null Beeld

‘Sinds mijn maagverkleining ben ik 37 kilo afgevallen, dat had veel invloed op mijn kledingkeuze’

Omdat er maar weinig tijd voor henzelf overblijft, maar je hen daar nooit over zult horen, zet Margriet drie mantelzorgers in het welverdiende zonnetje.

Met andere woorden: een make-over!

null Beeld
null Beeld

Ineke Rietdijk (59) is 32 jaar getrouwd met Willem (64). Samen zijn ze de ouders van Vincent (33) en grootouders van Jailey (8). Willem heeft MS. Ineke zorgt voor haar man en voor haar moeder (88).

'De ene dag draag ik een spijkerbroek, de andere dag een jurkje. Als het maar praktisch is'

“Sinds mijn maagverkleining ben ik 37 kilo afgevallen en dat heeft veel invloed gehad op mijn kledingkeuze. Zo droeg ik vooral donkere kleding. Wel vlot, maar altijd met een afkledend effect. En nu kies ik juist voor fleurige kleren in frisse kleuren, vaak gecombineerd met zwart. Mijn maagverkleining is ruim drie jaar geleden, maar ik koop nog steeds weleens te grote kleding. Na zo lang te zwaar te zijn geweest, is het moeilijk om mezelf als slank te zien. Soms schrik ik weleens van mijn eigen spiegelbeeld: Ben ik dat?!

Ik besteed nu meer aandacht aan mijn kleding. En dat is best wennen, want eerst wilde ik nooit opvallen omdat mensen dan zouden zien hoe zwaar ik was. Ik winkel vaak op internet. Ook dat is nog een overblijfsel van mijn dikke periode; dan kon ik veilig thuis passen. Merkentrouw ben ik niet, ik koop iets als ik het leuk vind.

Ik vind het leuk om te zien welke kleding iemand anders voor mij uit heeft gezocht, maar de kleding die ik tijdens de shoot aan heb, is niet mijn stijl. Voor mij geen mantelpakjes of ‘mevrouwen-kleding’, ik ben gewoon Ineke. De ene dag draag ik een spijkerbroek, de andere dag een lekker jurkje, als het maar praktisch is. Ik weet nooit hoe de dag loopt, dus ik moet me snel aan kunnen kleden. Geen toestanden, riempjes of knoopjes.”

null Beeld
null Beeld

José van Daal (55) is moeder van dochter Maike (24) en getrouwd met Eric (55), vader van Jerry (27) en Lennart (23). José is systemisch coach en heeft onlangs hartvooralzheimer.nl opgestart. José is mantelzorger voor haar moeder die alzheimer heeft en sinds twee jaar in een verzorgingshuis woont.

'Ik zoek steeds meer naar goede basics, zoals een mooi colbert of een broek met een goede pasvorm'

“Ik merk dat ik nu ik wat ouder word en mijn figuur verandert, het best lastig vind om goede kleding te vinden. Ik winkel dan ook het liefst bij echte winkels, omdat je daar geholpen wordt, advies krijgt en meteen weet of iets past of niet. Als je online iets koopt en het past niet, moet je alles weer terugsturen, dat is zo’n gedoe. En ik vind ‘echt winkelen’ ook wel zo gezellig. Ik zoek steeds meer naar goede basics, zoals een mooi colbert of een broek met een goede pasvorm. Het is soms wat duurder, maar het zit wel goed.

Ik heb ooit een stylingcursus gedaan en heb daar veel advies en tips gekregen over welke kleding het best past bij mijn figuur en wat kleur kan doen. Daar heb ik echt wat aan gehad en daar let ik tijdens het shoppen ook op. Ik draag liever een broek dan een rok, maar dat paarse jurkje van vandaag vind ik toch ook wel heel leuk. Ik houd van mode en van winkelen, maar vanwege mijn rugklachten lukt het me niet meer om dat lekker lang te doen. Ook was ik de afgelopen tijd druk met andere dingen, maar nu is het weer tijd om mijzelf een boost te geven. En vandaag is een goed begin.”

null Beeld
null Beeld

Ria Hazenbroek-van Klugt (70) is mantelzorger voor haar man André (82) met wie ze 48 jaar getrouwd is. Ria en André hebben twee dochters, Sylvia (46) en Miranda (44). André woont sinds vier maanden in een verpleeghuis.

'Ik vind het belangrijk om er leuk en verzorgd uit te zien. Maar het moet wel praktisch zijn'

“Als ik kleding koop, kijk ik natuurlijk of het leuk staat, maar ook of het netjes is afgewerkt. Dat komt waarschijnlijk omdat ik altijd veel kleding zelf heb gemaakt. Voorkeur voor bepaalde merken of winkels heb ik niet echt. Ik vind het belangrijk om er leuk en verzorgd uit te zien; ik ga nooit zonder oogschaduw de deur uit. Mijn man zei ook altijd tegen me dat ik er leuk uitzag. Maar het moet wel praktisch zijn. Een rokje vind ik leuk, maar ik fiets veel en dat is een broek veel handiger.

Winkelen doe ik het liefst alleen, dan ben je eigen baas en kan ik lekker op mijn gemak kijken. Ik heb er geen behoefte aan dat iemand meegaat en een mening geeft. Ik hoor altijd dat ik er leuk en netjes uitzie, dus dat zit wel goed. Ik doe heel lang met mijn kleding, ik heb kleren in de kast hangen die misschien wel vijftien jaar oud zijn. Die draag ik nog en als ik het combineer met iets nieuws, is het weer van deze tijd. Een echte miskoop heb ik eigenlijk nooit gedaan, ik weet goed wat ik wel en niet mooi vind en wat mij staat.

Tussen de kleding voor vandaag hing een gestreept pak, dat vond ik helemaal niks. Had de styliste nou net dát pak voor mij bedacht! Ik heb tegen haar gezegd dat ik het niet aantrek, dat ging echt niet gebeuren. Wat ik nu draag vind ik wel leuk, ik houd van dat roze en ik draag ook veel natureltinten en lichtgroen.”

Gun mantelzorgers een week vrij, zonder gedoe

Er zijn in Nederland maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe over te kunnen dragen. Om op adem te komen, zodat ze het zorgen daarna weer langer volhouden. Maar als mantelzorgers op vakantie willen, blijkt vervangede zorg vaak maar beperkt beschikbaar, er moet ontzettend veel geregeld worden. Vaak worden ze van het kastje naar de muur gestuurd.

Dit moet anders, vinden Margriet en de landelijke vereniging MantelzorgNL, daarom zijn we een petitie gestart waarmee we een mantelzorgvrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers. Want juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars. Ben jij het hier helemaal mee eens? Teken dan onze petitie: margriet.nl/mantelzorgpetitie

Tekst: Astrid Telkamp

Fotografie: Bart Brussee

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden