MT36 M36 Sex_Relaties Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Seks op latere leeftijd: ‘De vonken vliegen ervanaf!’

Als je ouder wordt kunnen er bij het vrijen meer problemen komen kijken. Dat neemt niet weg dat je seks ook op latere leeftijd als iets heel fijns kunt ervaren. En vaak is het juist nóg meer genieten. Margriet-lezeressen vertellen. “Ik voel me thuis in mijn lichaam en weet wat ik fijn vind.”

Laura (62):

“Ik had nooit gedacht dat ik mijn seksleven ooit spannend zou noemen. Maar dat is het wel. Mijn ex-man en ik hadden een sleurhuwelijk met een bijbehorend seksleven. Een keer per maand plichtmatig erop en eraf. Dat dacht ik altijd als het weer zover was. Na de scheiding had ik geen behoefte meer aan seks, ik was helemaal klaar met mannen. Totdat Antoine voorbijkwam. Ik weet niet wat er gebeurde, maar de seksuele aantrekkingskracht tussen ons had ik nooit eerder met een man ervaren. Ik voelde me begeerd en gezien als vrouw. En als minnares. Hij was heel bedreven tussen de lakens en leerde me heel wat bij op dat gebied. Vooral dat ik mijn behoeftes hardop mag uitspreken. Hoewel we ieder onze eigen weg zijn gegaan, heeft hij ervoor gezorgd dat ik me weer een seksueel wezen voel.”

Ria (65):

“In de afgelopen twee jaar ben ik meer dan dertig kilo afgevallen. Eindelijk, nadat ik jarenlang heb geworsteld met mijn gewicht. Ik ben trots op mezelf en op mijn lichaam. Ik had nooit gedacht dat het afvallen weerslag zou hebben op mijn seksleven. Het licht in de slaapkamer moest altijd uit en echt genieten lukte me nooit, mijn lichaam zat me in de weg. Mijn gewichtsverlies heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven, en ook mijn libido bloeit op.”

Agnes (72):

“Een vriendin vertelde over tantraseks en hoeveel goeds het haar had gebracht. Het kostte me wel even wat moeite om mijn partner over te halen, maar uiteindelijk ging hij mee naar een informatiesessie. Bij tantra draait het niet om de seks als handeling, maar om de beleving ervan. Het zorgt voor meer verbinding en bewustwording. Een eyeopener. Mijn man en ik gedragen ons soms weer als verliefde pubers. Het valt zelfs de kinderen op.”

MT36 M36 Sex_Relaties Beeld

Ilse (62):

“Vorig jaar in de zomer heb ik een korte affaire gehad. Het was een heel verwarrende tijd waarin ik enerzijds genoot van de aandacht, en de seks, maar anderzijds voelde ik mij schuldig naar mijn man en kinderen. Uiteindelijk heb ik er een punt achter gezet toen duidelijk werd dat er van zijn kant meer gevoelens waren. Ik heb heel bewust gekozen voor mijn man en dat heeft onze relatie veel goed gedaan. Ook ons seksleven. Het schuldgevoel heeft plaatsgemaakt voor dankbaarheid. Naar mijn man toe. Ik voel me meer tot hem aangetrokken en ook al kan ik hem nooit vertellen wat de aanleiding is geweest, die affaire heeft ons huwelijk gered.”

Ruth (68):

“Sinds een paar maanden heb ik een friend with benefits. Een keer per week komt hij bij mij langs of ga ik naar hem toe. Dan hebben we een gezellige avond én nacht. Ik had nooit gedacht dat zoiets voor mij zou zijn weggelegd, maar zolang het goed voelt, is het goed. Ik ga niet langer moeilijk doen over hokjes of ‘hoe het heurt’. Het werkt bevrijdend.”

Toos (74):

“Ik heb een heel goede band met mijn schoondochter en we vertellen elkaar alles. Ik ben al meer dan tien jaar weduwe en we hadden het een keer over seks. Ze vroeg me of ik het niet mis. Mijn antwoord was heel duidelijk: ‘nee’. De afgelopen kerst riep ze me bij zich omdat ze een ‘speciaal’ cadeau voor me had. Een vibrator. Ik wist niet waar ik moest kijken en het ‘ding’ heeft lang diep weggestopt in de kast gelegen. Toch werd ik nieuwsgierig. Het was fantastisch. Laatst vroeg mijn schoondochter of ik haar cadeautje al had geprobeerd… Hoewel ik geen man heb, heb ik wel een nieuwe beste vriend in mijn nachtkastje staan. Het is ons geheimpje.”

Gea (61):

“Onze vier kinderen zijn sinds vorig jaar allemaal de deur uit. Het duurde wat langer dan gedacht; onze jongste dochter kwam na een gebroken relatie weer even thuis wonen en onze zoon heeft door een ongeluk veel studievertraging opgelopen. Maar nu is echt iedereen uitgevlogen. Heel ongezellig eigenlijk, maar mijn man en ik hebben nu wel weer meer tijd voor elkaar. Dat, gecombineerd met het feit dat we het huis weer voor onszelf hebben, maakt dat we elkaar in bed ook weer hebben gevonden.”

MT36 M36 Sex_Relaties Beeld

Ine (79):
“Een paar jaar geleden kreeg mijn man een hartaanval en ging het met ons seksleven meteen wat minder. Mijn man was bang dat het hem weer zou overkomen. Door gesprekken met de huisarts is die vrees gelukkig weggenomen. Nee, we doen het niet elke week, maar gelukkig wel geregeld en met veel plezier!”

Bea (66):

“In de jaren zeventig heb ik flink de bloemetjes buitengezet op het gebied van seks. Het waren losse tijden vol experimenten met mannen én vrouwen. Toch koos ik uiteindelijk voor huisje-boompje-beestje en ik trouwde met een lieve man die de vader werd van onze drie kinderen. We hadden het goed samen. Helaas is hij vier jaar geleden na een slopend ziekbed overleden. Via via leerde ik Ellen kennen en ik was op slag verliefd. Wat wij samen hebben is heel bijzonder. De seks is geweldig. Na de zomer wil ik het de kinderen vertellen. Al denk ik dat ze al wel vermoedens hebben.”

Agnes (73):

“Mijn man en ik slapen al vijf jaar niet meer samen. Dat klinkt dramatisch, maar dat is het niet: op die manier slapen we allebei beter. Ik snurk, hij ligt de hele de nacht te draaien. Maar met ons seksleven is niets aan de hand. Integendeel: als mijn man me soms ’s nachts verrast, vliegen de vonken er weer vanaf!”

Ilse (59):

“Vorig jaar zijn we voor mijn werk, ik ben makelaar, naar Spanje verhuisd. We beginnen vroeg, zijn de hele dag buiten, en ’s avonds fietsen of wandelen we naar het strand. Hoewel ik de kleinkinderen en kinderen erg mis, vind ik het heerlijk hier. De zon doet iets met je. Meer energie, een lekker gevoel en weer die oude aantrekkingskracht. Het is weer zoals in het begin, we wandelen hand in hand met een kriebel in onze buik. En dan de kortste weg over het strand naar huis…”

MT36 M36 Sex_Relaties Beeld

Willemien (59):

“Omdat mijn man door een operatie niet meer goed een erectie kan krijgen is ons seksleven best veranderd. Hij is er soms wat onzeker door, en ik ben bang dat ik soms wat te veel aandring. Door erover te praten en toch ook wat te experimenten is het nog steeds heel fijn in bed. Dat praten is best moeilijk geweest, zelfs na dertig jaar vonden we het allebei lastig om te benoemen wat we fijn vinden. Het hielp toen we de gesprekken niet meer in bed zelf voerden, maar gewoon tijdens ons dagelijkse ommetje. Het is gelukt, ik geef ons seksleven nu een dikke acht!”

MT36 M36 horizontale lijn roze Beeld

Seks is leuker als je ouder bent

Niet alleen je liefdesleven, maar ook je seksleven verandert naarmate je ouder wordt. “Maar dat we geen seks meer hebben als we ouder zijn, is absoluut niet waar,” zegt seksuoloog Goedele Liekens. “De seksuele activiteit, dat wil zeggen seks met een partner of masturbatie, neemt af naarmate we ouder worden. Maar van de 55- tot 65-jarigen is nog altijd meer dan zestig procent seksueel actief. En ook boven de 65 gaat het nog steeds om iets meer dan vijftig procent.” Het belang dat we aan seks hechten neemt op latere leeftijd wel iets af.

Bij het vrijen kunnen ook meer seksuele problemen komen kijken. “Mannen krijgen als ze ouder worden vaker last van erectieproblemen. Vrouwen hebben door de menopauze vaak last van vaginale droogheid of pijn. En ook het seksuele verlangen kan afnemen. Maar zeker als we ouder worden gaan we vaak op zoek naar oplossingen. Wel is het zo dat vrouwen minder vaak hulp zoeken voor problemen als pijn bij het vrijen of vaginale droogheid. Zonde, want hier zijn oplossingen voor, bijvoorbeeld glijmiddelen.”

Toch ziet Goedele dat we als we ouder worden vooral positief en tevreden zijn over ons seksleven. “Mensen zeggen vaak: ik ken mijn lichaam een stuk beter. Ik voel me thuis in mijn lichaam en weet wat ik fijn vind. Wat ik ook vaak hoor is dat mensen meer genieten. Het doel is niet meer het krijgen van een orgasme, maar het genieten van de seks. Je zou het kunnen zien als een soort roadtrip, waarbij je geniet van de reis en niet altijd het einddoel (in dit geval het orgasme) hoeft te halen. Je hebt ook meer tijd om elkaar te ontdekken. De kinderen zijn de deur uit en op een gegeven moment stop je met werken. Dan kun je op elk moment vrijen, zonder bang te zijn dat iemand het hoort of je kan storen. Door die vrijheid wordt de seks alleen maar leuker en fijner.”

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden