null Beeld

Sonja Bakker: ‘Ik heb zin in een nieuw begin’

Begin december moet haar nieuwe huis in Bergen klaar zijn. Prima timing, want Sonja Bakker (43) houdt van de feestdagen. Ondanks haar recente relatiebreuk zal ze allesbehalve alleen zijn.

'Na veel te hebben nagedacht, heb ik het moeilijke besluit genomen om uit elkaar te gaan. Wij gaan verder als trotse ouders van onze mooie kinderen.’ Met die boodschap kondigde Sonja half augustus op Instagram haar scheiding met Jan Reus aan. Na zes jaar kwam er een einde aan het samengestelde gezin van Sonja Bakker: Jan, Sonja en hun zoontje Bram (bijna 5), en Tristan (14) en Finn (bijna 13), de puberzoons van Sonja en Koen Lenting. Ze heeft zelf de knoop doorgehakt, maar dat wil niet zeggen dat de beslissing haar niet in de koude kleren gaat zitten. Met al een gebroken relatie achter de rug had ze juist met Jan hoog ingezet op een ‘tot de dood ons scheidt’-relatie, vertelt ze.

“Mijn relatie met Jan móést lukken, ook voor Bram. Als negentienjarige maakte ik de scheiding van mijn ouders mee, en dat vond ik verschrikkelijk. Verdriet is verdriet, hoe oud je als kind ook bent. Ik wilde dat mijn ouders het fijn hadden met elkaar en samen bleven. Ze zijn met ruzie uit elkaar gegaan en spreken elkaar ruim twintig jaar later nog steeds niet. Iets wat ik nooit heb begrepen. En dan ben ik nu zelf twee scheidingen verder. Zo had ik me dat écht niet voorgesteld. Dat ik die stap heb gezet voelt aan de ene kant als een opluchting, maar ook als falen. Een teleurstelling. Jan en ik zijn voor de wet niet getrouwd, maar een breuk blijft een breuk. De pijn is hetzelfde.”

Sonja logeert bij haar au pair Maria in een rijtjeswoning in Hoorn of ze bivakkeert in het vakantiehuis op Ibiza. Haar huis in Hoorn is verkocht; het nieuwe huis in Bergen staat langer dan gepland in de steigers. Ze leeft al maanden uit een koffer. Krap voor Sinterklaas zal het klaar zijn, verwacht ze. Bij Maria thuis vindt ze rust. “Ze is zorgzaam, staat altijd voor me klaar, heeft een enorme humor en is eerlijk. Maria voelt als mijn zusje. We vertellen elkaar alles, ook nu met de scheiding. Ik kan bij haar uithuilen, relativeren en ik kan vreselijk met haar lachen. Maria begrijpt waarom ik voor mezelf heb gekozen.”

Die beslissing moet je heel wat slapeloze nachten hebben bezorgd.

“Absoluut! Ik voelde me al heel lang alleen in mijn relatie met Jan, was niet meer gelukkig en kreeg last van hyperventilatie. Ik trok de kar en was alleen maar aan het pleasen. Omdat ik wilde dat we bij elkaar bleven. Niemand is perfect, superman of superwoman bestaat niet, zo vergoelijkte ik mijn ‘onvrede’. Ik twijfelde ook aan mezelf. Misschien deed ik wel iets structureel fout in relaties. Jan en ik hebben heel veel gepraat, kortstondig relatietherapie gevolgd en uiteindelijk geconcludeerd dat we te verschillend in het leven staan. Ik heb veel van Jan gehouden, maar we waren geen maatjes meer. Dat alles doet niets af aan Jans warme persoonlijkheid of aan de mijne.

‘Ben je altijd gelukkig geweest?’ Dat is vast de eerste vraag die ze ‘boven’ stellen als je doodgaat. Als het antwoord dan ‘nee’ is… Ik moest een beslissing nemen, ook in het belang van Jan en de kinderen.”

Hoe heb je het de kinderen verteld?

“Ik heb eerlijk verteld dat de liefde van mijn kant over is. Bram is natuurlijk te klein om het te begrijpen, maar Tristan en Finn reageerden goed op het nieuws. Ze konden het prima met Jan vinden, maar hij is hun vader niet. Dat is toch anders. Met Koen heb ik co-ouderschap; doordeweeks wonen ze bij hem, in de weekenden bij mij. Zij willen dat ik gelukkig ben en respecteren mijn keuze. In drama blijven hangen is ook niets voor de Bakkertjes: we gaan vooruit, niet achteruit. ‘Je hebt het lang volgehouden, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten,’ zo reageerde mijn vader.”

‘Mijn ouders zijn met ruzie uit elkaar gegaan en spreken elkaar ruim twintig jaar later nog steeds niet. Dat heb ik nooit begrepen’

Doorgaan is makkelijker gezegd dan gedaan.

“Dat is zo, maar zo’n instelling helpt wel. Natuurlijk zit ik nog in een achtbaan van emoties. Opgelucht omdat ik een keuze heb gemaakt, maar soms ook intens verdrietig. Lachen en huilen wisselen elkaar af. Ik voelde me ook zo moe, alsof alles er in één keer uitkwam. Ik hoefde de schijn niet meer op te houden. Alles voor de eerste keer ‘alleen’ doen, zonder Jan, is even moeilijk. Op vakantie gaan bijvoorbeeld. Dan ben ik blij dat het lukt, en dat ik het fijn heb met de kinderen, mijn vader, broer, zus en vrienden. Daar draait het toch allemaal om.”

Wat heb je ervan geleerd?

“Je stapt wijzer in een tweede huwelijk. Je bent al een persoonlijkheid en verandert elkaar niet meer. In het begin dacht ik nog wel dat dat kon, veranderen. Maar dat kun je echt vergeten. Je bent wie je bent. Ik heb geleerd dat ik meer bij mezelf moet blijven en moet stoppen met pleasegedrag.” (lachend) “Dat lukt al aardig! Op vakantie heb ik er dit keer bijvoorbeeld geen weekprogramma doorheen gejast. Normaal entertain ik iedereen: van de bingo tot aan de karaoke en bonte avond toe. Nu hebben we heerlijk rondom het huis gehangen, met elkaar gegeten, gezwommen en veel gepraat. Dat deed me zo goed. Verder heb ik ontdekt dat ik best een solist ben, meer dan ik dacht.”

Lees het hele interview met Sonja Bakker in Margriet nr. 48/49. Je kunt het hele interview ook online lezen via Blendle.

null Beeld

Interview | Ingrid Spelt

Fotografie | Ester Gebuis

Styling | Inge Holkenborg

Visagie | Astrid Timmer

Lees ook

Bekijk ook

Toegegeven, het is ook niet ons favoriete klusje. Maar soms is je vitrage toch echt aan een wasbeurt toe. Gelukkig ziet hij er weer snel uit als nieuw door dít middel te gebruiken. Staat gewoon in je badkamerkastje…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden