Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Sonja: ‘Mijn chronische pijn is stukken minder erg in de zomer’

20210603m35_reportage_zonzeezen_sonja_389a5148_hr.jpg

Voor veel mensen zorgt de zomer voor een hoop vrolijkheid. Ook Sonja Jimidar (75) is dol op dit seizoen. Al is het alleen maar omdat zij zich door haar chronische pijn een stuk beter voelt als het zonnetje schijnt.

“Ik houd van de zomer; het weer brengt me terug naar de warmte van Suriname, waar ik ben opgegroeid. Ook voor mijn gezondheid is de zomer veel beter. Ik heb meerdere herseninfarcten gehad en hartproblemen; mijn chronische pijn is stukken minder erg in de zomer. De warmte is heel prettig voor mijn spieren. Hoewel ik het zalig vind om in Suriname te zijn, is definitief teruggaan naar mijn geboorteland geen optie: al mijn kinderen wonen hier en de gezondheidszorg is er slecht. Hier bel je 112 en komt er meteen iemand, in Suriname moet je bidden dat ze op tijd zijn.”

Mensen kijken

“Ik woon al bijna dertig jaar in Den Haag. Als het lekker weer is, ga ik naar Scheveningen om een visje te eten, of ik ga op een terrasje zitten. Ik vind het ook leuk om naar de kinderboerderij te gaan, dat is twee minuutjes lopen. Soms ga ik gewoon op een bankje in het park zitten om mensen te kijken. In de zomer ga ik graag naar de Haagse Markt. Daar lopen alle culturen door elkaar. Het is een soort ontmoetingsplek, er komen Surinamers uit het hele land op af, heel gezellig. Bijna iedereen is vrolijk en de mensen zijn meer toegankelijk. De sfeer is aanstekelijk. Die zonnige sfeer neem ik mee naar huis.”

Zonder sokken

“Ik straal meer in de zomer, mijn problemen lijken verder weg. En ik vind het lekker dat je niet zo veel kleren aan hoeft. Heerlijk om schoenen zonder sokken te dragen. Ik merk dat ik anders eet in de zomer; heb meer plezier in het koken en lust meer. Ik ben gelukkiger. In de 
herfst en winter luister ik vaker naar de Hindoestaanse radio. Daaruit weergalmenvrolijke klanken van liedjes die me doen afdwalen naar vroeger.”

Tekst | Suus Ruis

Fotografie | Petronellanitta

Ook interessant