Margriet logo
Monique Klemann en Nelleke Noordervliet in de podcast Met Kaarten op tafel bij Margriet met Tanja Jess. Beeld Margriet
Beeld Margriet

PREMIUMpodcast

Tanja Jess over relaties: ‘Ik heb zoveel kikkers gekust’

Hoe ontmoet je de juiste man? Dat bespreekt Tanja Jess met Nelleke Noordervliet en Monique Klemann. “Ik had de bevestiging nodig dat iemand mij per se wilde en daarna ging ik pas nadenken of ik hem ook wilde. Daarnaast had ik ook nog eens moeite met binden.”

Tanja Jess, Monique Klemann en Nelleke Noordervliet zijn al lange tijd samen met hun partner. Tanja is 22 jaar samen met Charly, Monique al 27 jaar met haar partner en Nelleke overtreft hen allebei met de 52-jarige relatie met haar man. Ze bespreken het thema lange relaties in deze podcastaflevering van Kaarten op tafel bij Margriet.

De eerste ontmoeting

“De meeste van mijn vrienden zijn al aan hun tweede, zo niet derde relatie bezig,” vertelt Monique. “Ik was slim genoeg om geen verwachtingen te hebben. Ik leefde heel erg in het moment, maar dacht wel: deze man wordt sowieso een fantastische vader voor mijn kinderen. Toen ik hem zag vond ik hem gelijk een leuke man.” Nelleke kwam haar man voor het eerst tegen op een feestje. “Hij kwam binnen met een prachtige blonde vrouw aan zijn zij en ik zei gelijk tegen mijn vrienden: deze is van mij. Twee weken later ben ik bij hem gaan wonen en ik ben nooit meer weggegaan.”

Tanja, Monique en Nelleke zijn het erover eens dat het moeilijk is om de juiste partner eruit te pikken. “Er zijn genoeg mannen die naar je toe komen die wel leuk zijn, maar ik kies liever zelf,” zegt Monique.

Bij Tanja lag het precies tegenovergesteld. “Ik heb zoveel kikkers gekust. Ik had de bevestiging nodig dat iemand mij per se wilde en daarna ging ik pas nadenken of ik hem ook wilde. Daarnaast had ik ook nog eens moeite met binden.”

Vechten voor elkaar

Op de vraag of het het belangrijk is voor een succesvolle relatie om voor elkaar te vechten en door moeilijke tijden heen te worstelen, is het antwoord simpel. Nelleke: “In elke relatie komen er periodes voor waarin je een beetje afstand hebt tot elkaar, daar moet je wat aan doen. Het is voortdurend alert zijn en dan bereid zijn te werken.” Tanja ziet een lange relatie dan ook als de ultieme kans om zichzelf als mens te verbeteren en te groeien, omdat er niemand anders is die zo intensief met haar samenleeft en zo eerlijk tegen haar durft te zijn als haar partner.

Zelfliefde en humor

Ook het onderwerp zelfliefde komt aan bod. Houd je wel genoeg van jezelf? Als je niet van jezelf kunt houden, kun je ook niet van een ander houden is daarbij de spreuk, maar Tanja wordt er een beetje moe van. “Mensen zijn zo bezig met zichzelf, dat ze niet meer in ogenschouw houden wat hun partner nodig heeft.”

Maar over één ding zijn ze het in elk geval wel eens: humor is ontzettend belangrijk in een relatie. “Die speelsheid vind ik belangrijk, die humor. Dat heeft mijn man heel erg en daar viel ik dan ook op,” vertelt Monique. “Dat is voor mij het wezenlijke,” vult Nelleke aan. “Dat je om jezelf kunt lachen, dat je om elkaar kunt lachen, dat je om de situatie kunt lachen en afstand doet van je ego.”

“Humor werkt enorm ontwapenend,” sluit Tanja af.

Benieuwd naar de ultieme relatietip van de vrouwen? Geloven ze eigenlijk in monogamie? En hoe belangrijk vinden ze seks nog na al die jaren in een relatie? Beluister hier de aflevering:

Wil je nog meer afleveringen van de podcast luisteren? Dat kan hier.

Sanne van der LindenMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden