Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Aan het warme familiegevoel hebben we genoeg om de kerstgedachte op te roepen’

u26r7qn6031x_selected_wide_1200.jpg

Deze week in Mijn Verhaal vertelt Dymph over wat voor geregel het altijd was om kerst te kunnen vieren met de hele familie. De afgelopen jaren hebben ze het kerstfeest verschoven naar september. Het september-kerstfeest is een groot succes.

De puzzel oplossen

“Wat een eindeloos geregel was het altijd om de hele familie met de feestdagen bij elkaar te krijgen. We hebben vier kinderen en veertien kleinkinderen, net zo veel partners en ook nog vijf achterkleinkinderen. En er zijn natuurlijk ook nog schoonfamilies die net zo graag als wij het hele stel compleet hebben met kerst. De nog studerende kleinkinderen moesten blokken voor de examens, die in België meteen na oud en nieuw begonnen, en konden het zich niet permitteren om meerdere kerstfeesten bij te wonen. En er waren er ook nog die graag op wintersport gingen. Kortom, we kregen de puzzel niet meer opgelost.

Kerst weer een familiefeest

Tien jaar geleden kwamen mijn man en ik ineens op een goed idee. We vertelden de kinderen dat ze met de feestdagen geen rekening meer hoefden te houden met ons, omdat wij in de toekomst graag ons kerstfeest op de laatste zondag van september wilden vieren, dicht bij onze trouwdag. Eind september is er niemand op vakantie, zijn er geen examens, degenen die van ver moeten komen hebben onderweg geen last van winterse weersomstandigheden en bij de schoonfamilies worden ze niet verwacht. En mijn man en ik zouden voortaan in alle rust van die maand de voorbereidingen kunnen treffen. Jong en ouder reageerde dolenthousiast. Kerst werd hiermee weer echt een familiefeest en geen verplichting meer. En fijn: de datum was bij ons allemaal op voorhand bekend.

September-kerstfeest een succes

Ons september-kerstfeest is op deze manier al jaren een succes. Iedereen kijkt uit naar het samenzijn, in mooie kleding – de mannen komen bijvoorbeeld altijd in donker kostuum – en met cadeautjes voor de kleintjes. In het begin hebben we weleens een kerstboom neergezet, maar dat vond ik voor één dag toch wel érg veel werk. Eigenlijk hebben we aan het warme familiegevoel genoeg om de kerstgedachte op te roepen.

Een verrassend gevolg van deze verschuiving van ons kerstfeest is dat mijn man en ik met de feestdagen niets zelf meer hoeven regelen. We worden overal uitgenodigd en kunnen heerlijk zonder stress meegenieten van al die jonge gezinnen. Behalve dit jaar natuurlijk. Kerst in september moesten we voor het eerst annuleren en ook in december zullen we ons aanpassen aan de coronaregels. Jammer, volgend jaar hopelijk weer! Dat we allemaal gezond zijn is nu natuurlijk veel belangrijker.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Ook interessant