Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Laten we stilstaan bij het waardevolle van onze vrijheid’

mijn-verhaal-laten-we-stilstaan-bij-het-waardevolle-van-onze-vrijheid.jpg

Deze week vertelt Henny in Mijn verhaal waarom het zo belangrijk is om stil te staan bij het waardevolle van onze vrijheid. Haar moeder en haar oom en tante hebben veel narigheid meegemaakt tijdens de oorlog. Het herdenken en de twee minuten stilte zijn daarom erg belangrijk voor Henny.

“De oorlog speelde inmiddels lang geleden. Het is straks al 76 jaar terug dat we zijn bevrijd.”

Verschrikking

“Er zijn nog maar weinig mensen die de verschrikking van de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en toch is het belangrijk dat we blijven herdenken. Om stil te staan bij wat er is gebeurd én bij wat ons zo dierbaar is, nu en in de toekomst: onze vrijheid. Mooi, de aandacht die hier vorig jaar ook in Margriet aan werd besteed met ontroerende verhalen. Wat ik zelf heb meegekregen van die zwarte jaren?”

Verraden

“Onze moeder verloor in oktober 1944 haar oudste broer Roelof. Hij werd waarschijnlijk verraden en daarop zonder pardon doodgeschoten. Het feit dat hij ondergedoken zat in Oldebroek, om te voorkomen dat hij tewerkgesteld zou worden in Duitsland, had daarvoor al een grote impact gehad op het gezin met negen kinderen.”

Lees ook: Mijn verhaal: ‘Wij als ‘gouden duo’ maakten elkaar langzaam stuk’

Oldebroek

“Mijn tante, toen nog maar vier jaar, dook bij razzia’s onder de dekens, omdat ze niet wist waar haar broer was en bang was hiernaar te worden gevraagd. Mijn moeder verzon steeds redenen om op de fiets naar Oldebroek te gaan, zodat ze kleren kon brengen en met haar eigen ogen kon zien hoe het met Roelof ging.”

“Wat een verdriet in het gezin en in de familie toen hij overleed. Er zijn brieven van Roelofs vriendin, van familieleden en vrienden, waarin te lezen valt hoe geliefd hij was. Van koningin Wilhelmina kreeg de familie de condoleances. En er is nog altijd contact met de familie die Roelof ondergedoken hield.”

‘Waardevolle vrijheid’

“Die vreselijke oorlog heeft zo veel sporen van verdriet en gemis achtergelaten. Moeilijk vond ik het bijvoorbeeld ook als mijn moeder, door de herinneringen die dat opriep, ineenkromp als er een vliegtuig door de geluidsbarrière ging. Ze leeft niet meer. Maar wij als haar kinderen zullen altijd haar verdriet met ons meedragen.”

“En we zullen blijven doen wat zij ons meegaf door jaarlijks bloemen te leggen en twee minuten stil te zijn bij de herdenking op 4 mei. Nooit meer oorlog? Het lijkt een utopie, maar laten we blijven herdenken om de zinloosheid van oorlog aan te geven en om stil te staan bij het waardevolle van onze vrijheid. Door onze vrijheid te vieren is het sterven van velen niet voor niets geweest.”

Beeld | Getty Images

Ook interessant