Rogier: “Dat is eigenlijk heel simpel. Tante Co zorgt dat mensen in verpleeghuizen gehoord worden, er nog bij horen en onderdeel zijn en blijven van de samenleving. Ze doet dit door elke week nieuwe vragen te stellen aan mensen, over hun dagelijks leven, via een interactief scherm. Dit zijn vragen als ‘Wat voor activiteit doet u graag?’ of ‘Wat vindt u van het ontbijt bij ons?’, maar ook ‘Was u vroeger vaak verliefd?’ of ‘Bent u wel eens eenzaam?’. Bij Tante Co mag je dit op een anonieme manier laten weten door op plaatjes te klikken, zodat verpleeghuizen elke week meer leren over het welzijn van de bewoners, op een makkelijke en laagdrempelige manier. Naast inspraak voor bewoners zorgt Tante Co dat medewerkers efficiënter kunnen werken en het verlaagt voor hen meteen de werkdruk.”

Wat is je drijfveer?

“Om mensen die in het laatste hoofdstuk van hun leven zitten ook nog gewoon mens te laten zijn. Als ik daar maar een heel klein beetje aan kan bijdragen, ben ik al blij. Het gaat mij om de kleine, dagelijkse dingen in hun leven. Klein geluk noemen we dat! Dat zijn juist de dingen die bepalen of je een fijne dag hebt en of je hebt gevoel hebt dat je er nog mag zijn.”

Hoe ziet je droom eruit?

“Mijn doel is om mensen zichtbaar gelukkiger te maken, binnen een week. En met zichtbaar bedoel ik dat ze weer inspraak over hun eigen leven ervaren en daardoor blijer en gelukkiger zijn. Veel bewoners leven op als ze met Tante Co aan de slag gaan, ook als ze in een dementietraject zitten. Zorg dat je beslissingen maakt mét bewoners in plaats van vóór ze.”

Van alles wat je tot nu toe hebt bereikt, waar ben je het meest trots op?

“Dat we echt een probleem oplossen. En dat ze vernoemd is naar mijn Tante Co die in Amsterdam woonde. De stem van Tante Co is ingesproken door mijn moeder, die 80 jaar is. Tante Co is een beetje van onze hele familie.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Dat was als eerste Anne-Mieke den Ouden. Zij was de moeder van een stagiaire die me voor het eerst de ogen opende hoe het leven in een verpleeghuis er echt uitzag. Ik schrok me echt kapot en wist meteen: ik ga al mijn kennis en ervaring vanaf nu inzetten om een verschil te maken in het leven van deze kwetsbare mensen. In een wereld die totaal onbekend voor me was. Het lijken soms kleine stapjes die we zetten, maar we zetten ze wel in de goede richting.

De eerste bestuurder die het omarmde, was Anke Huppertz van de Beyart in Maastricht. Met haar zijn we gaan testen en leren hoe we Tante Co effectief konden inzetten. Een fantastisch persoon die echt een verschil wil maken voor haar bewoners.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Ken je mensen die in de ouderenzorg werken, vertel ze dan over Tante Co of stuur ze naar de website. Vertel ze dat er, als inspraak van hun bewoners een uitdaging is en dat ze ook nog te maken hebben met personeelstekort, een oplossing voor is die Tante Co heet. Een Tante Co gun je toch iedereen?”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl.

Helene van SantenTante Co

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden