Margriet logo
null Beeld Fotografie: Marloes Bosch, Frank Ruiter (portret Jan). Visagie: Nicolette Brøndsted.
Beeld Fotografie: Marloes Bosch, Frank Ruiter (portret Jan). Visagie: Nicolette Brøndsted.

PREMIUM

‘Schrijven is zijn grootste talent en daar heeft hij mij ook echt mee veroverd’

Hoe is het om de partner van een bekende Nederlander te zijn? Deze week: chef crossmedia en podcast bij de Volkskrant Corinne van Duin (52), echtgenote van journalist, columnist en tegenwoordig ook gezondheids­goeroe Jan Heemskerk (60).

“Als reisredacteur bij Elegance werkte ik in hetzelfde gebouw als Jan die destijds hoofdredacteur was van het blad Man. Aanvankelijk leek hij me een beetje een morsige man, die achter zijn bureau zat met een grote asbak voor zijn neus. Hij had altijd veel aanloop van collega’s, dus kennelijk was het erg gezellig daar in zijn kamer. Wij hebben elkaar letterlijk in de wandelgangen leren kennen. Ik vond hem al snel heel grappig en leuk om mee te praten. Schrijven is zijn grootste talent en daar heeft hij me ook echt mee veroverd. Zijn mails waren superleuk om te lezen. Zelf kon ik ook aardig schrijven, maar dankzij zíjn tips werden mijn teksten duizend keer beter. Jan heeft mijn zelfvertrouwen een flinke boost gegeven. Zonder hem was ik beroepsmatig waarschijnlijk niet zo ver gekomen als nu. Nadat ik hoofdredacteur werd van het blad Starstyle en daarmee mijn eerste leidinggevende baan had, heb ik me door hem laten inspireren. Zijn ongedwongen houding naar zijn medewerkers sprak me aan. Bij mijn latere overstappen naar andere bladen was het ontzettend fijn om alles met Jan te kunnen bespreken.”

null Beeld

Helpen met afvallen

“Nu ik voor de Volkskrant vooral met digitale innovaties bezig ben, besteed ik veel van mijn tijd aan podcasts. Ik werk met een jong, enthousiast team. Méér dan Jan volg ik de online-ontwikkelingen. Al maakt hij zelf ook een podcast. Samen met Jacqueline van Lieshout ontvangt hij voor de podcast Wat wil je drinken? gasten die net als zijzelf volledig met alcohol zijn gestopt. Een kleine zeven jaar geleden raakte ik op een feestje in gesprek met Wendy Walrabenstein. Zij is diëtiste, maar kwam oorspronkelijk uit het bedrijfsleven. Ik dacht dat zij weleens de geschikte persoon kon zijn om Jan te helpen met afvallen. Dat bleek ik goed te hebben gezien, want hij is onder haar begeleiding zo’n 22 kilo kwijtgeraakt. Over zijn leefstijlverandering heeft hij het boek Als Jan het kan… geschreven. Nog geregeld krijgt hij enthousiaste reacties van lezers die dankzij dat boek ook blijvend hun voedings­patroon hebben aangepast. Wendy had er bij Jan op aangedrongen alcoholische versnaperingen tot een minimum te beperken, maar Jan besloot zelf om er radicaal mee te kappen.Dat bevalt hem goed. Zelf drink ik nog wel, maar minder dan vroeger. Een van de redenen dat Jan aan zijn gewicht ging werken, was dat ik blijkbaar ooit had gezegd dat ik hem dik minder aantrekkelijk vond.”

null Beeld

Ontzettend om hem lachen

“In zijn boeken en zijn columns in Nieuwe Revu word ik vaak door hem opgevoerd als mevrouw Heemskerk. Ik krijg zijn teksten van tevoren te lezen. Meestal vind ik het grappig en complimenteus zoals hij mij beschrijft. Zodra ik mezelf er niet in herken, bijvoorbeeld als hij me afschildert als een enorme bitch, wil ik dat-ie dat corrigeert. En dat doet hij dan ook, hoor. Laatst schreef hij in een column hoe ik mijn telefoon was vergeten en dat pas ontdekte toen we al op weg naar Schiphol waren. De ongelooflijke stress die daardoor ontstond weet hij dan met zó veel humor te beschrijven, dat ik daar ontzettend om heb moeten lachen.”

Playboy

“Jan is heel invoelend en kan goed met vrouwen overweg. Als een vriendin ergens mee zit, zeg ik weleens: ‘Bel Jan anders eventjes.’ Nee, ik ben niet jaloers. Toen hij nog voor Playboy werkte, werd me dat vaak gevraagd, maar daar heb ik geen last van. In een eerdere relatie overigens wél. Dat was zó vervelend, dat ik besloot daar definitief mee te stoppen. Al maakt Jan het me ook wel makkelijk doordat hij er geen aanleiding toe geeft. Met de twee zoons uit Jans eerste huwelijk kon ik het direct goed vinden. De band met hen werd nog hechter nadat ruim achttien jaar geleden onze zoon werd geboren. Hoe verschillend ze alle drie ook zijn, ze zijn unaniem dol op hun vader. Onlangs gingen ze met z’n vieren naar een muziekfestival in Ierland. Heel leuk. Jan is een geëmancipeerde man, hij doet veel in het huishouden, maar meestal pas nadat ik het hem vraag. Op mijn werk ben ik de manager, maar thuis dus soms ook. Botsen doen we amper.”

Remedie tegen het piekeren

“We golfen al twintig jaar samen en zijn er allebei even slecht in, zodat we door iedereen, inclusief onze kinderen, voorbij zijn gestreefd. Op de golfbaan kunnen we soms chagrijnig tegen elkaar zijn, maar doorgaans houden we elkaar redelijk in balans. Ik kan me nog weleens opwinden over mijn werk of over privézaken en dan kunnen een paar relativerende opmerkingen van Jan me helpen de zaken weer in perspectief te zien. Omgekeerd kan Jan soms een tobber zijn. Over zijn zoektocht naar de beste remedie tegen het piekeren heeft hij ook een boek geschreven. Totaal onbekommerd gaat hij niet worden, maar zijn zorgelijke aard heeft hem sowieso nooit belemmerd om het avontuur aan te gaan. Zo heeft hij recent met een schoolvriend nog het bedrijf Tekstclub opgericht, dat een groot succes is. Zelf zie ik het wel als een voordeel dat hij oog heeft voor risico’s. Dan heeft hij die al afgedekt en hoef ík me daar niet meer druk over te maken. Ik stap dan ook vol vertrouwen met hem in onze boot, die Jan als vaardig stuurman overal heen loodst. Als ik hem zo zelfverzekerd aan het roer zie staan, vind ik hem nog altijd heel aantrekkelijk.”

Corinne & Jan

Hoe maak je het goed na een aanvaring?
“Door ‘sorry’ te zeggen. Meestal ben ik de eerste die dat zegt.”

Wie van jullie tweeën kan het best boos zijn?
“Dat ben ik. Jan gaat dan heel zielig doen. Ik ben nogal een flapuit en soms heb ik in mijn boosheid iets gezegd waar ik dan later spijt van heb.”

Wat kunnen jullie samen heel goed?
“We kunnen heel goed niksen. Een hele zondag netflixen of boekjes lezen. We hebben hetzelfde gevoel voor humor, een beetje vilein, dus we kunnen ook heerlijk lachen samen. Met zijn tweeën klussen gaat ook wat beter tegenwoordig. Vroeger kon Jan echt ontploffen, maar hij is iets geduldiger geworden. Nu doet hij het denkwerk en schroef ik de boel in elkaar. Ik ben een rouwdouwer en zit er niet zo mee als iets scheef hangt.”

Over tien jaar?
“Hebben we waarschijnlijk nog net zo veel lol samen, maar zou het tof zijn als de werkdruk iets minder is en we wat meer vrije tijd hebben.”

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Mieke van WijkFotografie: Marloes Bosch, Frank Ruiter (portret Jan). Visagie: Nicolette Brøndsted.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden