MT48 M48 relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Soms denk ik: had ik maar niet verteld dat ik verliefd was op een ander’

Lydia (52) en Jeroen (58) zitten in een diepe crisis nu Lydia heeft opgebiecht een affaire te hebben gehad. Het onderlinge vertrouwen is totaal verdwenen.

MT48 M48 relatie redden Beeld

Lydia

“Als dit zo blijft, kunnen we beter voorlopig uit elkaar gaan tot Jeroen weet wat hij wil en we een nieuwe start kunnen maken. Want dit houd ik niet vol. Begrijp me goed: dit is niet waar ik voor kies, absoluut niet, maar ik kan niet samen in een huis wonen met een man die me negeert en die bevriest als ik hem aanraak. Als ik probeer met hem te praten over ons en over hoe het nu verder moet, komt hij telkens met dezelfde verwijten en luistert hij totaal niet naar wat ik hierover te zeggen heb. Hij blijft maar herhalen dat ik zijn vertrouwen zo heb beschadigd dat hij niet weet of hij me ooit nog kan geloven. Terwijl ik eerlijk tegen hem ben geweest: ik heb hem zelf verteld dat ik korte tijd iets heb gehad met een collega. Ik was heel erg verliefd op die man en hij op mij. We hebben een paar keer gezoend en ik ben één keer met hem naar bed geweest. Mijn collega was er van het begin af aan duidelijk over dat hij nooit bij zijn gezin zou weggaan en zelf wilde ik dat ook niet. Wat ik gedaan heb voelde meteen heel erg fout tegenover Jeroen. Omdat ik er zo veel angst en spanning over had dat het uit zou komen, heb ik het op een bepaald moment zelf tegen Jeroen verteld. Hij had al wel gemerkt dat ik afstandelijker was en snel geïrriteerd. Hij heeft zelfs gevraagd of er iets was, of ik soms verliefd was op een ander. Hij vermoedde ook op wie. Eerst heb ik het ontkend, maar toen ben ik er een paar dagen later op teruggekomen en heb het toegegeven. Soms denk ik dat ik dat beter niet had kunnen doen. Maar ik voelde me zo slecht over mijn leugens. Wat meespeelde was dat ik zeker wist dat dit moest stoppen, maar ik niet wist of ik dat zou kunnen. Ik was op een bepaalde manier totaal geobsedeerd door die man. Door het te vertellen tegen Jeroen wist ik dat het afgelopen moest zijn.”

“Inmiddels is dit een halfjaar geleden. Jeroen was vreselijk boos en gekwetst toen ik het vertelde. Eigenlijk wist hij niet of hij verder wilde. Voor mij was duidelijk dat ik dat wel wilde. Jeroen wilde allerlei details weten over wat er precies was gebeurd en waar en hoe vaak en wat ik dan tegen die man zei. Hij zei dat hij dat precies moest weten om het te kunnen verwerken, maar hij maakte er een heel ander verhaal van. Volgens hem heb ik echt een relatie gehad met deze man en zou ik bij hem weggegaan zijn als die andere man dat had gewild. Dat is echt niet zo, maar dat gelooft hij niet.”

MT48 M48 relatie redden Beeld

Jeroen

“Ik weet niet meer wat ik moet geloven. In eerste instantie zei Lydia dat er niets was tussen Tom, zo heet die collega, en haar. Toen was het verhaal dat ze goede vrienden waren en af en toe samen lunchten of iets gingen drinken omdat ze zogenaamd iets over het werk moesten bespreken zonder steeds gestoord te worden. Ik vond het raar dat er kennelijk zo veel besproken moest worden met die man, want hij stuurde ook ’s avonds nog berichtjes. Ik merkte dat Lydia haar telefoon voortdurend bij zich hield, terwijl ze daar vroeger nooit zo moeilijk over deed. Bovendien was ze anders tegenover mij: gereserveerd, kon weinig hebben. Dus heb ik wel gevraagd wat er aan de hand was tussen die Tom en haar. Ze reageerde daar woedend op: wat dacht ik wel van haar? Het was mijn achterdocht en mijn jaloezie, waardoor ik me van alles in mijn hoofd haalde. Ze heeft dat nog verschillende keren herhaald en toen heb ik gevraagd of ik dan de berichtjes in haar telefoon mocht zien, als er toch niets aan de hand was. Toen heeft ze het verteld. Omdat ze natuurlijk ook moeilijk anders kon. Ze draaide het overigens zo, dat het eigenlijk deels mijn schuld was, omdat wij in die periode een beetje langs elkaar heen leefden en weinig tijd samen hadden. Volgens haar was ze daardoor kwetsbaar voor de aandacht en de bewondering van die andere man.”

“Ik begrijp best dat je je aangetrokken kunt voelen tot iemand, dat heb ik uiteraard ook weleens gehad. Zo’n gevoel kan je overkomen, maar je kunt vervolgens besluiten om daar wel of niet iets mee te doen. Ik heb Lydia gevraagd waarom ze ervoor koos om verder te gaan in die relatie en seks te hebben met die man. Terwijl wij samen een duidelijke afspraak hebben dat we dat niet doen. Zij heeft eerder zelfs tegen mij gezegd dat het voor haar het einde van de relatie zou betekenen als ik vreemd zou gaan. Ze zegt dat die man haar niet heeft gedwongen, dat het in een soort roes gebeurde en dat ze er meteen spijt van had. Volgens haar heeft ze maar één keer seks met hem gehad, maar wie zegt mij dat dat klopt? Ze beweert dan wel dat ze eerlijk is geweest hierover, maar dat was omdat ze niet anders kon. Ik hoor haar net zelfs zeggen dat ze spijt heeft van die eerlijkheid. En ze blijkt extreem goed te kunnen liegen. Ik wil wel proberen om onze relatie nog een kans te geven, maar mijn vertrouwen is zó beschadigd, dat ik echt niet kan beloven dat het nog goed komt.”

MT48 M48 relatie redden Beeld

Therapie

Voor de meeste mensen is het een enorme schok als ze ontdekken dat hun partner een relatie met een ander heeft. Het geeft het gevoel dat de basis van vertrouwen verdwenen is en dat de relatie op drijfzand is gebouwd. Daarbij maakt het uit of de ontrouwe partner uit zichzelf vertelt wat er is gebeurd of dat de ontrouw wordt ontdekt. In dat laatste geval is er meestal al een langere periode sprake van leugens en bedrog en dat maakt de breuk in het vertrouwen nog erger. Hoe langer en hoe beter de ontrouwe partner heeft gelogen, hoe moeilijker het is om hem of haar naderhand nog te geloven. De partner die de ontrouw heeft ontdekt, krijgt het gevoel dat hij de ander niet meer kent. Dit was immers niet wat ze elkaar hadden beloofd, zo kent hij haar niet. Ze zouden toch altijd eerlijk zijn? Die afspraken betekenden kennelijk niets.

Dat gevoel: dat je anders bent dan je van jezelf dacht, hoor ik ook vaak van de ontrouwe partner. Ook Lydia heeft het gevoel dat ze iets deed wat eigenlijk niet bij haar past. Ze kent zichzelf niet zo.

Tegelijk is de fase van een verboden verliefdheid ook spannend en verleidelijk. Zeker als je het vergelijkt met een langer durende relatie waarin je elkaar misschien wat te veel als vanzelfsprekend bent gaan beschouwen.

Het uitkomen van een buitenechtelijke relatie is schokkend en pijnlijk. Tegelijk is het ook het moment waarop een keuze moet worden gemaakt voor ofwel de vertrouwde relatie of voor de nieuwe geliefde. In die periode praten partners heel intensief met elkaar en vaak vlamt ook de passie weer op en is er vaker seksueel contact. Partners vechten opnieuw voor elkaar en voor de relatie. Daarna, als ze voor de tweede keer hebben gekozen voor elkaar, begint het eigenlijke verwerken van de ontrouw.

In de fase waarin een keuze moet worden gemaakt, maar vooral ook in de fase daarna, van de verwerking, moet veel worden gepraat. De ontrouwe partner moet echt luisteren en voelen hoeveel pijn hij of zij de ander heeft gedaan en hoe boos, geschokt, angstig en verlaten die ander zich heeft gevoeld. Voor de ontrouwe partner is het moeilijk om dit aan te horen. Hij of zij wil vooral deze periode afsluiten, er is toch spijt betuigd, een keuze gemaakt: dus laten we ons nu weer richten op de toekomst. Voor de bedrogen partner is dit vaak niet zomaar mogelijk. Die zit met heel veel vragen en moet opnieuw verkennen wie de ander is, hoe die ertoe gekomen is om een intieme relatie met een ander aan te gaan. Er zijn heel veel vragen, ook naar intieme details. Meestal is het vooral belangrijk om te begrijpen hoe iemand tot ontrouw kwam. Precies uitvragen van details zorgt ervoor dat er pijnlijke beelden worden opgeroepen die daarna moeilijk weer zijn te verjagen.

Na de tweede keer kiezen voor elkaar, moet je weer moeite gaan doen voor elkaar zodat het vertrouwen en het gevoel van verbondenheid weer terugkomen. Jeroen heeft daar tijd voor nodig en die tijd zal Lydia hem moeten geven.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden