Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Dít zijn de signalen dat je partner verandering wil (en zo ga je er mee om)

relatie.jpg

Je bent al járen samen en opeens wil je partner alleen op vakantie, nog een kind of zijn/haar vaste baan opgeven… Waar komt die drang naar verandering vandaan en hoe zorg  je ervoor dat je relatie overeind blijft?

Wat als je partner het opeens op de heupen krijgt en jouw wereld daarmee óók behoorlijk op z’n kop zet? Relatie- en scheidingsexpert Roos Boer geeft advies.

Waar komt die plotselinge ommezwaai vandaan?

“Mensen willen van nature nieuwe dingen proberen. Dat houdt het leven leuk en spannend. Daarnaast zie je bij vijftigplussers vaak dat nadat de kinderen het huis uit zijn, de vraag opkomt: wat wil ik nog in het leven? En het besef: als ik nog iets anders wil, moet ik het nú doen. Vaak liggen de verwachtingen van partners voor deze nieuwe levensfase niet op één lijn. Denkt de een: oh, heerlijk, nu hebben we tijd om samen meer te reizen. Maar denkt de ander: oh, heerlijk, ik ga lekker klussen aan mijn boot. En omdat we steeds moeilijker in beweging te krijgen zijn als we ouder worden, krijg je je partner vaak niet mee in je enthousiasme voor je nieuwe hobby of wens voor de toekomst. In deze fase komt de partner daardoor vaak ook onder een vergrootglas te liggen. Irritaties binnen een relatie die er misschien al heel lang waren, worden dan extra uitvergroot.”

Wat zijn de signalen?

“Het belangrijkste signaal is dat je partner uit verbinding gaat, veel weg is, niet meer aan tafel zit tijdens het avondeten en letterlijk andere dingen doet. Dan moeten de alarmbellen wel gaan rinkelen.”

Hoe ga je ermee om?

“Práát met elkaar. Het liefst voordat het te laat is. Als je weet dat er een nieuwe levensfase aankomt, zoals wanneer de kinderen het huis uit gaan, ga dan vooraf al het gesprek aan. Stel vragen als: wat wil jij? Wat wil ik? Hoe kunnen we elkaar daarin vinden? En misschien ook wel: wat kunnen we loslaten? Maar ook als de kinderen al het huis uit zijn, kun je dit gesprek aangaan. Vaak is het lastig, omdat sommige stellen misschien al dertig jaar niet meer echt met elkaar communiceren en dat ook niet gewend zijn. Heb begrip voor elkaar. Het is niet gek dat iemand iets ander wil, maar het hangt er natuurlijk wél van af wat dat is. Een open relatie zal voor de meeste mensen niet bespreekbaar zijn, maar voor sommige stellen is het een oplossing. Wil je partner na dertig jaar vakantie op dezelfde camping in Spanje opeens naar Bali en vind je dat spannend? Ga eens samen naar een vakantiebeurs, kijk samen op internet of boek een groepsreis. Ga het proces samen aan en wie weet wat het jullie brengt.”

Lees het verhaal van Sonja:
Sonja: ‘Ze had mijn vriend op een datingsite gezien, in zijn profiel stond: kinderwens’

Wat als een van de twee verliefd wordt?

“Het aantal scheidingen van vijftigplussers schiet omhoog: scheidde twintig jaar geleden één op de zes, nu is dat één op de drie stellen. Bij zestigers ligt dit nog hoger. Bij ruim 70 procent van de scheidingen is er een ander in het spel. Meestal wordt dan naar degene die vreemdgaat gewezen als schuldige, terwijl er vaak bij diegene veel eenzaamheid achter schuilt. Ook bij de ander, maar dat wordt ook niet uitgesproken. Iemand voelt geen verbinding (sommige stellen hebben al jaren geen seks meer), voelt zich niet gezien, gehoord of gewaardeerd. En juist dát vindt je partner wel bij de ander. Ga daarom, als je nog wilt en als het mogelijk is, het gesprek aan. Vráág naar het gevoel en de beweegredenen van de ander. Jarenlange ingesleten relatiepatronen zijn vaak niet zomaar op te lossen, dus schroom niet – als jullie er beiden toe bereid zijn – om professionele hulp in te schakelen.”

Wat kun je nog meer doen?

“Mijn belangrijkste relatietip: blijf benoemen wat je leuk vindt aan elkaar, óók en júíst na dertig jaar samen. Krijg je elke zondag een kopje thee op bed, zeg dan hoe lief je dat vindt. Ziet je partner er mooi uit, geef een compliment. Of ben je blij dat je partner altijd keihard heeft gewerkt en jullie daarom jullie kind kunnen helpen met een aankoop van een huis: spreek je waardering uit. Iedereen vindt het fijn om complimenten en waardering te krijgen; je kunt dat niet vaak genoeg doen. En wie weet komt het dan ook vaker jouw kant uit.”

En word je weer verliefd op elkaar!

“Zie deze tijd als een cadeautje: je hebt samen een levensfase afgerond en kiest er bewust voor om samen een nieuwe fase in te gaan. Je investeert in elkaar – door te communiceren, naar elkaar te luisteren, misschien soms wat vrijer te laten of hulp in te schakelen – en dat kan er inderdaad voor zorgen dat jullie nog jarenlang samen gelukkig zijn.”

Meer info vind je op de site van relatie- en scheidingsexpert Roos Boer.

Tekst | Jessica van Zanten

Ook interessant