MT40 M40 Relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Sylvia is, als ze heeft gedronken, niet te stoppen en niet voor rede vatbaar’

Sylvia (58) is woedend als ­Tjeerd (59) en Olivia (23) haar ­confronteren met haar drinkgedrag. De ruzies die daaruit ontstaan, gaan volgens Sylvia over heel andere dingen...

MT40 M40 Relatie redden Beeld

Olivia

Olivia heeft naar onze praktijk gebeld en ­gevraagd om een afspraak. Ze wilde met mij komen praten omdat ze zich zorgen maakt over haar moeder. Ik heb voorgesteld dat ze haar zorg met haar ouders deelt en hun vraagt mee te komen voor een gesprek.

“Het gaat over het drinken van mama,” zegt Olivia, “wij maken ons zorgen daarover. Mama drinkt elke dag. Volgens Isa, die tot voor kort thuis woonde, neemt ze zodra ze van haar werk komt een glas wijn. Dan onder het koken een paar glazen en bij het eten staat de fles op tafel. Daarna, vanaf een uur of acht, is ze eigenlijk niet meer aanspreekbaar. Ze vertelt tien keer hetzelfde verhaal, ­r­eageert supergeïrriteerd als we daar wat van zeggen en zit eindeloos aan de telefoon met vriendinnen, die ook wel doorhebben dat ze aangeschoten is. Mensen nemen vaak de telefoon niet op. Ik begrijp dat heel goed.

Mijn vriend weet inmiddels wel wat er aan de hand is, maar je schaamt je toch als je moeder zich zo gedraagt. Zijn ouders zijn laatst bij ons komen eten en toen deed ze ook raar omdat ze te veel had gedronken. Ze denkt dan dat ze grappig is en interessante verhalen heeft, maar ze heeft niet door dat mensen zich ongemakkelijk voelen. Er komen ook steeds minder mensen bij ons thuis. Ik heb geprobeerd met mama hierover te praten, maar ze ontkent dan dat ze te veel drinkt en beklaagt zich erover dat papa alleen maar werkt en geen aandacht heeft voor haar en dat hij altijd meteen wegloopt als ze het ­ergens over wil hebben.”

Tjeerd vult het verhaal van zijn dochter aan: “Ik loop weg omdat Sylvia dan heel geëmotioneerd en onredelijk is, begint te schreeuwen en me te beschuldigen. Het heeft dan geen zin om verder te praten. Toen de meisjes nog thuis woonden, was dit ook al aan de gang en toen wilde ik natuurlijk helemáál niet dat gesprekken uit de hand liepen. Maar Sylvia is, als ze heeft gedronken, niet te stoppen en niet voor rede vatbaar. Ze vond het verschrikkelijk dat Isa onlangs uit huis ging en bij Olivia introk. Ik heb haar uitgelegd dat dit met haar gedrag te maken heeft, dat ze haar dochters op deze manier zelf uit huis jaagt. Ik weet dat ze nu boos is omdat we deze afspraak hebben gemaakt en dat ik dit over haar zeg. Maar er moet iets gebeuren, want zo gaat het niet meer. Ik wil niet scheiden, ik voel me verantwoordelijk voor haar en hou ook nog van haar, van hoe ze was. Maar zo maakt ze alles kapot.”

MT40 M40 Relatie redden Beeld

Sylvia

“Ja, natuurlijk ben ik boos. We zouden een gesprek hebben met u omdat de kinderen zich zorgen maakten over de ruzies tussen Tjeerd en mij. En nu blijkt plotseling dat het een truc was om mij hierheen te krijgen en ligt het allemaal aan mij. Nu word ik hier plotseling neergezet als een alcoholist. Ik wil best toegeven dat ik af en toe meer drink dan goed voor me is. Maar niemand vraagt zich af hoe dat komt. Ik ben zeker niet verslaafd. Ik kan zo ophouden met drinken als het moet. Maar voor wie zou ik dat doen? Mijn man is niet in mij geïnteresseerd en mijn dochters hebben hun eigen leven. Ik ben altijd in mijn eentje verantwoordelijk geweest voor hun opvoeding, en nu kiezen ze de kant van hun vader. Dat is pijnlijk. Ik voel me vaak niet gezien en onterecht behandeld door Tjeerd en in mindere mate door mijn dochters. Ik heb het gevoel dat ik totaal niet word gewaardeerd voor alles wat ik doe.”

“Op mijn werk worden er ook steeds meer eisen gesteld en wordt voortdurend van ons gevraagd dat we ons aanpassen aan nieuwe systemen. Als ik alcoholist zou zijn, zou ik dat niet voor elkaar hebben gekregen. Het is wel zo dat ik kapot ben als ik van mijn werk thuiskom. Dus dan ben ik echt even toe aan rust aan mijn hoofd en een glas wijn om te ontspannen. Er wordt dan meteen van mij verwacht dat ik een maaltijd bereid, maar ik heb dat moment voor mezelf nodig. Daarna drink ik nog een glas bij het eten. Tjeerd ook overigens. Het is echt niet zo dat ik die fles wijn in mijn eentje opdrink. Na het eten komt het zelden voor dat ik nog wat drink. Zij weten daar trouwens niets van, want ik zit dan ­altijd alleen. De meisjes hebben hun eigen leven en zo hoort het ook. En Tjeerd zit altijd in zijn werkkamer. Geen idee wat hij daar doet, maar het is duidelijk dat hij liever daar is dan bij mij. Hij slaapt er tegenwoordig ook, omdat ik volgens hem snurk.”

“Het is waar dat onze gesprekken vaak uitlopen op ruzie. Misschien moeten we het er eens over hebben hoe dat komt. Tjeerd ­verdraagt gewoon geen kritiek. As ik dan een keer de kans krijg om iets tegen hem te zeggen, over hoe ik me voel of dat ik altijd alleen zit, dan zegt hij dat ik altijd kritiek heb, maar het is eerder omgekeerd. Hij ­begint steeds over het feit dat ik te veel drink, dat ik hysterisch doe en dat met mij niet te praten valt. Niemand vraagt zich ooit af hoe het met mij gaat en waarom ik af en toe wat meer drink dan goed voor me is.”

MT40 M40 Relatie redden Beeld

Therapie

De start van de therapie verloopt dan ook moeizaam. Om te beginnen krijg ik geen informatie over het drankgebruik dat door Sylvia wordt ontkend of gebagatelliseerd. Als ik haar vraag om bij te houden hoeveel glazen ze drinkt, heeft ze dat niet genoteerd maar maakt in haar hoofd een schatting, die volgens ­Tjeerd niet klopt. Ik bespreek met hen wat alcoholmisbruik is. Verantwoord ­alcoholgebruik is maximaal een glas per dag, waarbij je in staat bent om regelmatig ook dagen over te slaan. Er is sprake van te veel drinken, dus van alcoholmisbruik, als je als vrouw meer dan 14 glazen per week drinkt en als man meer dan 21. Sylvia erkent dat ze daar regelmatig overheen gaat. Vervolgens neem ik met haar en Tjeerd door wat de positieve en negatieve gevolgen zijn van het drinken voor haarzelf, voor de kinderen en voor de relatie. Voor haarzelf heeft het drinken het ­effect dat ze zich kan ontspannen en tot rust komt na een werkdag waarin ze overvraagd wordt. Ook voelt ze na een paar glazen minder de eenzaamheid en het onvermogen om contact te maken met Tjeerd. Tegelijk zorgt de drank juist voor meer afstand van man en ­kinderen.

Na dit gesprek besluit ze om helemaal met drinken te stoppen, want dat kan ze best, daar is ze nog steeds van overtuigd. Een aantal pogingen hiertoe mislukken. Daar is steeds een reden voor: ruzie met Tjeerd of een probleem op haar werk.

Sylvia besluit dat volledig stoppen ook onzin is. Ze kan het best houden bij een glas per dag, zoals iedereen. Dat kan ze niet, blijkt.

Misschien had ik haar op dat moment moeten verwijzen naar een instelling die gespecialiseerd is in de behandeling van verslaving. Ik was echter bang dat ze dan zou afhaken. Bovendien hoopte ik dat Tjeerd haar zou kunnen helpen met stoppen met drinken, door meer dingen samen te doen en door Sylvia’s geworstel te zien en te erkennen in plaats van boos te worden en zich op te sluiten in zijn werkkamer.

Het was een uitermate moeizame therapie, waarin ik regelmatig wanhoopte als Sylvia weer een terugval had, en Tjeerd dreigde op te stappen. Uiteindelijk is het Tjeerd en Sylvia toch gelukt hun problemen te overwinnen met aandacht en zonder drank.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden