Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Ineens had ik als bijna zestiger een soa’

nog-nooit-verteld-ineens-had-ik-als-bijna-zestiger-een-soa.jpg

In de jaren die volgden op haar scheiding leefde Martine (59) er flink op los. Al die dates en wisselende bedpartners hadden helaas wel nare gevolgen: ze liep een soa op.

“Wat schaamde ik me, die ochtend bij de huisarts. Ik moest bijna een halfuur wachten en had telkens de aanvechting om de deur uit te lopen. Misschien was het wel vals alarm en dan zou ik mezelf alleen maar voor gek zetten. Maar ik zat er nog toen mijn naam werd omgeroepen en met een trilling in mijn buik nam ik plaats tegenover mijn huisarts, een broekie van 35. Dat vind ik altijd al lastig, en nu helemáál.”

Geslachtsziekte

“De dokter verblikte en verbloosde niet toen ik vertelde waar ik voor kwam. En nee, hij gaf geen preek. Hij gaf me enkel een test mee om thuis te doen en op te sturen, en zei dat hij me, als mijn vermoeden klopte, meteen medicijnen zou voorschrijven. Dat hij heus wel doorhad hoe ongemakkelijk ik me voelde, besefte ik toen hij afsloot met de woorden: ‘Het kan de beste overkomen, hoor, ik maak dit zó vaak mee.’ Dat vond ik aardig. Want als ik nu één ding niet van mezelf had verwacht, is wel dat ik als bijna zestiger nog een geslachtsziekte zou oplopen.”

Tweede huwelijk

“Een paar jaar geleden had ik niet eens gedacht dat ik ooit nog met iemand anders zou vrijen dan mijn toenmalige echtgenoot. Het was mijn tweede huwelijk en hoewel we best wat langs elkaar heen leefden, was een scheiding voor mij uitgesloten. De perfecte relatie bestaat niet, bij iedereen is er wel wat. En sommige aspecten van ons huwelijk waren wel heel goed: onze kinderen, uit onze eerdere huwelijken, waren helemaal met elkaar vergroeid, we hadden een grote vriendenkring en genoten van dezelfde dingen op vakantie.”

Scheiding

“Ik vond dat genoeg om bij elkaar te blijven. Hij dacht er anders over. Na zich maanden afstandelijk te hebben opgesteld, zette hij met een mailtje een punt achter ons huwelijk van zestien jaar. Van anderen moest ik horen dat hij bij een andere vrouw was ingetrokken, die sprekend op mij leek, maar vijftien jaar jonger was. Wat deed het pijn om zo te worden ingeruild. De eerste tijd zat ik diep in de put. Om daarna te ontdekken dat ik mijn ex eigenlijk helemaal niet miste.”

Goed in flirten

“Om mijn ego wat op te vijzelen, ging ik op een datingsite. In eerste instantie huiverig, maar al snel had ik er veel lol in. Ik kreeg een hoop aandacht en daar groeide ik van. Ik bleek talent te hebben om te flirten. Online ging me dat goed af en bij dates ‘in real life’, zoals mijn kleindochter dat noemt, ook. Met sommige mannen ging ik uit eten, met andere naar een museum of een theaterstuk. Soms klikte het helemaal niet. Ik ben heus weleens verveeld gevlucht na een moeizaam eerste uur. Andere keren was het ontzettend leuk. Het was alsof ik mezelf opnieuw ontdekte. Bij mijn ex had ik in een vast stramien gezeten. Elke dag dezelfde verhalen. Nu was het telkens weer een verrassing welke gesprekken ik zou voeren, wat ik van mezelf zou laten zien.”

Spannende ervaringen

“Het bleef niet altijd bij praten alleen. Want ik ontdekte nog twee dingen over mezelf. Namelijk dat mijn libido de overgang wel degelijk had overleefd. Dat ik jarenlang weinig zin had gehad bij mijn ex, lag aan de kwaliteit van onze relatie. En ik bleek liefde en lust, tot mijn verbazing, goed te kunnen scheiden. Ik vond het spannend om ervaringen op te doen met verschillende mannen. Dat had ik nooit gekend. Ik was nog jong toen ik mijn eerste man ontmoette en kinderen kreeg. Toen wij uit elkaar gingen, ontmoette ik al snel mijn tweede echtgenoot.”

“Tijd om van verschillende mannen te proeven, om te experimenteren, had ik mezelf nooit gegeven. Ik had er ook nooit behoefte aan gehad. Tot nu. Want hoewel ik leuke mannen tegenkwam, was er niemand aan wie ik me wilde binden. Ik merkte ook dat een hoop mannen – die vaak wat jonger waren dan ik – daar niet op zaten te wachten. Prima, vond ik. Voorlopig wel, in elk geval.”

Een soa

“En toen kreeg ik een mail van een man met wie ik twee maanden eerder een aantal dates had gehad. Hij vertelde dat er bij hem een soa was geconstateerd. Chlamydia. Ik was zijn laatste bedpartner; ik zou het dus ook wel hebben. Ik schrok vreselijk toen ik dat las. Wat was chlamydia in hemelsnaam? Ik had helemaal geen klachten! Ik ben gaan googelen en ontdekte dat je er vaak niets van merkt. Maar het komt veelvuldig voor, net als een hoop andere geslachtsziektes. Waar ik al die tijd nooit bij had stilgestaan. Achteraf vind ik het naïef, maar ik had soa’s altijd als iets voor jonge mensen beschouwd. Niet voor mensen van mijn leeftijd. En omdat de kans op een zwangerschap geen rol meer speelt, had ik met mijn dates nooit over voorbehoedsmiddelen gepraat.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Geluk gehad

“Ik heb er drie weken over gedaan om een afspraak te maken bij de dokter. Ik zag er zó tegenop. Maar ik kon het onmogelijk negeren. Gelukkig ging het niet zoals bij een uitstrijkje, maar mocht ik dus zelf thuis een test doen, om die daarna naar een laboratorium te sturen. Na het weekend kreeg ik de uitslag: ik was besmet. Hoewel ik er met simpele pillen vanaf zou zijn, heb ik toch zitten huilen. Wat was ik dom geweest. Het had nog veel erger kunnen zijn. Hiv, maar ook herpes genitalis is een veelvoorkomende, vreselijke aandoening. Ik heb dus nog geluk gehad.”

“En ik weet één ding: dit gaat me nooit meer overkomen. Ik blijf daten, dat wel. En ik sluit ook zeker niet uit dat ik nog eens vrijblijvend met iemand zal vrijen. Dat laat ik me niet ontnemen. Maar dan moeten we wel een condoom gebruiken. Leuk of niet, maar het is niet anders.”

De afbeelding bovenaan is ter illustratie en de namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Jouw geheim delen

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide op redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Nog nooit verteld’.

Tekst | Lydia van der Weide
Beeld | Getty Images

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Ook interessant