Babs Gons Beeld Annaleen Louwes
Beeld Annaleen Louwes

PREMIUMZij maakt het verschil

Schrijver Babs Gons vertelt de verhalen van vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt.

Deze week: Babs Gons, schrijver van 'Het begint allemaal met een droom: 20 heldinnen die Nederland kleur geven'.

Helene: “In onze geschiedenisboeken worden vooral verhalen verteld over mannen, terwijl ook vrouwen cruciale rollen hebben gespeeld in onze historie. Hun verhalen zijn echter vaak onderbelicht. Daarom ben ik zo'n fan van het boek van Babs Gons, waarin ze de verhalen vertelt van twintig heldinnen uit de Nederlandse geschiedenis.”

Waarom moest dit boek er komen?

Babs: “Ik wilde dit boek maken, omdat ik het zelf vroeger had willen lezen. Ik realiseerde me hoe belangrijk rolmodellen zijn, mensen aan wie je je kutn optrekken en die je laten zien wat allemaal mogelijk is en dat je vooral lekker groot mag dromen. En dat je soms heel erg moet doorzetten. Voor alle kinderen, maar vooral voor meisjes, omdat zij over het algemeen meer beperking op hun wereld meekrijgen.”

Wat is jouw drijfveer?

“Ik schrijf meestal vanuit verwondering of verontwaardiging. Ik heb de behoefte om bepaalde dingen tegen het licht te houden of uit te zoeken, en dat doe ik in mijn schrijven. Het begint vaak met een simpele gedachte, een idee of zin en daar komt dan een heel verhaal uit voort.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Ik denk dat ik aardig mijn droom aan het leven ben, en dat is de vrijheid voelen en de moed om te schrijven wat ik wil. Maar mijn grotere droom, of missie, is vooral ook mensen, vooral de jongere generatie, te laten ervaren hoe veel kracht het ze kan geven om hun eigen verhaal te schrijven en voor te dragen. En ik wil meer ruimte voor verhalen en geluiden die we nu nauwelijks horen.”

Als je kijkt naar wat je tot nu toe hebt bereikt, waar ben je dan het meest trots op?

“Allereerst op mijn zoon en het mens dat hij aan het zijn en aan het worden is. En ik ben ook heel erg trots op de plek die ik heb veroverd, op het podium en op papier, en die me goed past.”

Wie heeft voor jou het verschil gemaakt?

“Iemand die ik enorm bewonder en me inspireert is Maya Angelou. Er is zo veel te vertellen over deze vrouw, maar wat mij vooral inspireert, is de reis die haar leven heeft doorlopen. Angelou was van alles, voelde zich nergens te goed voor en leek overal goed in te zijn. Ze was kok, trambestuurder, danseres en calypsozangeres. Ze was burgerrechtenactiviste en natuurlijk schrijfster en dichter en speelde indrukwekkende rollen op het toneel.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken je ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl

Helene van SantenAnnaleen Louwes

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden