Margriet logo
Swanhilde Borgman Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

PREMIUM

Swanhilde (55) werd belaagd tijdens haar stage: ‘Hij raakte mij aan zonder dat iemand het zag’

Vanaf 25 november start Orange the World: de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Seksueel grensoverschrijdend gedrag valt hier ook onder en gaat verder dan de incidenten op het nieuws. Swanhilde Borgman (55) werd als zeventienjarige stagiaire belaagd in het ziekenhuis door een getrouwde collega. Ze vertelt haar verhaal aan Margriet.

Swanhilde was zeventien toen zij stage liep in een ziekenhuis. “Ik vond stage lopen spannend. Een aardige, leuke verpleger van 32 nam mij onder zijn hoede.” Maar de fijne sfeer veranderde al snel. Langzaam maar zeker begon de verpleger steeds vervelender en opdringerig gedrag te vertonen. “Dan gaf hij me een tik op mijn billen, zorgde hij steeds vaker dat hij alleen met mij in een ruimte was of vertelde hij me hoe mooi hij me vond. Maar hij vertelde me ook dat hij getrouwd was en dat zijn vrouw in verwachting was van hun tweede kindje.”

Zo veel mogelijk te ontwijken

Swanhilde vond de situatie tussen haar en de verpleger steeds onaangenamer worden, maar wist niet wat ze moest doen. “Eerst deed ik er luchtig over. Zo ben ik normaal gesproken niet, maar als stagiaire was ik afhankelijk van een beoordeling. Ik ging me wel afvragen of ik hem aanleiding had gegeven dit te doen. Dat was natuurlijk niet zo, maar op dat moment twijfelde ik aan alles.”

De situatie met iemand bespreken was voor Swanhilde geen optie. “Mijn ouders vertelde ik niets. Ik wist zeker dat zij zouden willen dat ik actie ondernam.” Ook haar stagebegeleider vertelde ze niets. “Ik was bang dat ik mijn stage hierdoor niet zou halen. Op de afdeling was deze man erg geliefd, dus ik durfde het niet aan om dit verhaal te delen. Door hem te beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag zou ik hem toch in diskrediet brengen. Ik probeerde het daarom op een andere manier op te lossen: hem gewoon zo veel mogelijk ontwijken.”

Dat bleek moelijker dan gedacht, want hij deed er alles aan om bij Swanhilde in de buurt te zijn. “Hij zorgde ervoor dat ik met zijn diensten moest meelopen. En als ik bijvoorbeeld het toilet uitliep, raakte hij mij weer op zo’n manier aan dat niemand anders het zag. Het was een heel onveilige en vervelende situatie.”

Je raakt je onbevangenheid kwijt

Toen Swanhilde naar haar volgende stage ging, merkte ze pas goed wat het gedrag van de verpleger met haar had gedaan. “Deze man had me mijn onbevangenheid afgenomen. Tijdens mijn nieuwe stage stelde ik me afstandelijker op naar mijn collega’s. Ik dacht: mocht er een vervelende situatie ontstaan, dan weet ik in elk geval voor mezelf dat ik niet te veel in het sociale contact ben meegegaan.”

Dit merkte haar stagebegeleider ook op en ze kreeg te horen dat ze wel iets meer van haarzelf mocht laten zien. “Toen heb ik voor het eerst verteld over mijn ervaring op mijn vorige stage. ”

Ik laat dit nu niet meer gebeuren

Swanhilde zegt dat ze geen blijvende schade heeft overgehouden aan haar ervaringen met de verpleger in het ziekenhuis. “Ik neem het hem zéker wel kwalijk en ik baal ervan dat hij voor mij een periode die erg leuk en leerzaam had moeten zijn zo erg heeft verpest.”

Maar ze heeft er ook van geleerd, zo ontdekte ze een tijdje geleden toen ze in een vervelende situatie terechtkwam. “Ik was in de stad en merkte dat ik in verschillende winkels steeds dezelfde man zag. Toen ik later de tram in stapte, stapte hij ook in. En toen ik uitstapte, deed hij dat ook.”

Om ervoor te zorgen dat hij niet zou ontdekken waar ze woont, liep Swanhilde door allerlei verschillende straten, maar niet naar huis. Hij bleef haar achtervolgen. “Op een gegeven moment heb ik me omgedraaid en gezegd: ‘Hé, wat wil je eigenlijk van mij? Ik heb het gevoel dat je achter me aanloopt, daar ben ik niet van gediend.’ Hij zei niks en sloeg een straat in. Ik vond het lastig om te doen, maar wat ik toen tijdens die stage heb meegemaakt, laat ik mij niet meer gebeuren!”

Het bespreekbaar maken

Swanhilde vindt het belangrijk dat er aandacht blijft voor vrouwen en meisjes die worden lastiggevallen om zo meer bewustzijn te creëren. “Het is belangrijk dat erover wordt gesproken. Zo durven jonge meisjes en vrouwen die hiermee te maken krijgen zich misschien wél uit te spreken: tot hier en niet verder.”

Swanhilde is te zien in de documentaire Belaagd van de KRO-NCRV. In deze documentaire vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Belaagd wordt uitgezonden op vrijdag 9 december om 22.18 uur op NPO2, tijdens de actieweken van Orange the World van 25 nov. tm 10 dec. om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Hulp nodig na geweld of bedreiging thuis, door je partner of een naaste? Of ken je iemand bij wie dit speelt? Bel bij direct gevaar 112. Bel Veilig Thuis voor advies of hulp via 0800-2000 (gratis en kan anoniem) of chat op veiligthuis.nl.

Sanne van de WeteringEigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden